用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 通常超派?
樓主: myhappylife
go

SFA 通常超派?  

Siusiu5 發表於 22-11-16 13:49
前幾日SFA派offer前後睇到大家講SFA以往‘’超派幾百個位‘’,仲好多人放位,真係嚇親。

哩排追返舊文, ...

我係上年考生家長,上年係有面見,你睇嘅可能係講再之前。

我睇到嘅係超派好多,亦好多人最後唔讀。

私校係會超派,直資唔可以

Siusiu5 發表於 22-11-17 11:34
我冇見過同冇入過offer group , 虛心請教一下,入offer group 係咪要show offer letter 先可以入group?我 ...
會有谷主好正經,入group要認證架。

myhappylife 發表於 22-11-17 08:55
即有幾多?

我不太sure幾多但一定會超派。也是正常,因為是私校。
500至少我估

我不是話SFA不好,教到小朋友升中成績咁一定ok 及背後付出了不少。
派多而多人reject 不代表什麼,只是是否合自己杯茶啫。是就go.

考慮一間學校是評估手上offers中去選擇。當中不要忘記,家長也prefer 一條龍,呢度考慮下也quit啦為什麼搵自己麻煩。

回覆樓主:

最簡單,看升中成績吧

我冇見過同冇入過offer group , 虛心請教一下,入offer group 係咪要show offer letter 先可以入group?我 ...

咩人都有 有啲係K2 家長已攞定料,有啲係入左先 怕收到通知就入唔
到…..
啲神校final in group 次次都爆額,一定有啲唔關事既人入左…

melle 發表於 22-11-18 17:28
我不太sure幾多但一定會超派。也是正常,因為是私校。
500至少我估
最初見大家話會多人放位真係以為SFA唔好, 但睇埋之後大家O既COMMENT 同其他舊POST 就知道唔係唔好

Thanks for your comment!

Sunshine101 發表於 22-11-23 00:23
最簡單,看升中成績吧
同意, thanks!

fmf903 發表於 22-11-23 00:41
咩人都有 有啲係K2 家長已攞定料,有啲係入左先 怕收到通知就入唔
到…..
啲神校final in group 次次都爆 ...
K2 家長已攞定料 <= 勁!

Jean1769 發表於 22-11-17 08:50
跟本就係事實,唔明有乜好爭拗

無龍、校舍舊呢兩點已經好多人唔reg

真的冇嘢好拗:

1. 四間都不是龍
2. SFA校舍係舊,但升中四間排第二
3. 校舍緊要定升中緊要?

Sunshine101 發表於 22-11-23 11:14
真的冇嘢好拗:

1. 四間都不是龍

不用再玩升中最緊要

Jean1769 發表於 22-11-23 11:15
不用再玩升中最緊要

有龍校offer (top嗰D),就不用入這個chatroom及講另外三間吧?

Sunshine101 發表於 22-11-23 11:29
有龍校offer (top嗰D),就不用入這個chatroom及講另外三間吧?

咩為之top 龍校?

回覆樓主:

其他chatroom很多有講呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

私校就一定唔會1:1出offer,邊個會咁笨害自己?單單大抽獎抽中咗離場嘅,都唔止10%啦!仲未記叩門呢!
不過呢,3間私小當中,我都認為最終放棄SFA嘅rate又真係會比其他兩間私小多,所以佢出多少少offer係正常嘅事,唔等於間學校有好大嘅問題,而且,真係唔少SFA 家長buy 學校有系統嘅英文教學,升中叩門亦比較有優勢,所以揀適合你自己情況就好

學校自己有過往accept offer / 放棄offer 嘅數據,但年年情況唔會絕對一樣,其實KTS 以往都試過計錯數,到大抽獎之後,從新接受申請 (係~ 無call waiting,可能waiting list 都放得太少人) ,有人連2nd in 都無就收咗
但大家千萬唔好覺得無被學校首輪揀中嘅,就係無咁叻嘅學生,上面嗰位現時讀緊DBS,我仔當年都係得SFA 1個 offer ,連叩門都無好消息,最後响SFA 小一全級頭4名 (最終當年頭4名去咗LSx2,DBx1, DPS x1,4個都係DB小一唔收嘅仔)
有d細路係面試唔得,但讀書得架!當走哂最top 嗰d,都仲有唔錯嘅中一派位成績睇到,呢樣先利害!
恐龍家

小曳人 發表於 22-11-23 13:34
私校就一定唔會1:1出offer,邊個會咁笨害自己?單單大抽獎抽中咗離場嘅,都唔止10%啦!仲未記叩門呢!
不過 ...

小兒暫時都只有sfa offer,驚太谷,讀唔掂,,我們家庭support有限,搞到冇自信

小朋友已經畢業升中,當年入group,會有熱心家長開group, 因為始終都希望大家交流sfa學校資訊,多數都會喺吓是否真正有offer才俾入group

小曳人 發表於 22-11-23 13:34
不過 ...
頭4名都係男仔?佢地會唔會係數學或者體育較出眾?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Siusiu5 發表於 22-11-23 20:47
頭4名都係男仔?佢地會唔會係數學或者體育較出眾?
4個都應該係數理資優男生,有兩個小一積極參與奧數比賽,報咗好多男校,可以話:都收體育就... 唔似
最近一個電腦程式相關比賽,見到去咗DB嗰位個名
我仔就,佢興趣去咗化學,但當年小一响SFA 中英文默書比賽都係冠軍
我會話,呢4個人係數理同語文都出眾

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sandra1004 發表於 22-11-23 13:45

小兒暫時都只有sfa offer,驚太谷,讀唔掂,,我們家庭s ...
學校老師係要求家長唔好理,等學生學自理架~
如果孩子本身鍾意睇書,應該唔會太難應付

恐龍家

小曳人 發表於 22-11-23 21:34
學校老師係要求家長唔好理,等學生學自理架~
如果孩子本身鍾意睇書,應該唔會太難應付

謝謝