用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好多幼稚園已考小提琴/鋼琴四、五級?
樓主: Yanyan2003
go

[音樂] 好多幼稚園已考小提琴/鋼琴四、五級? [複製鏈接]

四隻貓 發表於 23-4-14 09:09
大提琴家Trey Lee 李垂誼先生係訪問講:佢中學時唔想再拉琴,屋企人覺得好可惜,佢之後去哈佛大學讀經濟, ...

某一次比賽,睇過一個評判的介紹,本身是醫生,後來放棄做醫生,到俄羅斯深造音樂,現在從事音樂教育

boboapril 發表於 23-4-14 08:47
音樂路係一條苦路,唔行嘅話父母反而比較寬心。但屋企個琴掂都唔掂,仲要10年,咁真係可惜wor, 即係-個認 ...

非常同意,音樂路是一條苦路。

所以如果我小朋友話不想行這條路,我也無所謂,不會覺得可惜(但老師覺得好可惜),就如那位家長前輩所講,孩子從音樂訓練學到的東西一生受用,何況我小朋友話過音樂是他一生的朋友,將來雖然未必行音樂路,但不會放棄音樂。

LeeCC 發表於 23-4-14 09:20
個大哥哥出外留學回來,工作幾年,最近聽佢媽媽講,呢排得閒都有開返琴彈下,享受音樂
...

非常好,見到前人珍貴經驗,可以鼓勵自己繼續陪伴小朋友學琴。

boboapril 發表於 23-4-14 12:22
非常好,見到前人珍貴經驗,可以鼓勵自己繼續陪伴小朋友學琴。

我小朋友4歲就開始視大哥哥為偶像

幾年前聽到大哥哥完成學業回港後不再彈琴,感覺好失望,無得再睇大哥哥演奏

學音樂除咗係學習去appreciate 一種藝術,也是一個比小朋友好好段練的機會,聽力,記憶,毅力,concentration etc, agree 係條苦路 ,不過需唔需要咁細考級好見人見至,不要迷失自我和忘記初衷便是了

不過我成日有一個迷思,就係如果真的喜歡音樂,就不應該讀音樂,因為往後少不免會走上音樂教育或演奏的路,我不下一次聽過多過一個音樂老師説放咗工係完全唔想聽到音樂,只想要寧靜;另一個成日演出concert的,話忙完一輪之後音樂令佢emotionally dead,我聽到都有d失落, 如果沒有選擇行呢條路會唔會更enjoy music?

stinkyrabbit111 發表於 23-4-14 14:06
學音樂除咗係學習去appreciate 一種藝術,也是一個比小朋友好好段練的機會,聽力,記憶,毅力,concentrati ...

所以我感恩小朋友暫未有打算行音樂路,至少佢將來會繼續享受音樂

做個行厭個行好正常啫,d音樂人可能呻下,但係咪真係會轉行?-啲啲la.。又比如做飲食,又油煙又污糟,係咪會唔出街食、唔enjoy 美食?

音樂老師面對嘅frustration 真係唔少,常見問題係小朋友/學生唔合作、唔練習、溝通唔到,家長唔幫手唔緊要,但又要問進度,幾時考試幾時比賽。有朋友就話淨係想教成人,亦有朋友會自己進修教育有關,幫自己教學生,有啲索性搵正職、part-time 教琴,有啲揀叻仔叻女嚟教,所以睇你點面對啫。

至於演奏,點樣balance 付出與收入,又係睇你自己有冇頭腦同network, 你搵到商機,賺到咁就唔使出演咁多concerts, 令到自己emotional dead, 選擇自己喜歡嘅job. 做其他行業也-樣係咁啫。

小朋友興趣行先也是好的,父母只有提點-下唔好淨係讀音樂,甚至要求佢哋有其他將來保障收入的專業資格,條路會行得比較好。

boboapril 發表於 23-4-15 01:20
做個行厭個行好正常啫,d音樂人可能呻下,但係咪真係會轉行?-啲啲la.。又比如做飲食,又油煙又污糟,係咪 ...

