用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?  

Poyau 發表於 22-11-7 00:39
沙崇2022年成績有待公布
整體5+/4+前兩年改為公布5YA
過去兩年要據5YA及以往數字推算

如果根據EK標準,沙崇應該都可以算係B1A啩不過肯定係排喺曾記和沙呂之後。沙呂2022 5+ 38.8%/ 4+ 77.1%.

0030 發表於 22-11-7 10:04
回覆 jesswu 的帖子

估計35-40人左右

請問全級幾人?
有特異係咪優先上

回覆 jesswu 的帖子

全級幾多人我就不知道了,包含特異功能的人了

DD仔 發表於 22-11-7 10:37
如果根據EK標準,沙崇應該都可以算係B1A啩不過肯定係排喺曾記和沙呂之後。沙呂2022 5+ 38.8%/ 4 ...

沙呂其實係近幾年先公佈多D佢既DSE成績, 叫"勉強"可當B1A (其實未達我既B1A要求)

整體5+比例4主科5+平均整體4+比例4主科4+平均
2011-2012
2012-2013
2013-2014
2014-2015
2015-201636.20%30.63%75.00%68.25%
2016-201738.90%32.38%75.00%72.88%
2017-201834.10%31.13%74.60%72.75%
2018-201942.10%39.08%79.20%80.45%
2019-202031.20%30.21%69.57%
2020-202133.80%31.13%74.10%73.90%
2021-202238.80%34.83%77.10%79.28%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-7 11:14
沙呂其實係近幾年先公佈多D佢既DSE成績, 叫"勉強"可當B1A (其實未達我既B1A要求)

喺你咁高嘅標準下,請問你有冇個絕對B1A list俾大家參考吓?

DD仔 發表於 22-11-7 10:37
如果根據EK標準,沙崇應該都可以算係B1A啩不過肯定係排喺曾記和沙呂之後。沙呂2022 5+ 38.8%/ 4 ...
講完沙呂, 又講下沙崇
其實沙崇係近6-7年成績先升到達B1A水平, 不過近兩三年可能又滑落番

上兩年沙崇校務報告無再公佈4+同5+, 前年(2019-202)話係之前一年差(2018-2019). 上年就改玩 "5年平均"

3 or above4 or above5 or above5* & 5**
2012-2015 Average>93%>65%~25%~10%
2017-2021 Average~97%>76%~34%~14%

用番已知既資料:

整體5+比例整體4+比例4主科4+平均
2011-2012No info
2012-2013No info
2013-2014No info
2014-2015No info
2015-201634.20%79.10%
2016-201734.90%76.80%
2017-201833.00%78.50%76.92%
2018-201937.30%79.30%76.85%
2019-2020<37.30%71.78%
2020-202175.55%
2021-2022TBC

沙崇2017-2021年既"5年既整體4+平均"係>76%, "5年既整體5+平均"係~34%

(1) 先估計2020同2021年既整體5+:

- 5年平均係34%, 即5年累計係: 170%.
- 單計2017-2019三年, 已合共 105.2%, 即係餘下: 64.8%

如平均計, 沙崇 2020 同 2021年既整體5+, 大約只有 64.8% / 2 =32.4%

(2) 先估計2020同2021年既整體4+:

- 參考過往4+成績, 沙崇整體4+普遍較主科4+平均高~3%, 所以:
  2020: 71.78% + 2.5% = 74.28%
  2021: 75.55% + 2.5% = 78.05%

- 再放番去計5年平均, 係 77.39% > 76%, 符合校務報告講法

沙崇成績始乎未能站穩B1A, 但比起九龍城區大部份"所謂B1A"中學, 成績絕對有過之而無不及

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-11-7 11:26
喺你咁高嘅標準下,請問你有冇個絕對B1A list俾大家參考吓?

我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水平)

直資男

直資女

直資男女

官津男

官津女

官津男女

HK1

SPCC

HK2

SPCS

QC

MSS

HK3

BPS

張祝珊

KL1

SDGS

QES

KL3

HYS

LSC

MCS

KL4

GHS

保一

NT1

林護

NT2

荃官

NT5

鄧顯

NT7

曾肇添

如只計近5/6年, SPC也可上榜

沙崇, 沙呂, 百周年李兆忠, 港同等成績雖好, 但長期5+或4+未達我心中既要求

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:46
我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水 ...

多謝晒呀
你個表喺手機上錯位咗,喺電腦上就very good.
我自己覺得應該俾SPC上埋榜,以作鼓勵
SMCC喺坊間排名超高,但呢度冇份,相信大家都知咩事

我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水 ...
終於等到呢個表了

Zleep 發表於 22-11-7 13:39
終於等到呢個表了
一定有好多人唔開心

hkpapa852 發表於 22-11-7 13:41
一定有好多人唔開心
如果個表係只focus學術,我個人十分同意1A 只應係上表果幾間值。

但bixxxxx 果度連聖母都叫1A, 而屯門四大之二 (lkk 同陳瑞芝)又叫1A, 話就話分左3個band 然後再每個band 再細分abc,夾硬要分全港學校平均係9個區入面,咁其實又係取巧。

所以我贊成係達到某一個4+, 5+ 水平先叫做1A

一定有好多人唔開心
放多幾間,比如下面有提到的全部擺上去.

medicine 發表於 22-11-7 13:48
放多幾間,比如下面有提到的全部擺上去.

之後括主(後補)

DD仔 發表於 22-11-7 00:58
5YA = 5-year average?
一跌就轉用5YA, 係幾好嘅辦法
GH, SJC - 年年唔理升跌都照公佈, 讃

計5YA(五年平均數) 四捨(>)五入(~)
前幾年 整體5+/4+ 及 33222 差不多
對比以往有進步

年份 平均 整體5+ | 整體4+ | 33222
-----------------------------------------------------
2021 5YA ~34% | >76% | ~95%
2020 5YA >34% | >77% | ~96%
2019 5YA ~33% | ~76% | ~95%
2018 5YA >31% | ~74% | >93%
2017 5YA >29% | ~71% | ~92%
2016 5YA ~27% | >68% | ~89%
2015 4YA ~25% | >65% | ~87%

一定有好多人唔開心

係喎,medicine同worldcat提起,雖然正選B1A只有16間,waiting有機會比較接近上榜嘅,會係邊幾間?應該唔只你寫出嚟嗰啲啩?

DD仔 發表於 22-11-7 15:56
係喎,medicine同worldcat提起,雖然正選B1A只有16間,waiting有機會比較接近上榜嘅,會係邊幾間?應該唔 ...

再check 番, 應該保一都算B1A

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2011-2012

37.70%

2012-2013

37.40%

2013-2014

76.20%

38.60%

2014-2015

37.30%

34.70%

2015-2016

81.20%

77.28%

39.10%

35.23%

2016-2017

78.40%

78.10%

39.30%

35.15%

2017-2018

70.05%

29.30%

25.68%

2018-2019

80.38%

41.70%

38.28%

2019-2020

76.78%

36.20%

32.15%

2020-2021

76.03%

29.90%

24.50%

2021-2022

72.78%

36.60%

30.68%

考生人數、2/3/4 electives都大大影響5 %輸出。話時話,依家俾升中家長睇數據係咪應該刪咗LS科。我心中B1A唔超過15間利申:普通津校家長,毋打頭。

一定有好多人唔開心

唔care個虛名一定唔會嬲,隔離x仁吵到拆天咁

Sorry, 我想提提您... MSC係民生,MCS先係瑪利諾修院

仲有HK1既 YWGS呢?
呢間應該都符合要求...