用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英vs沙崇vs沙呂 (點揀)
樓主: BB-Tiger
go

華英vs沙崇vs沙呂 (點揀)  

jesswu 發表於 22-11-7 03:12
請教:銀禧不是b1b嗎?如果佢b1c咁wfn咪都應該係b1c?

至於WFN係唔係B1C定係B1B, 又要靠Poyau同hkpapa了

medicine 發表於 22-11-6 18:52
鷄蛋裏挑骨頭:
"男女校沙田有成績比伊中更好曾記"

單以一年睇, QES今年係另D, 不過:

曾肇添伊中
整體4+比例4主科4+平均整體5+比例4主科5+平均整體4+比例4主科4+平均整體5+比例4主科5+平均
2011-201278.60%41.60%
2012-201379.40%44.80%
2013-201478.50%39.60%68.75%
2014-201573.20%36.20%71.50%
2015-201678.50%41.80%75.00%73.15%39.00%
2016-201775.80%37.70%83.70%82.53%47.71%42.08%
2017-201879.10%41.70%75.85%74.70%44.87%40.80%
2018-201985.00%48.60%79.60%78.85%43.30%39.15%
2019-202079.80%42.90%77.62%76.18%41.93%37.40%
2020-202178.70%42.60%72.14%73.46%37.23%35.00%
2021-202278.90%42.40%76.77%76.75%44.42%40.13%

* 紅字部份係成績當屆成績較佳既一方

以11屆既DSE成績去睇, QES頭幾年都唔多敢公開見人, 直至2015-2016年好咗先公佈番多D大家期見到既資料. QES成績相比之下其實比較反覆, 而以主要係針子比例高一點點

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-11-7 08:33
至於WFN係唔係B1C定係B1B, 又要靠Poyau同hkpapa了

銀禧好明顯未達B1B水平.
原來自我上次講完之後, "真係"連校網原先公佈畢業生去向個頁都刪除埋, 學校果然好"留意"EK

上年校務報告依然有講邊幾科比較優秀, 但仍然係無熱門科.....

WFN呢, 幾年前 (2017-2018年)仍有不亞於聖言既實力, 當年WFN既5*+有12.51%, 同屆聖言只有8.9%, DBS係13.7%, 只係一直WFN既3322率都比較差. 個個都認為佢唔掂 (講真, 有幾多人有認真去睇人地份校務報告分析成績吖). 但近年無乜資料再公佈, 唔肯定了. 不過相信差極都起碼有B1C, 更大機會係B1B/C之間既學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-7 09:53
銀禧好明顥未達B1B水平.
原來自我上次講完之後, "真係"連校網原先公佈畢業生去向個頁都刪除埋, 學校果然好 ...

我絕對相信閣下嘅「所作所為」係左右咗整個中學圈嘅生態,但凡成績滑落咗嘅學校都會怕咗你

WFN annual report 2021 - 2022 - 我剩係見到以下呢樣野,唉,佢嘅「B1B」真係有啲虛擬感覺,而我哋學校仲一向當佢B1B咁看待 (不過起碼佢冇用「語言藝術」,值得一讃)

Papermint    發表於 22-11-7 17:00

回覆 DD仔 的帖子

因為一種情意結,用得「外闖」呢個字眼都代表係佢地心目中係九龍的月光特別圓,太陽又特別溫暖,所以佢地非君不嫁,非卿不娶。

hkpapa852 發表於 22-11-7 09:35
單以一年睇, QES今年係另D, 不過:
多謝你多年的數據統計.

證明我前面所講的兩點正確:

(1)2022年QES佔優秀.
(2)假若以舊數據來比較,2017是QES佔優秀.

以上講法係同意曾記舊數據佔優秀,而僅僅最新及2017例外.

而對於QES的整體改變,指2017以後,在其他post已經講過,正正就是SMCC2005年改龍12年后的首批龍生畢業生之年.

曾記坐擁大區(5000學生),這是優勢.雖然話沙田出市區不算遠,可非鐵路上蓋,出市區時間始終沒同區近.正如北霸天,主要自己不突然發生重大改變(如改教學語言之類),可以預見將來依然突出,這是區位優勢.

BB-Tiger 發表於 22-11-6 11:52
朋友住馬鞍山,小朋友小一二級3,小三四五跌到級十幾,呈分試回歸頭3,校長建議外闖報華英,另外佢都鍾意沙 ...

我之前同你一樣既選擇, 只係我係九龍城網, 最終自一華英, 自二沙呂, 2間都好學校,  2間都有個好校長, 講交通, 一定係沙呂, 你小朋友要由沙田出去華英, 一係要轉車, 一係落車後步行10-15分鐘上山, 如講成績, 我印象中2間差不多, 華英上年有50%入三大, 沙呂就唔記得

2010YL 發表於 22-11-7 12:33
我之前同你一樣既選擇, 只係我係九龍城網, 最終自一華英, 自二沙呂, 2間都好學校,  2間都有個好校長, 講交 ...

