用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才放榜
樓主: bunc
go

優才放榜   [複製鏈接]

cxyu841216 發表於 22-11-9 11:05
回覆 Cfwongthomas 的帖子

Agree! 呢間學校定位錯嗮,以為自己係名校,浪費家長時間去聽課,唔知想搞咩貴 ...

學校就係知自己定位,所以先希望真正有心讀的家長先去上課。
睇下幾多私校派左offer, 最後搞到要call reject? 就係太多人只係當D學校係水泡,一手拎住幾個offer 等到開學前先放。

Cfwongthomas 發表於 22-11-8 10:14
起碼都講個排名黎聽下,俾人assess 下先做選擇,講緊五堂加一份功課,其中兩堂仲要係GTspecific,如果我唔 ...

係囉
唔讀就唔會上堂, 所以可以留返真係有諗住讀的家長排waiting。 

lattelulu 發表於 22-11-9 13:35
學校就係知自己定位,所以先希望真正有心讀的家長先去上課。
睇下幾多私校派左offer, 最後搞到要call rej ...

你仲係唔明個討論點係邊.......大家討論嘅重點係  就算你有心去上堂都好大機會冇offer , 唔係你有心上堂自然攞到offer
報得嘅肯定有心想比小朋友試下.

假設間小一佢有130個位, 大部份已經比左conditional offer. 得番十幾二十個位留比waiting list.

攞住waiting 有心去上堂嘅家長有幾百人. 硬性規定上80%加交功課. 之後大部入人都冇結果

呢個先係大家問題嘅重點

樓上個位仲以為 "哈哈隔離位家長冇心讀唔上堂, 等我次次準時上堂排頭位交哂功課, 一定有offer啦我咁有心!!!" -- 可以睇睇前面過來人D post, 話大部份有心上哂堂最後都收唔到電話

gtg435i 發表於 22-11-9 14:07
你仲係唔明個討論點係邊.......大家討論嘅重點係  就算你有心去上堂都好大機會冇offer , 唔係你有心上堂自 ...

Waiting 就係預左上完未必會call 到自己。
事實上我有朋友上完有called, 亦有上完都無called.
有無得called 係睇小朋友面試結果排位。
多人放棄學位就多人called 得中。
如果係抱住上左課一定有offer的心,應該就會失望了。
唔係少左人去上堂,出席率一百交左功課就一定有called 。

幾百人waiting 一定唔會個個call 到,每間學校都係甘。
其實幾堂課同份功課都好簡單 , 抱住樂觀的心當簡介, 小朋友多一個機會, 相信心情會輕鬆點。

lattelulu 發表於 22-11-9 14:46

咁如果無咁多位就唔好派咁多waiting啦!

lattelulu 發表於 22-11-9 14:46
事實上我有朋友上完有called, 亦有上完都無called.
有無得calle ...

我同你都好同意一個點.....就係 "Waiting 就係預左上完未必會call 到自己",

呢個係事實.   基本上所有學校都係咁. 你要等就等, 唔等就下一個. 好正常

問題係GT 係唯一 一間叫家長等waiting 之餘要迫人花時間weekend compulsory 聽talk, 做功課. 簡接係洗左父母時間人地好用心坐個幾兩個鐘 到頭尼好大機會得個吉 (好似比左個fake Hope D 家長 令到人好反感).

事情總有兩面睇
我覺得我作為家長去做左
如果收 我開心
唔收 我都盡左力

Fake hope 係驚call 唔中

但現實係Gt 不是名校
會call waiting 的數目都唔少

當SFA 派幾百個offer
都要call waiting call 到癲
宣小陳守仁 Yw 都要cal waiting call 到開學 甚至reject
你就會知道好多普通學校都派左好多waiting

多多宝 發表於 22-11-9 14:56
咁如果無咁多位就唔好派咁多waiting啦!

