用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想返香港報讀醫,揀邊間英國學校?
樓主: kl337
go

[英國] 想返香港報讀醫,揀邊間英國學校?

粉紅布丁狗 發表於 22-11-8 13:13
請問有沒有多些資料關於考igcse and IB diploma 情況入medical school ?
港大43 分, 中大42分, 中大醫科收好多  IB 學生, 你夠分就收 , 不設上限
但2022年後 IB  時代, 正常化, 俾分不再鬆手

IB   我最大疑問, 你仔女, 英文會否5分, TOK/EE  會否1分

因為IB 的英文水準要求 極高, 且極極高  TOK/EE 充滿挑戰

我見過 一個 CASE,  是42+0,  最後無法讀 中大, 港大醫科

轉左讀 中大藥劑  

另外,校內IA 要自設 TOPIC  , 我擔心一讀IB , 仔女 頂盡40分, 與好的科目講BYE BYE

必須審視子女的能力,  英文 有無能力 可以6, 什至7分到

IB 英文極具挑戰

ALEVEL 理科 化學, 生物 也極具挑戰

所以 先評估子女情況

hehehaha2017 發表於 22-11-8 13:24
港大43 分, 中大42分, 中大醫科收好多  IB 學生, 你夠分就收 , 不設上限
但2022年後 IB  時代, 正常化, 俾 ...

IB diploma 英文科係真好難考得好!

hehehaha2017 發表於 22-11-8 12:21
女拔今年DGS  JUPAS  只有16個入到醫科
https://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-schol ...

我仔而家喺一間band one學校讀 (學校都有好多support比有心讀醫科嘅學生),佢中一二嘅成績都幾好全级有十名內, 但係到中三好吃力,成績有啲退步。

佢自己好冇信心dse中文可以攞星,所以就諗去英國搵間好學校,讀a level再返轉頭報讀港大中大醫科。

佢比較死讀書記性都好,IB唔啱佢, 請問你覺得,去英國經non jupas定係留返喺香港讀dsc, 邊條路會有較大勝算? Thanks!

回覆樓主:

請問有沒有家長仔女IB diploma英文有7分可分享下成功之道?

粉紅布丁狗 發表於 22-11-8 18:12
請問有沒有家長仔女IB diploma英文有7分可分享下成功之道?

Intl school - 一般由細到大都睇書,寫作也很好

hehehaha2017 發表於 22-11-8 12:21
女拔今年DGS  JUPAS  只有16個入到醫科
https://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-schol ...
我朋友個女幾年前讀 Cardiff,佢話如果AS 考得唔好,Cardiff 會要求學生轉去另一間學校,用另一間學校學生身分去考 A level

squeaky 發表於 22-11-9 19:14
我朋友個女幾年前讀 Cardiff,佢話如果AS 考得唔好,Cardiff 會要求學生轉去另一間學校,用另一間學校學生 ...

所以有啲學校成績好只係因為趕走咗成績唔好嘅人

squeaky    發表於 22-11-10 17:09

kl337 發表於 22-11-8 18:01
我仔而家喺一間band one學校讀 (學校都有好多support比有心讀醫科嘅學生),佢中一二嘅成績都幾好全级有十

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229&extra=page%3D2

俾你睇下 會員谷個女, 在本地中學幾辛苦

一般人應該捱唔住

但幾時, 走可以

中三本地捱埋先, 中三暑假, 準備  中四考Y12  英國TOP 學校

這個最慳錢, 一路應付本地中三學業, 有假期就準備 英國Y12 入學試

你自己數下, 邊個官   的仔女讀DSE

走係走, 睇下點樣形式, 做到對子女最好

squeaky 發表於 22-11-9 19:14
我朋友個女幾年前讀 Cardiff,佢話如果AS 考得唔好,Cardiff 會要求學生轉去另一間學校,用另一間學校學生 ...

港大醫科, Y1  不合格率大概20-30% ,  第一年退學30-40人 左右

一般情況 下   Y2 不合格率在15-25% 左右

教授 係唔會鼓勵你俾心機, 叫你, 讀唔到, 覺得難讀就唔好讀

CARDIFF , 及一眾英國 谷得勁的頂尖名校,  只是提將 成年人的世界  帶返俾小孩睇

考唔到, 就退學, CONCORD COLLEGE一樣叫學生搵BACK UP PLAN

CARDIFF 會叫你用私人學生, 及 轉校去考, 不影響 本地 成績

起碼  叫做俾多機會你

差的學生, 就如癌細胞 ,   負面, 消極情緒 影響  積極, 正面的學生

成年人的世界本來就是如此,只是父母, 存在太多幻想, 想子女 透過學校, 去變得強大

學校當然重要, 但自己 如何決擇 更重要

https://www.cis.edu.hk/uploaded/university_counselling/profile_2018-19.pdf
第2頁是cis漢基的成績, 在疫情前,  較客觀

我補多個cdnis 加拿大國際學校2014年的成績

英文你見到  7分人數

2jkidsfather    發表於 22-12-8 18:03

hehehaha2017 發表於 22-11-10 09:49
https://www.cis.edu.hk/uploaded/university_counselling/profile_2018-19.pdf
第2頁是cis漢基的成績, 在 ...

聽聞蔡繼友的IB diploma英文成績也ok

hehehaha2017 發表於 22-11-10 09:49
第2頁是cis漢基的成績, 在 ...

原來CIS都係大部分人考Chi B, 少數Chi A

如果英文冇把握7,在LS考IB反而可以選Eng B更易7,SPCC都一半人考Eng B.
但如果Eng B咁中文一定要ChiA.
但如果中英都冇把握,就A level好D

964000 發表於 22-11-10 19:27
如果英文冇把握7,在LS考IB反而可以選Eng B更易7,SPCC都一半人考Eng B.
但 ...

考English A 的standard paper 比考English B好些

964000 發表於 22-11-10 19:27
但 ...

大部分直資要求必須中文A

poonseelai 發表於 22-11-10 21:00

大部分直資要求必須中文A

因為返學中文母語中文的學生, IBO 唔會比佢地考chi B.
佢地可以直頭唔考Chinese , 但要考就唔可以考Chi B(唔想人特登考淺厄分)

hehehaha2017 發表於 22-11-10 09:29
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229&extra=page%3D2

俾你睇下 會員谷個 ...

琴日去咗搵agent, 讀完中三就過去讀year10, 兩年gcse兩年a level,之後希望可以返嚟考返香港嘅大學醫科。

佢介紹咗一間同Concord類似嘅Ruthin. 學費每年都平差唔多十萬, 請問對呢間學校嘅睇法如何?

kl337 發表於 22-11-13 12:24
琴日去咗搵agent, 讀完中三就過去讀year10, 兩年gcse兩年a level,之後希望可以返嚟考返香港嘅大學醫科。 ...

呢間學校好正,上mumsnet揾吓啲comment

請問如果香港讀完中四去英國讀兩年A level,冇GCSE英文科成績咁大學會點assess學生英文水平?

Andrewbaby 發表於 22-11-13 14:06
請問如果香港讀完中四去英國讀兩年A level,冇GCSE英文科成績咁大學會點assess學生英文水平? ...
考ielts