用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想返香港報讀醫,揀邊間英國學校?
go

[英國] 想返香港報讀醫,揀邊間英國學校?

小朋友今年中三 (大仔), 喺香港band one學校成績全级20名內。 佢好唔想讀dse,想嚟緊兩年去英國讀a level, 希望之後non jupas 報讀醫科。

佢比較內向, 鍾意讀書,請問大家有邊啲學校比較適合? 暫時睇咗Oxford  international college 好似都啱佢目標。 有冇jm可以分享多少少?

kl337 發表於 22-11-4 23:22
小朋友今年中三 (大仔), 喺香港band one學校成績全级20名內。 佢好唔想讀dse,想嚟緊兩年去英國讀a level ...
類似嘅仲有Cardiff sixth form college, 都係A工廠,主力谷學生入牛劍醫科或回港讀醫讀law。

yuyueng 發表於 22-11-5 11:34
類似嘅仲有Cardiff sixth form college, 都係A工廠,主力谷學生入牛劍醫科或回港讀醫讀law。 ...

我見呢間同埋oxford international學費都相對平,唔需要30萬一年, 但一般嘅boarding school都要四五十萬一年, 有冇啲咩唔好要注意考慮?Thanks.

kl337 發表於 22-11-5 14:51
我見呢間同埋oxford international學費都相對平,唔需要30萬一年, 但一般嘅boarding school都要四五十萬 ...

要另外加住宿費

我見呢間同埋oxford international學費都相對平,唔需要30萬一年, 但一般嘅boarding school都要四五十萬 ...

包 Tuition 及 Boarding ? 定分開計 ?

OIC 連住宿要五萬鎊啦

咁同貴啲嘅boarding  school 差唔多啫

kl337 發表於 22-11-4 23:22
小朋友今年中三 (大仔), 喺香港band one學校成績全级20名內。 佢好唔想讀dse,想嚟緊兩年去英國讀a level ...

Concord College
最近睇新聞, DJ 森美 個仔都讀呢間入咗 HKU 医科

我孩子 2019年暑假參加過 Concord College 自己辦嘅 summer school program, 孩子去完好鍾意間學校,只係我無本錢俾佢去讀

小時了了 發表於 22-11-5 18:14
Concord College
最近睇新聞, DJ 森美 個仔都讀呢間入咗 HKU 医科

我大囡同宿舍有位讀醫科的香港學生, 都係來自CONCORD COLLEGE
其實係一家四口子

呢兩間學費宿費你預5萬鎊一年,其實一心摘星,香港人多,讀書同考試,無咩其他活動,但都有少少運動會呀果D,呢兩間唔難入,頂得住壓力又OK既,我仔都有舊同學入咗。咗Concord college 應該唔易入。

啱啱search, 原來 Concord College 有額外資源 support 學生考医
https://concordcollegeuk.com/sixthformblog/the-road-to-medicine-concords-medic-society/

https://concordcollegeuk.com/academic/higher-education/medicine/

https://concordcollegeuk.com/academic/higher-education/medicine/medicine-support-programme/

2021年 University of Destinations
https://concordcollegeuk.com/academic/university-destinations/
In 2021, 26 students gained places at medical, dental or veterinary schools.

CONCORD COLLEGE 入 中大, 港大醫科率 低
港大醫科為例, 2021年, 得一個, 就係森美個仔, 0個入中大醫科

考港大醫科的方法, 已經轉左

以前, 個套,咩BRIGHTON , CONCORD COLLEGE 入到港大醫科的機會 已大減

CARDIFF  成績也向下

OIC 也不多人入到港大醫科

https://www.oxcoll.com/wp-content/uploads/2021/09/Digital-OIC-2021-Prospectus.pdf

