用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 通常超派?
樓主: myhappylife
go

SFA 通常超派?  

manlee22 發表於 22-11-10 12:46
學校得125-150個小一,如果1000個offer,怎可能7-800個唔要offer?而學校又估計到7-800個人唔注冊我 ...

LH最終入讀四大神校的都過百人,收SFA 2百幾個offer好合理

kelly60929092 發表於 22-11-10 13:15
相信276不是一次過派的

2月出list, 通常佢地未咁快call waiting
而我小朋友幼稚園自己果班接近十人有offer已經係講緊第一round offer唔計waiting…
所以..🙈

kelly60929092 發表於 22-11-10 13:15
相信276不是一次過派的

2月25號 LH 學校出通告寫的。未知2月call waiting 未?
利申: lh 現讀生

manlee22 發表於 22-11-10 13:09

除非附埋offer信我先信1000offer不合邏輯的安排, ...

那有可能是只出400個,LH佔了276個吧

係call waiting 事啦

1000個OFFER應該有, 不過唔係一次過出
上年第一輪岀500-600個左右 3個OFFER GROUP (當然有人個個GROUP都入)

有一半人, 特別叻果堆 第一輪唔會留位
SFA好快CALL WAITING, 呢度又CALL 200人左右
到第2階段再比大訂又有一班退, 都唔少人, 呢度又CALL 200

到最後開學, 好似5班開齊收夠人
叩門階段有人打去問學校話冇位

回覆 dirtybb2000 的帖子

好快call waiting係咪註冊日之後? 咁都call到200?

dirtybb2000 發表於 22-11-10 13:51
1000個OFFER應該有, 不過唔係一次過出
上年第一輪岀500-600個左右 3個OFFER GROUP (當然有人個個GROUP都入) ...

呢個解說有啲說服力啲,每次200個咁出。咁證明SFA直私中好次選啵

myhappylife 發表於 22-11-10 14:06
回覆 dirtybb2000 的帖子

好快call waiting係咪註冊日之後? 咁都call到200?
註冊日後會CALL啦

有GT EC OFFER果堆唔會留

讀龍幼有BACK UP, 只當SFA面試係練習果堆唔會留

總之學校有數得計...KEEP住3, 4百人左右HOLD住個位

大抽獎放榜後, 起碼2/3人會quit

dirtybb2000 發表於 22-11-10 14:56
註冊日後會CALL啦

有GT EC OFFER果堆唔會留
未讀過真係唔知好唔好,我見SFA 排名都高,點解咁多人放位?

回覆 Siusiu5 的帖子

正選第一批,可以應付到SFA個種筆試,基本上學術超班。只要個小朋友唔係內向型,基本上會有其他OFFER,不乏神學、龍校之選。
跟住啲龍校、直屬學校出OFFER,唔想六年KEEP住戰鬥模式的人又會走,當然有人想六年後入神校會留,但我估更多人傾向SECURE左升中先,你去龍校、直屬,成績好都可以跳船,選擇權在自己手。

只可以講,冇中學BACKUP係死症。

Siusiu5 發表於 22-11-10 15:17
未讀過真係唔知好唔好,我見SFA 排名都高,點解咁多人放位?

所以我頭先留言證明好次選起碼LH3xx幾個offers 有280個都唔要。但人哋做出嚟嘅成績又好好喎,證明學校的能力強。好似之前有個家長講一流嘅學生比你,成績靚係應該嘅

Siusiu5 發表於 22-11-10 15:17
排名高因為佢地教得好,升中成績好。no pain no gain
放位係因為佢冇中學部,有好多人想有保障,唔駛辛苦足六年。

LH個升小一表真係反映左普遍想入讀小學既一個指標
train得咁強既LH畢業生, 入讀3私既人數比其他直私較少
如果有埋SC升小表可以睇就好了

tummypooh 發表於 22-11-10 15:23
回覆 Siusiu5 的帖子

正選第一批,可以應付到SFA個種筆試,基本上學術超班。只要個小朋友唔係內向型,基本 ...

認同,上年我小朋友第一round有offer, 但個時手上已有直資龍校offer. 衡量過,唔想黎緊6年谷得咁辛苦,所以最後無註冊到SFA. 當然如果當時手上無offer, 我係會註冊先

想知有冇人今年收到reject…?

回覆樓主:

以前因為SFA早派offer, 宣道十二月, TSL ,KTS第年先出offer. SFA走既人自然多. 話時話, SFA留位費唔平.
SFA冇派一千都有八百出街, 如果有報SFA, 咁都可能報其余三間, 未計直資, 依三間都搶左SFA唔少學生.

myhappylife 發表於 22-11-10 21:58
想知有冇人今年收到reject…?
我都想知。如果個個waiting 即係唔駛諗。

steven0212 發表於 22-11-10 23:05
我都想知。如果個個waiting 即係唔駛諗。

呢間有waiting, call到機會都唔細啦

SFA起碼一半人放offer, 上年call完waiting再一直call