用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英vs沙崇vs沙呂 (點揀)
go

華英vs沙崇vs沙呂 (點揀)  

朋友住馬鞍山,小朋友小一二級3,小三四五跌到級十幾,呈分試回歸頭3,校長建議外闖報華英,另外佢都鍾意沙崇,沙呂。想請問各位點揀。
佢地學校過往級頭都係入沙田四大,反而級十有個別入讀DBS, LSC, SP, WY, WYK, YW, 銀禧。

BB-Tiger 發表於 22-11-6 11:52
朋友住馬鞍山,小朋友小一二級3,小三四五跌到級十幾,呈分試回歸頭3,校長建議外闖報華英,另外佢都鍾意沙 ...

沙田B1中學的級數平均其實高過好多區。

沙崇和呂明才公開試成績比華英好。

而且華英是九龍城自行大熱,B1A生也未必入到。

回覆樓主:

你朋友身在沙田區,已是很幸福。

自行可試外區心儀中學,大抽獎仍應留在沙田網。

tpmon 發表於 22-11-6 16:21

除咗QC同LSC,無乜邊間官津校值得男仔由沙田走出去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-6 17:07

請問伊中值得嗎?

S148 發表於 22-11-6 17:11
請問伊中值得嗎?
男女校沙田有成績比伊中更好曾記,同成績接近(略低少許)既沙呂沙崇,無咩必要走出去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-6 17:14
男女校沙田有成績比伊中更好曾記,同成績接近(略低少許)既沙呂沙崇,無咩必要走出去 ...

謝謝回覆!除了成績差不多,但整體如校園,活動等等,會否伊中比較好?

S148 發表於 22-11-6 17:16
謝謝回覆!除了成績差不多,但整體如校園,活動等等,會否伊中比較好?
...

官校呢…… 靠自己用功讀書

Arabellahk    發表於 22-11-13 14:12
bananaGi    發表於 22-11-9 09:31

沙呂慳番半個鐘交通時間,點計都好過去QES 吧

hkpapa852 發表於 22-11-6 17:07
問返朋友,原來校長一直好關心佢小朋友,比建議時係呈分試後未公佈成績時,原話係話沙田嘅學校佢都好穩陣,不過建議佢外闖做過江龍,我估校長想分散投資,擴大版圖,對學校有利。

hkpapa852 發表於 22-11-6 17:14
男女校沙田有成績比伊中更好曾記,同成績接近(略低少許)既沙呂沙崇,無咩必要走出去 ...

鷄蛋裏挑骨頭:
"男女校沙田有成績比伊中更好曾記"

是真的嗎?還是印象派?

2022DSE如下截圖:

上兩圖分別為QES和曾記2022截圖.

曾記藍色字體:100% of our students (128 in total) have at least five subjects attained at level 2 or above in this examination. 91.4 % of them are qualified for admission to JUPAS degree courses while the rate of obtaining level 5 or above (5, 5* or 5**) in all subjects is 42.2% and that of level 4 or above is 78.5%.

2022年兩校對比:   

QES                               曾記
人數:                    129                                      128                           
3322%                  95.35%                                 91.4%                          
整體5+                    44.48%                                   42.2%                        
整體4+                    76.4%^                                   78.5%  

^為換算結果,即44.48%X5.24/3.05

當然,這是極爲細微的差距.對於QES的5+優於曾記,但4+卻不及曾記,我個人一向認爲與QES的聯係位有關,KL3的幾間官小還好,望望KL1的三間官小,尤其是個兩間,但偏偏KL1的三間官小入很多,塘官每年8至12個,31網某官小入7至8個(該校自行入SMCC的家長語).

對於自行有能力入讀的學生來講,其實入邊一間B1A最終成績都差不多.                                                                                    

hkpapa852 發表於 22-11-6 17:42
官校呢…… 靠自己用功讀書
想問,有邊一間中學是可以少一啲啲"靠自己用功讀書"?

tpmon 發表於 22-11-6 16:21

原來係九龍城大熱,校長嘅意思係係九龍城名校多,華英係被忽略嘅B1A,可能佢啲資訊都out咗。

BB-Tiger 發表於 22-11-6 19:11
原來係九龍城大熱,校長嘅意思係係九龍城名校多,華英係被忽略嘅B1A,可能佢啲資訊都out咗。 ...
九龍城唔計有直屬或者聯繫小學的話b1a大熱

BB-Tiger 發表於 22-11-6 11:52
朋友住馬鞍山,小朋友小一二級3,小三四五跌到級十幾,呈分試回歸頭3,校長建議外闖報華英,另外佢都鍾意沙 ...

外闖不如自行喇沙  

BB-Tiger 發表於 22-11-6 19:11
原來係九龍城大熱,校長嘅意思係係九龍城名校多,華英係被忽略嘅B1A,可能佢啲資訊都out咗。 ...

沙田Big4 肯定是B1A。

華英大約是B1A-B。

上年度在EK見有九龍城B1A生家長,自一華英(唔收),自二東區中婦(正取生)。可見華英在九龍城網競爭大。

tpmon 發表於 22-11-6 19:28

華英大約是B1A-B。
點解沙田Big4肯定B1A,而華英落少少即B1A-B?
華英DSE雖不比曾記,唔通連沙培都不如?

S148 發表於 22-11-6 17:16
...
校園係比沙田中學大,仲有個school camp site 。活動好似無咩出名,曾記都少聽到社團活動,沙崇和沙呂可能多啲ECA,唔知有邊瓣強項。

tpmon 發表於 22-11-6 19:28

華英大約是B1A-B。
至於"上年度在EK見有九龍城B1A生家長,自一華英(唔收),自二東區中婦(正取生)。可見華英在九龍城網競爭大"

這好容易理解:KL3有幾多學生,HK3有幾多學生?兩者的大概對比是5000:3600(無具體查證,大約這個比例).

華英在KL3是在LS MCS之後和迦密并列.
中婦在HK3的熱門程度應該在張祝珊BPS後與聖馬可并列
而生源有別,自然競爭大些.(未考慮同區直資的競爭)

咁沙田跨區九龍城或者油尖旺係咪一定要降grade?