用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應唔應該放棄份工陪伴佢小五小六呢?
go

應唔應該放棄份工陪伴佢小五小六呢? [複製鏈接]

我未經歷過,其實係咪中學生已經唔需要陪伴?
咁小五小六呈分係咪已經係最後幫佢一次?
現在份工好好做,而且人工不錯,值唔值得?
   0    0    0    0

回覆樓主:

如果咁捨得,我覺得除非自己教得好好,否則整份人工放曬落d 1 on 1 上門補習老師教唔係仲好咩,全程自己教,親子關係肯定差d。

好多夢想 發表於 22-11-5 21:10
現在份工好好做,而 ...

我做緊啦!p5. 唔想自己後悔,只有自己最清楚小朋友強弱,-齊面對呈分!

minichong28    發表於 22-11-11 12:05

回覆樓主:

親自關係唔會差,小朋友有進步,考入理想啲學校,大個點都會來感謝你。回過頭來那段時光,都會係你地2個相處最有意義的時光。關鍵係你有無決心要搞好佢地學業

回覆樓主:

你冇佐份工,有冇錢補習

回覆樓主:

冇左份工,總要請補習,那還是算了。

回覆樓主:

唔會,我唔想有‘為你犧牲咁多但點解你都做唔好’嘅怨氣,因為事實最後未必如你所願。而且只係呈分試啫,人生一小部份,無需要放到咁大。

回覆 好多夢想 的帖子

搵好工難過搵好的補習老師,適當分配時間同補習老師跟進佢學習進度。而且如果真係放棄份工,全職媽媽幫佢補習,最後效果都未如理想會好無力。。。有時小朋友自己的學習態度同性格都佔咗成績一大部分,依啲唔係短時間改變到。

如果你工時唔係話超長,其實返全日後就算你唔做野,每日都只係對多兩個鐘,驚你搵唔返份好工,始終儲多D錢第日會更多選擇。
如工時長到平日冇時間見,都可以考慮下,不過千其唔好覺得自己犧牲了要得到甚麼回報,我就從來唔建議大人為子女「犧牲」,父母才是家庭的主角,真係自己想才做。

gabejang    發表於 22-11-11 09:37

千祈唔好(除非你自己本身都唔想做,想休息)

小五小六生其實已經唔會完全聽你講。我之前年年都有幫仔溫書,考得ok㗎,但今年小五完全迫唔到…呈分試都冇辦法….好彩佢仲肯補習。

positano 發表於 22-11-10 21:27
千祈唔好(除非你自己本身都唔想做,想休息)

小五小六生其實已經唔會完全聽你講。我之前年年都有幫仔溫書 ...

同意,青春期問題比成績更重要,前綫拼搏交比人教,你負責後勤支援陪佢打波出街食飯!

係本身有信心識教嗎

小五小六是孩子最重要的階段,入到一間好中學,已經on the right track,家長不用再太費心。所以呈分階段重要d。

回覆 好多夢想 的帖子

我當年就係咁做,因為份工人工雖然好,但工時長又困身。雖然我唔敢話有冇幫到小朋友嘅成績,但可以同佢溫書又一齊去中學interview ,我覺得值得。不過你要諗淸楚辭咗工之後未必咁易再搵番,定還是你索性之後都做full-time mom.

Bit2011 發表於 22-11-6 09:49
我做緊啦!p5. 唔想自己後悔,只有自己最清楚小朋友強弱,-齊面對呈分!
...

因為我覺得自己中學都幫唔到佢

小五小六先做己迟,大部份見好多中学後,基本想陪都拒於父母千里之外。錢係重要,人心錢買吾到,揾多多都冇用。特别名校,見孩子好多好富裕同学,感觉家庭温暖好差,且同学仔心理上將来出来社会都唔太好。

天外之人 發表於 22-12-20 13:29

小五小六先做己迟,大部份見好多中学後,基本想陪都拒於 ...

有錢人生至少少左95%煩惱。第時個仔會寧願你一直工作儲多個錢俾首期幫佢上車多過陪佢操考試

而且都五年班?仲要父母陪溫書幫手溫書?恕我直言,父母之前在培養細路獨立同自律方面有所欠缺

Jean1769 發表於 22-12-20 23:52

有錢人生至少少左95%煩惱。第時個仔會寧願你一直工作儲多 ...

如你所講富裕的確係少一點煩惱,但不見得係好事,且更突顯全都係父母自己的想法,感覺跟本唔會理會小朋友想法.所以我才見到好多全都係因家庭問題既富裕學生,為何佢地唔願意留在家中,且常來我小朋友家中玩全都發自內心既喜悅唔願走(我都煩惱因地方太小唔太方便).

小學五年級,說大不大說小不小,但在父母眼中全都係要關心的最親既人,真正了解小朋友既心,孩子要父母幫手溫書,唔一定係因為學習問題,衹係想要更多的親近與及真正關心,唔係得把口講關心,呢個係"生養教陪"四點既"陪",獨立同自津方面到中學孩子慢慢會建立起來,我亦可以同你講,我都還同小朋友核對佢背默的文字對錯(已經係高中啦),佢既獨立同自津全都冇問題. 我唔知道2019年後好多犯了事的年輕人家庭問題係點,但因父母顧著搵錢少陪伴孩子,最後孩子結果走上壞方向且犯了事,父母搵咁多錢有咩用?

我不會這樣做,因為人工太重要了,寧願請補習老師幫忙。
‹ 上一主題|下一主題