用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想返香港報讀醫,揀邊間英國學校?
樓主: kl337
go

[英國] 想返香港報讀醫,揀邊間英國學校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

kl337 發表於 22-11-13 12:24
琴日去咗搵agent, 讀完中三就過去讀year10, 兩年gcse兩年a level,之後希望可以返嚟考返香港嘅大學醫科。 ...

R近年劣評, 你search下就知。 其實讀邊間中學唔代表一定入到香港兩間大學醫科,要睇自己成績, PS, 醫科相關經驗, 面試表現,BMAT及UCAT分數等等

Andrewbaby 發表於 22-11-13 14:06
請問如果香港讀完中四去英國讀兩年A level,冇GCSE英文科成績咁大學會點assess學生英文水平? ...

要考IELTS。不過如果就算早去英國升學考GCSE,都要留意係考Eng as 1st language定係Eng as 2nd language,如果係考Eng as 2nd language都係要考IELTS的

琴日去咗搵agent, 讀完中三就過去讀year10, 兩年gcse兩年a level,之後希望可以返嚟考返香港嘅大學醫科。 ...
前者讀到都可以,後者就⋯⋯,就算4月agent 都不停叫人報呢間,呢度都大把有關呢間學校嘅評價。你仔成績唔差其實都大把選擇吖。

回覆 sp3014 的帖子

2019年社運後亦有考入港大醫科學生放棄入續,留在英國繼續升學。
英國學校不是100%完美。Ruthin之前問題已過,可以上網了解一下新校長。
英國排名高嘅學校學生成績唔好,會勸喻離開免拖低學校成績

https://www.denbighshirefreepress.co.uk/news/20975461.historic-ruthin-school-welcomes-new-headteacher/

我建議唔好諗去英國住
1 英磅暫時超平, 你的計劃去4年

如果英磅黎緊升3-5成你好大獲

2.  AGENT 急搵客, 你個仔根本不急

3. 你個仔 首先應攪店校內學業先

你個仔攪店校內野,暑假準備    中四時, 直接考 Y12 入學試好過

慳錢慳時間

香港讀到中四, 直接去Y12 ,13, 比你去英國Y10,11,12,13 慳一年

IGCSE/GCSE 無太大參巧意義

千萬不要急, 急就好易被劏 , 一陣無錢讀Y12,13 你就大件事

特別, 經濟這樣差

錢, 慳得就慳

不是你灑錢最多, 就是代表最好

2jkidsfather    發表於 22-12-8 18:05

3b 發表於 22-11-13 18:29
R近年劣評, 你search下就知。 其實讀邊間中學唔代表一定入到香港兩間大學醫科,要睇自己成績, PS, 醫科 ...

信a準一成,雙目失明

hehehaha2017 發表於 22-11-13 21:40
我建議唔好諗去英國住

如果負擔到,去英國讀y10係唔錯嘅起點,可以早啲適應英國學習環境,唔會一開波就要應付a level,但係揀學校真係要小心,唔好俾a準呃

hehehaha2017 發表於 22-11-13 21:40
我建議唔好諗去英國住

我仔12月出世係大仔, 如果讀埋今年中三, 出年暑假過到去可唔可以跳級直接讀y11?

個agent話如果咁樣安排,只可以讀igcse, 話得一年時間預備好趕, 但我唔知實際情況係咪真係咁。

比起讀兩年gcse,有邊啲地方要注意考慮?

如果可以的話我都想讀二至三年,四年真係幾貴。

yuyueng 發表於 22-11-13 20:28
前者讀到都可以,後者就⋯⋯,就算4月agent 都不停叫人報呢間,呢度都大把有關呢間學校嘅評價。你仔成績唔 ...

我暫時知道相類似嘅係Concord, OIC 同Cardiff.  請問仲有冇邊啲推介?

beastiebistro 發表於 22-11-13 14:26
考ielts

請問候考ielts比gcse嘅英文邊個難啲?

