用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才放榜
樓主: bunc
go

優才放榜   [複製鏈接]

gtg435i 發表於 22-11-9 15:21
呢個就係重點啦

間間學校都超派waiting -- YW, WKF, GT, 宣小, 陳守仁. 個個家長都係抱住個50/50 嘅心態 ...

連tsl 都 call reject?? second in 都成幾百人...

回覆樓主:

其實間學校有ib, 又小班,個定位同傳統名校唔同,有一班家長會中意的,我自己幾喜歡,會上堂,如果個心態係覺得傳統名校先好,咁就一定唔會中意呢間,或只當水泡

sumi15 發表於 22-11-12 23:11
其實我真係唔明點解有人喺度complain人哋嘅policy。你咁叻係度播毒,不如唸下點樣train小朋友整返幾個神校o ...

Well said!

sumi15 發表於 22-11-12 23:11
其實我真係唔明點解有人喺度complain人哋嘅policy。你咁叻係度播毒,不如唸下點樣train小朋友整返幾個神校o ...

GT 要上家長課呢個 Policy 好似開始左好多年啦可? 啲人又會報左名先知
睇下有offer仲會唔會係到所謂的討論啦
家長抱住一個學習心態,反思下點解自己有份去interview都唔收
好過一味呻學校點浪費人時間
其實學校都被啲騎牛穩馬嘅家長浪費咗好多時間

MLPW 發表於 22-11-13 15:24
GT 要上家長課呢個 Policy 好似開始左好多年啦可? 啲人又會報左名先知
睇下有offer仲會唔會係到 ...

講咗咁耐,感覺上

係咪想煽動其他人唔好去等自己機會大啲都唔知

Carly0909 發表於 22-11-13 15:33
講咗咁耐,感覺上

係咪想煽動其他人唔好去等自己機會大啲都唔知

咁我哋就唔及佢思想高質素

MLPW 發表於 22-11-13 15:38
咁我哋就唔及佢思想高質素

唔確定,但有機會
好多人口(emoji)說不,但身體卻很誠實

第一堂係十一月底,大部分直私已經出結果,還有自行也開左獎。
好明顯看不上GT的不會去上,但最大問題係,對好多家長來講,如果有同級學校call waiting,一定毫不猶豫放棄上堂。等於GT只能收到次一檔的學生

快樂火雞 發表於 22-11-13 17:01
第一堂係十一月底,大部分直私已經出結果,還有自行也開左獎。
好明顯看不上GT的不會去上,但最大問題係, ...

但佢既次一檔應該都好唔錯了掛…
神校/同級你估真係咁容易call waiting…
By the way, 講咁耐都係上唔上家長堂

其實識既應該講下GT係唔係一間好學校,值唔值得選擇或者等候,好似比較實際

Carly0909 發表於 22-11-13 20:45

但佢既次一檔應該都好唔錯了掛…
不用等到神校call waiting,三私一直出offer就大把人踢走gt。
其實GT的waiting裡面好多係距離因素,甚至唔少係因為overquality唔敢收。你話尼幫人會唔會咁好氣去聽課?
上面已經有人話收到GH offer,唔使再理GT。
遲下港同,播道,福小這些附近的競爭對手出offer,你估家長會唔會咁好氣去上堂?
最後埋得翻揀剩蔗。

講到底,無神校的實力就唔好擺神校的譜,更何況神校都表現的好謙遜的

快樂火雞 發表於 22-11-13 21:22
不用等到神校call waiting,三私一直出offer就大把人踢走gt。
其實GT的waiting裡面好多係距離因素,甚至唔 ...

明白,不過即係咁,帶定頭盔先,大家純理性討論
三私一直我都有考APS同TSL…
但就算有的話我都會選返GT
除非有更好如港同 (但播道/福小同grade 嗎?)的一條龍…

因為考小學都咁難,考中學更甚…
況且,三私一直唔係寫包單,背後都要非常努力先有美麗成績…

反而想指教,GT除左上家長堂比較令人反感外,仲有沒有其他特別?
我比較膚淺,睇小朋友性格特質同中學Banding 選校…
希望賜教

快樂火雞 發表於 22-11-13 21:22
其實GT的waiting裡面好多係距離因素,甚至唔 ...

