用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?  

peggy 發表於 22-11-6 21:27
荃灣、葵青自行都有選上智嫁。

係呀,荃灣唔少女仔自行上智

DD仔 發表於 22-11-6 21:11
但係top schools
荃葵2間
沙田3間
除了林護荃官和曾記沙呂外.
葵荃的可風,近兩年的DSE對比沙田林裘謀沙田培英,似乎"有過之無不及":

可風       2021DSE:                                           5+                4+:

28.7%          70.2%                 

2022DSE:                                           29.9%          72.0%                 

沙田培英2019.2020.2021年DSE:                     5+               4+:
                                                                          19.1%          61.9%                  
                                                                          19.3             57.9%                 
                                                                          24.4%          68.5%                  

沙田林裘謀2021年DSE:                                     5+                4+:

24.4%          61.7%

附圖:

medicine 發表於 22-11-6 21:22
肯定沙田3間?而不是兩間?
沙呂的DSE,2021, 5+   33.8%
                             4+    74.1%

沙田Big 3係曾記、沙呂同沙崇喎。
沙崇DSE如何?

LeeCC 發表於 22-11-6 21:32
係呀,荃灣唔少女仔自行上智

上智當然仍是B1A好學校。只不過依家將佢同林護比,睇吓兩間學校嘅高低係咪來自於生源或其他因素

例如,荃葵自行上智嘅女生,如果自行林護,係咪都會入到(同入到林護自行嘅人比較)

DD仔 發表於 22-11-6 22:42
沙田Big 3係曾記、沙呂同沙崇喎。
沙崇DSE如何?

係喔
沙崇只有主科4+75.5%,無5+.(懶得計算整體4+,整體5+更無從稽考)

medicine 發表於 22-11-6 22:54
係喔
沙崇只有主科4+75.5%,無5+.(懶得計算整體4+,整體5+更無從稽考)

4+>75% 符合第一個B1A要求,但冇5+, 點呢?
要問問hkpapa 同埋Poyau

medicine 發表於 22-11-6 22:54
係喔

沙崇2022年成績有待公布
整體5+/4+前兩年改為公布5YA
過去兩年要據5YA及以往數字推算

年份 5+ | 4+ | 33222
------------------------------------------------------
2021 [>31.7%]^ | [>74.1%]^ | 91.9%
2020 [>30.6%]^ | [>71.2%]^ | 91.4%
2019 37.3% | 79.4% | 95.2%
2018 33.0% | 78.5% | 97.9%
2017 34.9% | 76.8% | 96.6%
2016 34.2% | 79.1% | 97.4%
2015 23.2% | 65% | 87.6%

5YA 5+ | 4+
------------------------------------------------------
2021 ~34% | >76%
2020 >34% | >77%
2019 [32.5%] | [75.8%]

4YA 5+ | 4+
2015 24.7% | 65.3%

^ 據5YA及以往每學年數字推算

Plans & Reports
https://sttss.edu.hk/en/school/plans-reports

醒目開學勳章

DD仔 發表於 22-11-6 22:46
例如,荃葵自行上智嘅女生,如果自行林護,係咪都會入到(同入到林護自行嘅人比較)

荃葵自行選上智,另一間大部分不會選林護,好多會選沙田、九龍城

Poyau 發表於 22-11-7 00:39
沙崇2022年成績有待公布
整體5+/4+前兩年改為公布5YA
過去兩年要據5YA及以往數字推算

5YA = 5-year average?
一跌就轉用5YA, 係幾好嘅辦法
GH, SJC - 年年唔理升跌都照公佈, 讃

medicine    發表於 22-11-7 01:15

DD仔 發表於 22-11-7 00:18
4+>75% 符合第一個B1A要求,但冇5+, 點呢?
要問問hkpapa 同埋Poyau
樓上已經出了數據,當然B1A.

