用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文式家長分享區(孩子在上公文式的家長請進) ...
go

公文式家長分享區(孩子在上公文式的家長請進)

我的孩子在上公文式數學和中文,希望找同路人分享一下。(emoji)(emoji)

musiclover1609 發表於 22-11-7 16:42
我的孩子在上公文式數學和中文,希望找同路人分享一下。(emoji)(emoji)

我小朋友K2開始喺公文式度學數學,學到而家K3,已經食3個位嘅加減,我覺得幾好每日操練,已經做到好純熟,雖然好多人話係機械式操練,但係對我個仔嚟講係好有幫助

musiclover1609 發表於 22-11-7 16:42

我女之前上公文學數,佢數感好差,而且好唔鍾意,每日同佢做練習都好辛苦,依家停咗,轉珠心算,感覺佢比較喜歡。
近排又幫佢報公文中文,其實我覺得幾好,可以學埋普通話,但佢都唔鍾意,不過唔算太抗拒,所以會keep住學多排。

minacalvinbb 發表於 22-11-8 07:05
我小朋友K2開始喺公文式度學數學,學到而家K3,已經食3個位嘅加減,我覺得幾好每日操練,已經做到好純熟, ...

你的小朋友進度很好啊!我兒子小一,也是很喜歡數學,他剛剛才開始上,現在學A教材。

kathywong0807 發表於 22-11-8 07:11
我女之前上公文學數,佢數感好差,而且好唔鍾意,每日同佢做練習都好辛苦,依家停咗,轉珠心算,感覺佢比 ...

上中文要聽CD,真是考驗孩子的自律性啊!公文式導師教我不要管他,不要檢查功課,也不用聽他讀,但我還是不能放心,還是會要求他讀給我聽。我孩子沒有耐心聽cd,通常聽完一次,便不想再聽第二次。