用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2023 Computer Science - Conditional Offer
樓主: twhkleung
go

[英國] UCAS 2023 Computer Science - Conditional Offer   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 23-3-16 08:02
唔系,我仔今年先考A Level,用學校Predict Grade成績申請。
因為Ed係4年制大學, 好多dept寫明A-level成績到某水平, 係可以direct entry 2nd yr, e.g. Electrical and Electronic Engineering. 但也有些學院講明本學院課程不接受direct entry 2nd yr, e.g. Artificial Intelligence; Computer Science, etc.
所以, 报埋間要花多少少時間睇清楚

twhkleung 發表於 23-3-17 10:22
因為Ed係4年制大學, 好多dept寫明A-level成績到某水平, 係可以direct entry 2nd yr, e.g. Electrical and E ...

請問是收了你再assess可否跳Yr 2 or 報UCAS時已選直報Yr 2?

我見科大個offer有得把A level當學分用。但唔知Edinburgh 是否同樣情況。

輝輝的媽媽 發表於 23-3-17 12:51
請問是收了你再assess可否跳Yr 2 or 報UCAS時已選直報Yr 2?

我見科大個offer有得把A level當學分用。但唔 ...
在UCAS填报Year 2, 但就算Year 1入左去係咪重可以即改讀Year2(或因某科A-level拿A*去申請學分)就唔知得唔得, 因Uk d 大学不是学分制.
但, 例如學生考到3xA*报Year1, Ed会唔会考慮比學生改直接讀Year2, 咁就唔知, 但問冇防.

謝謝(emoji)(emoji)

佢報Computer Science and Electronics Engineering, 咁貪心,我擔心佢4年都唔夠讀(emoji)

輝輝的媽媽 發表於 23-3-17 13:31
謝謝(emoji)(emoji)

佢報Computer Science and Electronics Engineering, 咁貪心,我擔心佢4年都唔夠讀(em ...
睇返dept web page, Electronics and Computer Science 冇話唔可以 second year entry (CS 個webpage 係寫明唔可以) 既係可能可以, 睇成績决定, 佢1st yr要求係AAA, 咁如果考到 >> AAA 應該值得問下dept可否值入2nd yr. 但1st讀的科目末必GCE A-level有cover, e.g., Engineering Design, 我相信A-level Physics, Computer Science, Math, F-Math都冇教过. Again, 問左再决定

辛苦大半年,终於到尾星了, 大家小朋友都收到理想的Computer Science offer(s)了嗎?

雖然我仔很不辛, 一個offer也沒有, 或許明年再試报.

如果唔介意, 可否分响一下你们的CO嗎? 特別是以下5間
1. IC
2. UCL
3. ManU
4. Bristol
5. Soton

回覆 twhkleung 的帖子

如果你再報,有英國offer, 你會選加拿大CS定係英國大學的CS offer?

我黎分享下經驗!
22年考獲Maths,Further Maths, Physics,Computer Science 4科A* 一開始報嘅係Oxford, Imperial, St Andrews, Warwick 仲有一間亂填因為去嘅可能性幾乎係零

因為Oxford CS要考MAT同埋Imperial CS要考STEP但係又唔係特別嚮往呢兩間 加上最鍾意係St Andrews嘅環境同埋佢排名出奇地好 所以最後揀嘅係St Andrews CS 2nd year direct entry(即係跳大一,不過都係讀三年,因為蘇格蘭大學制度係4年)佢本身就難入(得6-8%合格率)2nd year direct entry就當然更難 不過都好彩順順利利入左

St Andrews好多CS學生,尤其係本地人,就算劍橋牛津收左佢地都選擇唔去,睇黎係因為咁樣佢排名先會咁好,係相當與眾不同嘅一間大學!

有收到過Imperial嘅conditional offer,印象中有過一次非常簡短嘅interview(教官態度非常隨便),不過覺得IC都係比較注重成績同埋personal statement,所以只要最後考到STEP就冇問題
印象中交上去嘅predicted grades係3條A* 1條A 讀嘅係maths, physics, further maths, computer science最終考獲4條A*

加油!

twhkleung    發表於 23-5-31 15:11

kk1186 發表於 23-5-31 14:40

如果你再報,有英國offer, 你會選加拿大CS定係英國大學的CS offer?  ...
其实真係唔知, 只希望把所有可能性都考慮一下.
- 加拿大UofT CS 應同IC CS差不多,
- 而Waterloo CS 應同UCL/ManU CS差不多,
- 就連3大有两大都收到offers(另一間冇报)
- 但UK(大學)有着大家都知的"好处"...
- 所以真係好失望(連UofT/Waterloo都比Scholarship, 但埋边連一間都冇)

其实一年后呀仔向果边讀得开心, 再加上剛滿18歲, 我估叫佢轉去UK讀都未必咁易, 個plan 亂左,為有見步行步

讀邊間大學主要係睇你仔將來會喺邊度做嘢,如果諗住去美國做嘢,應該加拿大大學會好啲,如果諗住返香港發展,就應該香港和英國的大學比較好.仲有個考慮點,就係英國讀大學嘅學費同埋生活費都唔少,如果你加拿大攞到獎學金,應該會平啲

twhkleung    發表於 23-6-1 12:15

我身邊反而好多uot 同Waterloo CS出身的,所以我覺得呢兩間CS係好好,所以我小朋友雖然係uk讀緊,但如果呢兩間收,我會推介佢去加拿大

twhkleung    發表於 23-6-1 12:15

twhkleung 發表於 23-5-31 15:32
其实真係唔知, 只希望把所有可能性都考慮一下.
- 加拿大UofT CS 應同IC CS差不多,
- 而Waterloo CS 應同U ...

