用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2023 Computer Science - Conditional Offer
樓主: twhkleung
go

[英國] UCAS 2023 Computer Science - Conditional Offer   [複製鏈接]

huanghou 發表於 22-12-31 00:09
回覆 twhkleung 的帖子

情況跟你也是差不多;孩子暫時沒有任何U.K. 或Canada大學的offer,反而在沒有甚麼 ...

其实我响大学教d friend講,基本上engineering 係收唔足香港学生,全靠內地学生填滿,所以,其实我估呀囝拿到3大的offers係幾高的,由其係engineering 埋d水泡科,不过呀囝自己钟意,咁當然respect佢啦
反而依家开始同呀囝洗定腦,佢要开始想清是,如果你入唔到UofT, IC, ManU... 埋d U時,只得d二线u offer時,咁到低是入二线定入UST呢?UST假假地都叫Top 50,BEng畢業後再报master, PhD,应会好过d 二线u畢以呱?唔知我有冇冧錯呢?

情況跟你也是差不多;孩子暫時沒有任何U.K. 或Canada大學的offer,反而在沒有甚麼 ...

BTW, 你小朋友係咪都係响加拿大讀緊G12呢?如果係,大家可以分享多d

小朋友係香港讀IB (自己N年前係加拿大讀書),Canada 嘅大學都係重點

huanghou 發表於 22-12-31 09:33

小朋友係香港讀IB (自己N年前係加拿大讀書),Canada 嘅大學都係重點

I see. 介唔介意分享CO要求lB几分?我囝個co要求係OSSD85%

CO 要求最少34分(我第一下以為自己睇錯)

huanghou 發表於 22-12-31 13:03

CO 要求最少34分(我第一下以為自己睇錯)

死羅!HK d engineering 收到低成咁,真係唔怪得大家叫佢水泡科,咁polyu,bu果d既CS咪收得重低! HK d IT产業想勁都几困难。

回覆樓主:

其實香港嘅大學俾嘅CO並不是傳說中咁不濟,當然也不是最辣;以報工程科來說,以下是我記錄了小兒去年的情況。(以IB 來看)
MEng:
Imperial, UCL, Warwick, Bristol, Manchester
CO32-40

Eng with Co-op:
U of T CO, U of Waterloo
CO 30-32

Eng with AI:
HKUST CO 34

加拿大的大學要到三月、四月才出offer, 急也急不來;而科大作為保險章,我們仍是乖乖上繳了deposit留位。

Radiomama 發表於 22-12-31 22:47
其實香港嘅大學俾嘅CO並不是傳說中咁不濟,當然也不是最辣;以報工程科來說,以下是我記錄了小兒去年的情況 ...

哈哈,我也打算先交留位費己作保保險線

twhkleung 發表於 22-12-31 14:37
死羅!HK d engineering 收到低成咁,真係唔怪得大家叫佢水泡科,咁polyu,bu果d既CS咪收得重低! ...

其實現在電腦行業都有點缺人,工資收入都ok.

香港科大出CO, 我都睇唔明, 我仔當年係報科大商學院, 讀IB, 科大出既CO係34, 我當時都覺得要求咁低, 後來發現他有同學收到的CO是36.  似乎是成績好的一批, CO要求反而低些.  我地都俾咗留位費作保險, 後來佢當然meet到offer, 意料之外的是, 原來科大還會因為阿仔其他公開試(SAT)成績上佳而升級奬學金到四年全奬.  

twhkleung    發表於 23-1-1 08:13

dlam141231 發表於 23-1-1 02:38
香港科大出CO, 我都睇唔明, 我仔當年係報科大商學院, 讀IB, 科大出既CO係34, 我當時都覺得要求咁低, 後來發 ...

請問你囝囝最后有冇选科大?如有,它的課程和教学質量好嗎?

twhkleung 發表於 23-1-1 08:18
請問你囝囝最后有冇选科大?如有,它的課程和教学質量好嗎?

阿仔去了美國升學.  但他的一位同學, 台灣籍的, 入科大要付國際生學費, IB44分, 科大給了全奬 (我不肯定, 但印象中同學的全奬還包了宿費), 同學接受了offer, 入了商學院.  他在科大應該讀得很好, 據我所知, 科大的交換生計劃, 世界級名校是要成績非常優秀才可申請的, 同學在大三, 上個學期去了UC Berkeley, 下學期去了Harvard做交換生, 大學畢業後入了香港的投行工作, 工作幾年後, 去了Harvard讀Master.  

dlam141231 發表於 23-1-1 08:55
阿仔去了美國升學.  但他的一位同學, 台灣籍的, 入科大要付國際生學費, IB44分, 科大給了全奬 (我不肯定,  ...

咁睇泥科大都係一個很唔錯的後路,咁都方心多了,謝謝!

twhkleung 發表於 23-1-1 09:03
咁睇泥科大都係一個很唔錯的後路,咁都方心多了,謝謝!

一個例子唔代表全部畢業生都係咁樣

回覆樓主:

原来Non-jupas报ust係未deadline,还在接受申請,直到1月入日。

sleung2020 發表於 23-1-1 12:53
一個例子唔代表全部畢業生都係咁樣

都係,我都見过不小非常smart的學生

孩子剛好和你孩子相反.
他在香港讀IAL. 佢加國已有1 OFFER. 剛收到英國1個Master Chiropractic Offer. 但孩子一樣跟你孩子考UST Engineering, 卻沒有聲氣.

nicolemummy 發表於 23-1-4 05:40
孩子剛好和你孩子相反.
他在香港讀IAL. 佢加國已有1 OFFER. 剛收到英國1個Master Chiropractic Offer. 但 ...

如果ust engineering 收lB34分,約IAL B-C之間,我相信你小朋友九成九九会有CO,只是可能未处理到而已

twhkleung 發表於 22-12-31 00:31
其实我响大学教d friend講,基本上engineering 係收唔足香港学生,全靠內地学生填滿,所以,其实我估呀囝 ...

搭下咀先,明白人望高處,但揀學校其實係咪一定以排名去揀,排名冇咁前或者所謂嘅二線就唔揀得呢,呢樣我好有保留。

好似我仔當年揀中學咁, 個個同學爭住入1A,我仔有能力讀但佢自己鍾情間1B, 六年過去,中學生涯非常開心同有自信,DSE亦取得亮麗成績,所以我絕對相信當年係冇揀錯。 揀大學都一樣,佢都放棄咗間排名幾前嘅學校, 其實最重要係睇孩子心態, 無論佢點選擇做父母嘅都會無限量去支持佢。

twhkleung 發表於 23-1-4 16:46
如果ust engineering 收lB34分,約IAL B-C之間,我相信你小朋友九成九九会有CO,只是可能未处理到而已
...

上年我朋友個孩子PG 4A*, UST 1st round reject哂啊。佢報biotechnology and biz, 2nd science (group b).
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