同埋,呢個Post上面講GH果個會唔會係我…

Carly0909 發表於 22-11-13 21:33
明白,不過即係咁,帶定頭盔先,大家純理性討論
三私一直我都有考APS同TSL…
但就算有的話我都會選返GT:qu ...
上堂令人反感已經足夠啦,沒返學就開始玩家長,跟住幾年點頂。本身就係一個正常直資的水準,我認真覺得同福小只係差唔多level

快樂火雞 發表於 22-11-13 22:22
上堂令人反感已經足夠啦,沒返學就開始玩家長,跟住幾年點頂。本身就係一個正常直資的水準,我認真覺得同福 ...

明白,咁呢個應該算係主觀感受
我所講嘅都係主觀感受
正如我聽YouTube 福小校長講過起碼要識講英文
都可以令人卻步,仲更加冇寫喺報名表度,英文唔夠in完唔收唔通又怪佢咩
其實每間學校都有收生條件
大家有緣係度傾,互相尊重大家,冇絕對嘅

回覆 Carly0909 的帖子

yes! same as you:) i would give up TSL sfa and APS and pick GT instead!  I like GT the most within the tko area dss schools:) and I think GT has a better ranking than EC? GT's secondary is band 1B?

回覆 celinechan117 的帖子

大把人有G T放三私 🫣雖然是一間普通的直資學校,不過是一間有愛的家校合作好學校。

同GT係唔係好學校無關。要家長上堂而未必有 offer 我覺得唔係 fair game,只係持住求過於供。
我參與過兩次。第一次應該去到 80%、交埋功課,收到龍校 offer,頭也不回 drop 左。

第二次,interview 程序好似提早左大約課程 50% (定75%?),interview 要家長讀一編簡單中文故事俾小朋友,簡短一分鐘就讀完,然後就收 rejection。

當年因為有一間更滿意、更適合既龍校懂得欣賞我小朋友,對 rejection 不以為然,事後回顧返我都幾嬲。

逢星期三放工塞車時間飛車入 TKO上堂、聽你講要幾配合學校、遲到會收紅色紙仔,校方有冇配合過家長?家長 commit 左咁多時間心血,個 interview 只係讀1分鐘中文圖書就收 rejection, interviewee observe 到d乜先?我真係唔甘心喎... 我係d每晚 English bed time story 既爸爸,當時自問程度都幾 advance,睇緊 David William、 Caption Underpants,每晚討論故事內容到興高采烈幾乎訓唔到覺,你又唔俾本英文我揀?

你話我功課做得差、 平時唔會讀故事既,我都心甘命底

993rs 發表於 22-11-14 11:19
同GT係唔係好學校無關。要家長上堂而未必有 offer 我覺得唔係 fair game,只係持住求過於供。
我參與過兩次 ...

聽你咁講,絕對覺得你小朋友值得更好… 其實你好勁架喇… 面試考題無人tip到,唔中小朋友識嘅題目我諗好多人都係咁,唔好放喺心,相信你亦都好有條件比小朋友讀更好。

我同小朋友無論返學定返工,如明知時段會塞車,會選港鐵… 因為覺得如果遇到大故障,電視會報,學校應會理解

睇書方面就比較兩類都會睇,唔會睇定一個語言,跟佢進度行,所以小朋友中英都沒有特別強…

所以, 我地呢d凡夫俗子,神龍校唔收,你地值得更好的,過左就唔好回望了。

Carly0909 發表於 22-11-14 11:49
聽你咁講,絕對覺得你小朋友值得更好… 其實你好勁架喇… 面試考題無人tip到,唔中小朋友識嘅題目我諗好多 ...

既然第一次頭也不回也drop
第二次同樣想搵人哋做水泡
人家小孩子太勁。

MLPW 發表於 22-11-14 12:01
既然第一次頭也不回也drop
第二次同樣想搵人哋做水泡
人家小 ...

GT 3,000人收 120,25揀1。我都未有25間直私俾我揀。

何況學校揀學生,學生亦揀學校,冇話水泡唔水泡。

你只報GT而佢又收你咪恭喜你囉
‹ 上一主題|下一主題