第23-25頁, 2021年大概5個入港大+ 中大醫科 OIC

但當年PREDICTED GRADE 成績亂來, A星太容易

不應參考太重

2019,2020 OIC  1個入 港大, 中大醫科

2021 OIC 得5個入中大, 港大醫科

https://www.ccoex.com/wp-content/uploads/2022/10/Cardiff-Prospectus-Copy-13.pdf

CARDIFF  13個入中大, 港大醫科 2022年

但CARDIFF 大概有80到90 人入紙港大醫科,  命中率不算高

不少CARDIFF,OIC  是, 本身香港中四, 中五, 考得好前的本地精英
預ALEVEL   入港大醫科  大概 3-4成不合格

此3-4成補考大概 一半人補考成功

如果想大機會入港大醫科

OIC, CARDIFF仍是較好的選擇, 特別是本身中文差, 其他科好

hehehaha2017 發表於 22-11-7 06:06
港大醫科為例, 2021年, 得一個, 就係森美個仔, 0個入中大醫科

分析好细心

hehehaha2017 發表於 22-11-7 06:06
你好, 可否分享一吓現在是否HKU / CU 喜歡收DSE? 或是什麼學生?

girl2016 發表於 22-11-7 17:11
你好, 可否分享一吓現在是否HKU / CU 喜歡收DSE? 或是什麼學生?

朋友係中大admission office 做,話比較喜歡收讀IB的學生。

回覆 粉紅布丁狗 的帖子

this is an open secret. HKU tends to admit more Alevel

女拔今年DGS  JUPAS  只有16個入到醫科
https://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-scholarships-and-awards

近年新低

要考醫科

想輕鬆 入港大, 中大醫科, IB 或ALEVEL

考入港大 ,中大醫科, 考左入去先,

港大醫科有補考, 補考 通常  過到, 因為3份卷,   大考通常2份難, 一份卷

去到補考, 1份難, 2份淺

通常好廢先會留班

一年 自己 退學, 大概40 人左右

暫時最急不是硏究, 中大, 定港大醫科好

是想方法,  送小孩入港大, 中大醫科, 有offer 再硏究

所以, 首先, 想方法, 入一間優質的alevel 中學

cardiff  開 多個campus 時,  收多左好多學生

競爭異常激烈

2017年一半港大醫科生是3a星1a

2019年, 我見到 極少數 醫科生, 是3a星1a

現在港大醫科, 是總之你 報名, 就彈offer 俾你4a星

唔太睇背景, 唔太睇出生

中大醫科則睇得好緊, 想選優質的cardiff 學生

中大醫科要你alevel最 a星  的最top 3成左右

cardiff 因為y12  要考as level wjec

中大醫科睇到你y12 成績, 見到標青, 容易俾offer

首先父母要有錢, 送仔女入到頂尖的alevel 學校, 細節再講

一些名校, 是用y12 , 考as level , 好成績才俾你升班

例如y12 concord 要考到1a2b , cardiff 要考到3a  , 才俾你升y12

concord 唔夠分, 會踢你出校

通常第一個sem, 見你跟唔到, 出信, 叫你cut 一科, 要三科

測驗, 持續差  , 學校會叫你準備back up plan

即係y12 as level 成續唔夠要退學 ,唔俾升y13

成個alevel 遊戲好殘酷,   似魷魚遊戲

港大, 中大醫科, 夠分就收

dse 不太岩 一般人讀, 所以要想方法離開dse

越遲走越吃虧

hehehaha2017 發表於 22-11-8 12:21
女拔今年DGS  JUPAS  只有16個入到醫科
https://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-schol ...

IB課程也難讀,但IB可以培養到同學的critical thinking and analytical skills 又令同學presentable with good English and putonghua proficiency. 也因為咁香港的八大園校也喜歡收IB畢業生,所以讀IGCSE with IB課程diploma辛苦也值得。

粉紅布丁狗 發表於 22-11-8 12:58
IB課程也難讀,但IB可以培養到同學的critical thinking and analytical skills 又令同學presentable with  ...
好多IB 學生  死左TOK/EE, 同埋英國文學
第二年考返ALEVEL  再入紙 ,中大, 港大醫科會睇返

hehehaha2017 發表於 22-11-8 13:10
好多IB 學生  死左TOK/EE, 同埋英國文學
第二年考返ALEVEL  再入紙 ,中大, 港大醫科會睇返
...

請問有沒有多些資料關於考igcse and IB diploma 情況入medical school ?