其實點解要失望呢?講真你報UCAS5間,得ICUCL收你,你先會放棄U of T & Waterloo ,呢2間比埋獎學金你,將來可以起香港或美加工作,我覺得就業機會比起英國讀更加好,尤其而家大把香港人同大陸人起英國大學畢業,既然英國唔收就唔多想,起U of T & Waterloo 二選一。

yuyueng 發表於 23-6-1 09:09
其實點解要失望呢?講真你報UCAS呢5間,得IC同UCL收你,你先會放棄U of T & Waterloo ,呢2間比埋獎學金你 ...

可能原因會题外話左小小, 但相信一講大家就會明的
- 18歲
- 讀完大學要三四年, 再讀過master或做一两年野,己經五六年了

另外, 選加讀中學, 费用平過UK讀boarding 超過一半, 两年下來, 足足夠交大學一年學費有多, 但正明左埋條路唔係好work

當時個plan係有上中下3策的.
上: 考到去UK讀大學 (初初霖: 唔一定要IC/UCL, Man/Bristol/Soton, 都会殺)
中: 冇UK大學, 加大學都殺
下: HK大學做backup plan, 除两大外, 也报了两間PolyU, 應該万有一失了

舊年报名時, 信心都真係好高下, 因為一报, UST連deadline 都未過就已經比左CO, 所以重以為UK d 大學應十拿九搵忝 ,後來再有左UofT同Waterloo offers同scholarship, 咁对有IC/UCL信心大左, 更覺得另外果3間冇乜可能会衰. 可能结果反义太大, 所以一時亂左, 唔想接受

多謝大家比机会我予發一下, 失预算的心情好多了! 也多謝大家的意見, 萬分感謝!!!

twhkleung 發表於 23-5-30 12:57
辛苦大半年,终於到尾星了, 大家小朋友都收到理想的Computer Science offer(s)了嗎?

雖然我仔很不辛, 一個o ...

reply wrong.

twhkleung 發表於 23-6-1 12:12
可能原因會题外話左小小, 但相信一講大家就會明的
- 18歲
- 讀完大學要三四年, 再讀過master或做一两年野, ...

有時係一時失落,所以亂咗陣腳啫。

UoT 同Waterloo 的CS在加拿大是神科之一;屋企人在Waterloo CS co-op畢業,一直在行內好吃香,在美加兩地,工作生活無憂。所以鼓勵你的孩子勇往直前,唯一可惜嘅係趕唔切stream A, 不過可能遲啲有其他方法。

反而你提出加拿大中學雖然便宜些,但去考英國大學無著數。我認同,所以過去讀中學的,最好疊埋心水留加,又或回香港唸大學。

Radiomama 發表於 23-6-1 19:31

UoT 同Waterloo 的CS在加拿大是神科之一;屋企人在Waterloo CS co-op ...
謝謝你!

Radiomama 發表於 23-6-1 19:31

UoT 同Waterloo 的CS在加拿大是神科之一;屋企人在Waterloo CS co-op ...
Btw, 請問你囝囝是否在CMU讀CS? 可分享下那边情况? e.g., 學校環景, 天气, 當地人, CS學習压力, 估計畢業后找到在美国的工作机会大嗎? 我鼓勵呀仔暑假同Co-op果年可以去其它地方工作, 如Boston, NY, Seattle, SF, Silicon Valley, 什致 Chicago, Phenix, Philadelphia, Pittsburgh, DC, etc. (其实個人喜欢東岸多d)

twhkleung 發表於 23-6-4 14:45
Btw, 請問你囝囝是否在CMU讀CS? 可分享下那边情况? e.g., 學校環景, 天气, 當地人, CS學習压力, 估計畢業后 ...

我仔在CMU, 他主修Mechanical Engineering; Pittsburgh 是個小城市,有幾間大學,CMU在mid town,感覺有啲似香港的中文大學。

Y1大家都要住宿舍及買meal plan, 相處得不錯,上下課好方便,星期一至日都在校園,間中出外用膳睇戲聚會;不算party school。學習氣氛好濃,壓力視乎你在咩水平,成績avg score是70-80左右,大概15 %學生score 90以上,考核是accumulative 同summative 都有,每個sem都好忙。

東岸由10月到5月嘅天氣都涼,隆冬在12-3月,零下四五度是常態,比多倫多好少少。6月至9月會有廿零三十度。

今年的part time是CS教授搞的一個網上平台,佢申請做software engineering; Y2再試其他工作。無論有冇Co-op program, 依家美加嘅大學生同父母都係好主動尋找internship機會,感覺比香港更積極。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