用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才放榜
樓主: bunc
go

優才放榜   [複製鏈接]

Cfwongthomas 發表於 22-11-8 10:14
起碼都講個排名黎聽下,俾人assess 下先做選擇,講緊五堂加一份功課,其中兩堂仲要係GTspecific,如果我唔 ...
考誠意

搞咁多, 其實學校咩心態?

我覺得佢position都錯左,當左自己係名校咁玩,起碼你當中果兩堂純講優才,你咪俾番啲真係入讀既人聽就得啦。何苦要人浪費五個星期六聽你學校既鴻圖偉略,親子時間好寶貴。而事實上有好啲offer既睬你都傻,留低既得啲無offer係手既家長焗聽。咁樣真係好嗎?

Cfwongthomas 發表於 22-11-8 10:27
我覺得佢position都錯左,當左自己係名校咁玩,起碼你當中果兩堂純講真道,你咪俾番啲真係入讀既人聽就得啦 ...

咪就係囉,扮咩名校呀。就算人哋名校都唔使咁樣逼人上堂聽你自吹自擂啦
家長星期六未必一定得閒,可能有工作可能要出差可能有好多親子野要做。

重重重點係上晒堂都未必有Offer俾你。上面仲有人話有成五六百人上堂,聽間學校講鴻圖偉業。真係痴痴哋線

手頭上有幾個Offer都唔再考慮佢

回覆樓主:

呢間收直接reject可能會開心啲

回覆 gtg435i 的帖子

真係對呢間反感咗!

聽talk交功課唔係問題,如果一早收到offer或講明上晒堂交齊功課會有offer咪去做囉。最慘係waiting嗰啲,上晒堂交晒功課最後冇offer, 你話唔嬲就假。

回覆 ok3 的帖子

聽到要上堂都怕, 從來冇諗住報~

yubaba 發表於 22-11-8 12:15
回覆 ok3 的帖子

聽到要上堂都怕, 從來冇諗住報~
雖則話有言在先,你情我願。但今時今日直私都仲係賣方市場,好多家長明知最後可能冇offer, 但為左小朋友都要頂硬上。

ok3 發表於 22-11-8 12:13
聽talk交功課唔係問題,如果一早收到offer或講明上晒堂交齊功課會有offer咪去做囉。最慘係waiting嗰啲,上 ...

係,如果收有offer要你了解都話正路D,但得waiting都要聽真係好卻步,未有收到好既offer前,都應該會去,但一有心儀收就會放棄

ok3 發表於 22-11-8 12:13
聽talk交功課唔係問題,如果一早收到offer或講明上晒堂交齊功課會有offer咪去做囉。最慘係waiting嗰啲,上 ...

一啖心機去交功課究竟睇唔睇一回事

有無人同時收到禮賢offer?

LittlemBB 發表於 22-11-8 18:29
有無人同時收到禮賢offer?
我,但哩兩間好難compare, 一間一條龍,一間得小學,語文環境都唔同

Siusiu5 發表於 22-11-8 22:12
我,但哩兩間好難compare, 一間一條龍,一間得小學,語文環境都唔同

都係要睇家庭要求/想要啲咩去揀。

回覆 Cfwongthomas 的帖子

Agree! 呢間學校定位錯嗮,以為自己係名校,浪費家長時間去聽課,唔知想搞咩貴。我當年有港同offer立即放棄上堂,聽左一堂都覺得課程好無聊。有朋友被call waiting,staff仲話你哋係唔係等我哋學校offer等左好耐?朋友話我哋已經有左YW offer,當場放棄左GT offer.

Cfwongthomas    發表於 22-11-9 11:27

cxyu841216 發表於 22-11-9 11:05

Agree! 呢間學校定位錯嗮,以為自己係名校,浪費家長時間去聽課,唔知想搞咩貴 ...

等左好耐?哈哈,真係得啖笑成間學校都係自high.

LucyMacymama 發表於 22-11-7 18:35
係人都派waiting,waiting都要人上左堂先

有reject 的

LucyMacymama 發表於 22-11-9 11:15
等左好耐?哈哈,真係得啖笑成間學校都係自high.

有派reject㗎。我見身邊有3分之2嘅人係收reject的

cxyu841216 發表於 22-11-9 11:05

Agree! 呢間學校定位錯嗮,以為自己係名校,浪費家長時間去聽課,唔知想搞咩貴 ...

認同學校理念就會上課。課堂其中兩堂介紹小學部同中學部的課程同活動等你了解間學校適合自己與否。
如果只係揾水泡,就真係唔駛上。
應該唔會有人當佢係名校, 學校都講明自己唔係一間谷成績的學校 。
去年有人有港同都放入Gt因為Gt 有資優班 ,所以只有最適合自己兒女的學校。
幾百人call waiting 實有人中有人唔中, 其實報名前已經知要上家長課, 唔係吊高黎賣。
學校係想家長認同學校理念而入讀。
講真課堂係有得著的,收到email 都應該睇到每一堂主題係會上乜 。
所以唔岩就唔要個waiting , 總有更好學校等緊大家。

要上家長課,就正正係想無心讀的家長考慮清楚會唔會「浪費」時間去上堂讀一間自己都唔心儀的學校。
‹ 上一主題|下一主題