當私校無二百個位都派400個offer 仲未計waiting
你就會知
每間唔係名校的小學都係派超級多waiting
因為每年去到七八月
幾多人放位
好多學校都要狂call waiting

lattelulu 發表於 22-11-9 15:06
當私校無二百個位都派400個offer 仲未計waiting
你就會知
每間唔係名校的小學都係派超級多waiting

呢個就係重點啦

間間學校都超派waiting -- YW, WKF, GT, 宣小, 陳守仁. 個個家長都係抱住個50/50 嘅心態等電話 (我buy 呢樣野)

點解你 GT 咁獨特, 超派waiting而又未gurantee 任何野之前要家長洗五個星期六嘅時間, 犧牲親子時間去聽你學校鴻圖偉業以顯示誠意???? (真係要了解你間學校, 正取左之後大把時間了解)

當然你可以話rules 係佢出, 冇得講. 牛唔飲水唔撳得牛頭低, 一定都會有幾百家長去上堂碰運氣. 我相信大家都係係呢個forum發洩個不滿

GT call waiting 都call到8月31.大把人放位。講真,能夠一路堅持上堂並且交功課的,無論係有conditional offer定係waiting,大部分都係因為無其它好的選擇,有誠意堅持讀GT的真係有幾多?呢間學校真係好細,將軍澳分校小學部同中學部共用一個校舍同操場,去過將軍澳校舍都知。真道都係小學同中學部分開兩個

學校用上堂交功課來考驗家長誠意,就真係搞笑,人哋係因為無更好的選擇先堅持上堂啦。最後交完功課,仲有大把人因為有更心儀學校call waiting而放棄GT

呢間真係咁好? 將軍澳又吊腳....

cxyu841216 發表於 22-11-9 16:55
學校用上堂交功課來考驗家長誠意,就真係搞笑,人哋係因為無更好的選擇先堅持上堂啦。最後交完功課,仲有大 ...

唔係考誠意
係等無心讀的大家早日分手

好岩呀 甲之熊掌 乙之砒霜

不過你講到無選擇先㨂GT 都真係好搞笑
你甘講 三私一直都係啦
有人要培橋唔要港同
有人唔要港同要GT
有人要SFA 唔要民生
除左神校 名校如果大家有更心儀都會放棄

有人㨂GT 因小班教學 資優班

民生校舍都大呀
但一級的人數差唔多係GT 的一倍

㨂學校大 定係想小班教學
個個人唔同

其實一早已經知要上家長課
如果覺得唔合理
唔係應該唔報名咩?

lattelulu 發表於 22-11-9 18:09
唔係考誠意

Can’t agree more !!!!!!!
家長心態令大家越玩越辛苦,
唔鐘意又報又考又踩
攞完一大堆offer show off 後
又要學校不停call
費時失事
仲令到一班小朋友並唔太突出
GT 都是唯一希望的家長
心慌到8月
雖然話報乜都係人人自由
既然心中咁多不滿
就請高抬貴手
放過人哋放過自己

優才2nd in有千幾人,除左百幾個offer,其它全部都派waiting,應該至少派左reject比一d完全無希望call到的家庭。

lattelulu 發表於 22-11-9 18:09
唔係考誠意

我覺得GT很不錯喎,又一條龍又有IB成績都唔錯。如果真係覺得唔值得花時間上堂,咪唔好上唔換個call waiting的機會囉

另一角度睇,呢d堂都係家長教,正面睇係免費有堂上

MLPW 發表於 22-11-9 18:26
Can’t agree more !!!!!!!
家長心態令大家越玩越辛苦,
唔鐘意又報又考又踩

你可以將所有責任放晒落家長度
難道學校超派waiting搞到家長心慌到下年冇責任?

唔係又報又考又踩。就算呢度嘅人有不滿,都唔係報咗後即刻不滿,係有左結果有個waiting 上堂嘅policy先大家攞出嚟討論。你搞錯咗個次序

真係假設唔想等嘅家長放哂手, 剩返一啲好有誠意GT係佢哋唯一希望嘅家長,上晒堂做晒功課到三月。慌到下年。難到學校冇責任?

仲有,BK 係個公開平台,唔係一定大家一味讚間學校先可以攞出嚟討論,難道有批評就唔俾講嘢?

GT無校車去港島,如果遲啲有港島其他學校offer,應該都會放位了

有批家長係2nd in完連上堂嘅機會都無
有得上堂那班家長至少叫有個希望

回覆 gtg435i 的帖子

既然講到係無其他 Offer先會上家長堂 咁連waiting都無先會心慌吧!
‹ 上一主題|下一主題