最後你小朋友讀邊間呀,呢個係我朋友個仔

2010YL 發表於 22-11-7 12:33
我之前同你一樣既選擇, 只係我係九龍城網, 最終自一華英, 自二沙呂, 2間都好學校,  2間都有個好校長, 講交 ...
華英/迦密既DSE成績, 同沙呂都有一段距離

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:55
我之前睇"大考"2間學校出嚟既L4 & L5成績係差不多, 唔知係咪有錯既資料就唔知

BB-Tiger 發表於 22-11-7 12:53
最後你小朋友讀邊間呀,呢個係我朋友個仔
華英

其實大家所講嘅學校都係好學校, 如果自行可以入到呢啲學校嘅話, 原則上冇必要去focus嗰幾個percent, 相反去了解下每間學校個教學模式來選校可能會比較有意義。雖然1A學校多數都係靠學生自己, 但確實模式會有不同

angelacms    發表於 23-1-8 17:39
2jkidsfather    發表於 23-1-8 13:16

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:55
昨日才查過,華英2021年整體5+高於沙呂2021年的整體5+.(華英未見2022校務報告)

manto216 發表於 22-11-7 13:04
其實大家所講嘅學校都係好學校, 如果自行可以入到呢啲學校嘅話, 原則上冇必要去focus嗰幾個percent, 相 ...

如何求證教學模式?或者講如何求證各校之間的教學模式之間的區別?

求證於開放日?校長公開講話?個別家長學生或老師的口講言傳?>>>>>>試問,任何一間中學都係拿最好的一面出來見人,以最優美的辭令來裝飾啦.除了校舍等硬件是無法改變,有得變會不會亦來個大變身?

信個別學生/家長?>>>>>>>>>遇著入讀后成績好,自然對中學贊賞有加.遇著小學成績前列而中學滑落還會對中學只讚不彈(或是調過來只彈不讚)?

而成績是教與學的綜合體現,這才是最真實的.雖然話幾個%可以忽略,但現實是這樣的嗎?best6 35分和36分,相差也只是幾個%,那麽就會被熱門科目拒之門外.

manto216 發表於 22-11-7 13:04
其實大家所講嘅學校都係好學校, 如果自行可以入到呢啲學校嘅話, 原則上冇必要去focus嗰幾個percent, 相 ...

無錯,除咗成績,仲有好多既野要考慮,所以我當時放棄咗最好成績既沙崇,自行揀咗其餘2間

medicine 發表於 22-11-7 13:05
昨日才查過,華英2021年整體5+高於沙呂2021年的整體5+.(華英未見2022校務報告)

又係呢個 "霎眼嬌" 定係 "長期俏" 既問題:

華英

沙呂

畢業年度

整體5+比例

主科5+率平均

整體4+比例

主科4+率平均

整體5+比例

主科5+率平均

整體4+比例

主科4+率平均

2012 -  2013

70.40%

71.50%

~35.5%

32.38%

~72%

70.00%

2013 -  2014

72.40%

73.00%

~35%

32.38%

~72%

70.00%

2014 -  2015

69.69%

68.83%

34.90%

29.38%

74.40%

72.63%

2015 -  2016

66.03%

66.23%

36.20%

30.75%

73.25%

2016 -  2017

32.31%

28.35%

71.87%

70.60%

38.70%

32.38%

72.88%

2017 -  2018

30.60%

71.00%

34.10%

31.38%

74.60%

73.00%

2018 -  2019

36.70%

75.20%

42.10%

39.08%

79.20%

80.45%

2019 -  2020

29.88%

73.08%

31.20%

30.21%

69.57%

2020 -  2021

36.72%

30.15%

71.66%

70.25%

33.80%

31.13%

74.10%

73.90%

hkpapa852 發表於 22-11-7 13:38
又係呢個 "霎眼嬌" 定係 "長期俏" 既問題:
32樓,有華英2021年整體5+.   36.5%

至於"霎那光輝"是不是永恆,誰又講得埋?

拿過去十年DSE成績平均來講,SMCC應該都幾難話無官津的頭五名,可如今,有得揀,你會揀SMCC還是YWGS(或其它)?至少YWGS還是穩穩定定,雖然整體成績不算最突出.

medicine 發表於 22-11-7 13:21
如何求證教學模式?或者講如何求證各校之間的教學模式之間的區別?

求證於開放日?校長公開講話?個別家長學 ...
我講緊自行能入這些學校的學生, 如果小朋友有能力自然會在30%內, dsc5+沒難度, 如果你係抽獎, 明知小朋友係1c夾硬抽1a, 咁好大機會你都不在4+或5+裏, 了解學校嘅教學方式可以令小朋友增值 比起嗰幾個 percent 更加重要, 至於點樣了解各施各法

medicine 發表於 22-11-7 13:46
32樓,有華英2021年整體5+.   36.5%

至於"霎那光輝"是不是永恆,誰又講得埋?
現在看,E科依然俏,哪日來個超級無限QE,即全面放開我們强大的祖國的任何一間E學院的畢業生平等地位,真是滿地玻璃碎.
又或者,今日非DSE占據各個熱門學科大量份額,哪日來個本地優先從而落閘,直資還是緊俏?

manto216 發表於 22-11-7 13:53
我講緊自行能入這些學校的學生, 如果小朋友有能力自然會在30%內, dsc5+沒難度, 如果你係抽獎, 明知小朋友 ...
我想聽下閣下的高見,如何了解各校之間的教學模式的區別,或者講,閣下已經了解了哪幾間中學,有何分別,從而自己選擇了哪一間.
唔好意思,好多問題,希望增進了解以便將來應用