如果是上智或大埔迦密柏雨之類地區最TOP,有4+70%,我已經當是B1A.因該地區好多TOP生外流.
又或者是男校,如觀塘聖言,有4+70%一樣當B1A,男仔一係好勁,但更多是普遍無女仔般肯溫書.

全港超過400間中學.我覺得B1A 40間是合適,而不一定是全體中學數目的1/9,因B2B3不少中學人數偏少,而絕大部分大校均爲B1校.如LS培正等.

假如40左右的話,扣除直資:3聖2拔協德港華共9間.(注意"港華'是港同,英華).

剩下31間再去數,5+30%以上列第一篩選條件,睇有幾多再去數無5+優先4+排隊.假如4+70%以上都未夠數目,有5+28%和4+65%都計算入B1A.

以上個人計法.

亦有人著重3322.有人看重3大或5大或8大.對於此,我認爲3322是需要考慮,至於"X大"或本地學位占比這些不重要.因有3322就已經有japus門檻,

過了門檻,有高分才有選擇權.至於選擇乜大或乜科,真係需要分開男仔和女仔來睇:男仔大把三大工程科低分入到,假如女仔,唔使話理大三寶,就算目標護理類,能有幾多入三大?中學普遍少公佈科目去向,因此3322率和4+,5+這些實際成績遠比公佈"乜大比率"重要.但好多人就偏偏喜好"乜大",而不是追求幾多分,到了自己選擇時極容易一頭霧水.

要有選擇權,就要鬥高分,即需要睇4+,5+,甚至5*+.

DD仔 發表於 22-11-7 00:58
5YA = 5-year average?
一跌就轉用5YA, 係幾好嘅辦法
GH, SJC - 年年唔理升跌都照公佈, 讃
SJC是抵讚.至於直資,應該高水.自主優勢明顯.依然看好協恩幾年后的DSE,即脫直屬后六年的DSE.

medicine 發表於 22-11-7 01:17
SJC是抵讚.至於直資,應該高水.自主優勢明顯.依然看好協恩幾年后的DSE,即脫直屬后六年的DSE. ...

請問HY收幾%協小

jesswu 發表於 22-11-7 01:50
請問HY收幾%協小
收是人情,不收是道理.
至於幾多%,沒去詳盡了解.

medicine 發表於 22-11-7 01:54
收是人情,不收是道理.
至於幾多%,沒去詳盡了解.

謝謝。
我有朋友插入協小,而家驚升唔返協中

jesswu 發表於 22-11-7 02:04
謝謝。

既然有能力插得入,就應該能上到中學部,小一大抽獎抽入就話驚升唔返!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

一定係林護出名D

peggy 發表於 22-11-6 21:27
荃灣、葵青自行都有選上智嫁。

認真講, 雖然上智過往DSE成績出色, 但其實我一直都無當佢係B1A, 佢只係"接近B1A"
睇下咁多年嚟既成績:

整體4+比例

4主科4+平均

2011-2012

No info

2012-2013

70.60%

71.58%

2013-2014

71.00%

73.10%

2014-2015

66.40%

67.25%

2015-2016
76.88%
2016-2017
71.70%
2017-2018
74.23%
2018-2019
76.85%
2019-2020
75.18%
2020-2021

68.00%

70.75%

2021-2022
70.85%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jesswu 發表於 22-11-7 02:04
謝謝。
其實當年插班就應考慮D有更高保証直升既小學啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 jesswu 的帖子

估計35-40人左右

hkpapa852 發表於 22-11-7 09:58
認真講, 雖然上智過往DSE成績出色, 但其實我一直都無當佢係B1A, 佢只係"接近B1A"
睇下咁多年嚟既成績:

佢已經係SSP成績最好嘅一間中學,俾吓面都應該算佢係B1A啦,2016-2021 5YA 4+ 係73.7%, 都接近75%, 雖然冇5+% 資料….
咁睇嚟,論名氣、成績、音樂,林護係完勝

bananaGi    發表於 23-1-4 11:11