如果兩者差唔多其實係咪唔使專登過去讀同考gcse? 定係而家報讀gcse比到時報讀a level會易啲?

kl337 發表於 22-11-14 13:19
我仔12月出世係大仔, 如果讀埋今年中三, 出年暑假過到去可唔可以跳級直接讀y11?

個agent話如果咁樣安 ...
好嘅寄宿學校,基本上Y11係唔會收生嘅。會Y11收生嘅係會開一年制IGCSE嘅寄宿學校,數量好少,好少少嘅差不多冇。要留意嘅係通常呢啲一年制嘅IGCSE course只會俾學生考5-6科,咁:- A level上揀科未必係最flexible。嗰5-6科冇修,A level未必可以揀(尤其係想sixth form轉校)
- 如果有咩依郁,就要係原校上sixth form。但係之前講過話有開一年制嘅學校好少,比較好少少嘅學校更少。怕你到時想轉又轉唔到,又未必想原校再上。

雖然Y10都唔係主要收生年,不過都有機會入間好嘅學校正正經經讀GCSE。要慳錢就讀埋F4去Y12。

kl337 發表於 22-11-14 13:21
我暫時知道相類似嘅係Concord, OIC 同Cardiff.  請問仲有冇邊啲推介?
你起排名榜上望下前30名有咩學校,再每間仔細研究,最後精選3-5間去報,如果學費上無問題既我覺得讀完中二或中三後去英國讀Y10最好,手緊D既就讀完中四或中五至去讀Y12

kl337 發表於 22-11-14 13:26

如果兩者差唔多其實係咪唔使專登過去讀同考gcse? 定係而家報讀gcs ...
兩個係完全唔同嘅考試嚟嘅,冇得apple to apple咁比較,而且去英國讀書,唔係齋為咗考GCSE英文(仲有其他科目,仲有開眼界,仲有寄宿體驗,仲有學獨立等等)。

如果要慳錢,咁考ielts啦。

kl337 發表於 22-11-14 13:26

如果兩者差唔多其實係咪唔使專登過去讀同考gcse? 定係而家報讀gcs ...

IELTS will expire after 2 years, while GCSE is a life-time qualification.

kl337 發表於 22-11-14 13:19

個agent話如果咁樣安 ...

如果係咁,你都係最好讀完中四先去英國讀y12

beastiebistro 發表於 22-11-14 13:29
好嘅寄宿學校,基本上Y11係唔會收生嘅。會Y11收生嘅係會開一年制IGCSE嘅寄宿學校,數量好少,好少少嘅差不 ...

好多謝大家嘅分析,撇除錢呢個考慮,我亦都諗阿仔已經比同年級大差唔多一年,讀完中三去讀year 10, 四年後返香港,即是比本地大學生前後大成倆年, 咪好似好多?  所以我亦都諗讀完中四就過去讀yr12, 咁年齡上就冇差距咁大,但佢一到步,一邊要適應環境,一邊就要準備a level.

啱啱agent話Ruthin可以online apply畀報名費, Concord 同 Oundle 再等消息。Oundle 都知道難有位,但即管試下,Cardiff 只有一年igcse,問我考唔考慮,但係佢又話呢一間嘅學習環境好stressful, 比起Concord大家雖然都谷,但冇咁happy school,唔太適合較低年级嘅年級生。

做阿媽真係好多嘢諗,成日驚幫佢揀咗條錯路。

kl337 發表於 22-11-14 21:22
好多謝大家嘅分析,撇除錢呢個考慮,我亦都諗阿仔已經比同年級大差唔多一年,讀完中三去讀year 10, 四年後 ...

你個仔想讀醫,又唔想考dse,其實有啲矛盾,我覺得最大風險係如果到時入唔到香港醫科,但係入到英國醫科,你就要準備好多錢

sleung2020 發表於 22-11-14 22:42

你個仔想讀醫,又唔想考dse,其實有啲矛盾,我覺得最大 ...
UK 好似要付 學費外, 另 + 實習費。 有錯請指示, 謝
‹ 上一主題|下一主題