用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一拎到咩成績可成功插班小二?
go

小一拎到咩成績可成功插班小二?

想請教各位家長小一攞到咩成績先會容易插到班?級十以內?
(只講校內成績,冇特異功能)
如果有個目標好做好多
嚟想插返直屬或龍,因為小一叩門雖然叩到但真係好煩,升中唔想再玩多次
寧願小二插到再慢慢適應新環境,唔想等到小三小四先插

男/女先?我女成功插過協恩,德望,最後揀咗天神, 有得揀當然揀龍校最好, 輕鬆升中, 小五唔使煩呈分試, 相差好遠。 因為我個仔大2年入咗男拔, 但嗰種經歷擔心真係一世難忘。 又要部署又要報面試班, 收到電話嗰下真係即刻喊出嚟。

jeffreyBB 發表於 22-11-5 00:59
男/女先?我女成功插過協恩,德望,最後揀咗天神, 有得揀當然揀龍校最好, 輕鬆升中, 小五唔使煩呈分試, ...
男哈哈當然我哋神校未夠班啦

mj830 發表於 22-11-5 00:29
如果有個目標好做 ...

睇吓目標學校,神校一般級5內。另外操行A,有冇其他課外證書

mj830 發表於 22-11-5 00:29
如果有個目標好做 ...
有啲學校小一可插班下學期,趁未出排名報名先

我仔成績一般, 要睇你想搵咩中學, 小學部署好緊要

Anne_Hall 發表於 22-11-5 12:39
有啲學校小一可插班下學期,趁未出排名報名先
想請教您小朋友未插班轉校前成績係咪都級十內?謝謝

jeffreyBB 發表於 22-11-5 00:59
男/女先?我女成功插過協恩,德望,最後揀咗天神, 有得揀當然揀龍校最好, 輕鬆升中, 小五唔使煩呈分試, ...

插HY , 天神,小一要咩成績?

回覆樓主:

當年我仔係級一,成功插DBSPD小二。沒有上什麼面試班,沒有什麼特別才能,純學術好。

mj830    發表於 22-11-5 20:41

mj830 發表於 22-11-5 16:46
想請教您小朋友未插班轉校前成績係咪都級十內?謝謝
小朋友今年都是小一,只是有留意原來有些學校下學期也可以插班。

mj830    發表於 22-11-5 22:01

kpkp1212 發表於 22-11-5 19:15
插HY , 天神,小一要咩成績?
我女民小有攞獎學金,HY, 德望, 天神都收咗, 流程都仲記得

回覆樓主:

Deleted

luichamama 發表於 22-11-6 09:53
見你應該係港島人?假設係想插st joe ,而現時小學屬一線 or 三私一直之類,要參加筆試的話大概級二十內有 ...
係呀,多謝提醒,感激!咁樣目標明確好多

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

jeffreyBB 發表於 22-11-6 07:10
我女民小有攞獎學金,HY, 德望, 天神都收咗, 流程都仲記得

純粹好奇,有嘗試插班SMCS嗎?

jeffreyBB 發表於 22-11-6 07:10

可否講解一下點樣插天神? 學術好, 但係因為細b, 所以考直資 真係考得好差 唯有要叩門外或插班

renaya 發表於 22-11-6 13:21
純粹好奇,有嘗試插班SMCS嗎?
有申請! 但嗰時未攞獎學金證書, 所以筆試機會都冇

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

celinechan117 發表於 22-11-6 22:47
可否講解一下點樣插天神? 學術好, 但係因為細b, 所以考直資 真係考得好差 唯有要叩門外或插班  ...
天神/smcs 都係純粹要搞好學術。數學要尤其好。另外樓上唔知係咪當年太叻女一早收到天神offer,「傳聞」天神收咗smcs 就唔會搶人

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~