有老師只係教中學生成人樂器和幼兒啟蒙音樂班,唔教小幼學生樂器,就係唔想應酬家長k3要有3級,升中前要有8級這些要求

中學生成人學生多數肯繼續學的都係因為喜歡,自己有目標的

我自己以前的鋼琴老師一樣,唔收小朋友,成人都只收7,8級以上,佢話教小朋友唔合乎成本效益,要付出更多時間和精力,應該收貴啲。不過佢教琴只是副業,有正職當然可以簡學生

我都有迷思其實教著個乖學生又肯認真學習又有d成績,老師係咪都會有滿足感。點知我朋友話得1%時間/機會有滿足感,絕大部份係折磨同浪費人生,有啲小朋友上堂直情唔回應、唔願郁,教到好嘅係bonus。佢都問我小朋友嘅老師係咪揀學生嚟教,事實上第-個老師係audition過先上堂,但係第二個老師(真係啟蒙同幫到手個位)又冇話要乜嘢條件先收我哋,但老師真係好錫小朋友,又無嫌我煩,老師上堂超時、好肯教同講解我知,真心每堂費用唔成正比。

boboapril 發表於 23-4-15 21:48
我都有迷思其實教著個乖學生又肯認真學習又有d成績,老師係咪都會有滿足感。點知我朋友話得1%時間/機會有滿 ...

你這個朋友比較負面,相信不代表大部份老師,佢咁稔教學生,「浪費人生」,我都凳佢D學生慘,好的老師係會想辦法啟發學生的興趣,當然好老師唔易搵。
有時D野係相對,負能量就會吸引返負能量。

964000 發表於 23-4-16 09:56
你這個朋友比較負面,相信不代表大部份老師,佢咁稔教學生,「浪費人生」,我都凳佢D學生慘,好的老師係會 ...
其實樂器老師個角色都幾可憐,唔似academic 果類老師,academic 起碼家長都會緊張d。小朋友學樂器,好多家長都諗住比咗錢,個老師會攪掂晒。有時個小朋友根本唔想學,只係家長想小朋友個portfolio 靚d。對住呢d根本唔鍾意學,返到屋企又唔練習,家長又唔花時間去support的學生,每次覆琴好似彈緊新教一樣的,真係可以好frustrating。因為樂器始終係要rely on練習先見成果,唔似academic果類,老師教得生動有趣,會有興趣聽書容易記入腦。沒有effective地練習和support, 沒有進步,小朋友更加無動力學習和練習,惡性循環。就算老師幾有熱誠都好無用, 都好難break 到個cycle.。
但係呢d教琴一定會有機遇上。除非老師quali 好勁,收好貴,可以簡學生和家長。

964000 發表於 23-4-16 09:56
你這個朋友比較負面,相信不代表大部份老師,佢咁稔教學生,「浪費人生」,我都凳佢D學生慘,好的老師係會 ...

大部份老師都唔會想教無進步的學生

stinkyrabbit111 發表於 23-4-16 12:11
其實樂器老師個角色都幾可憐,唔似academic 果類老師,academic 起碼家長都會緊張d。小朋友學樂器,好多家 ...

Exactly

我朋友曾經付出200%,但痴心錯付掛。吸引力法則,我覺得都有可能,佢咁negative最主要係expectation 有關。

真正讀音樂嘅人,我覺得係點都有d藝術家脾性,有自己信念,當然會帶到去教學。我見過兩個case, 同係5歲小朋友,家長意思叫老師可唔可以氹下小朋友(多啲鼓勵下),老師拒絕,話上我堂係學嘢,唔係氹,呢啲留返比家長做。另一個case, 家長再簡單啲要求,佢做得好,請你送個貼紙比佢,點知送咗兩次之後就冇再送過,無他,因為老師唔覺得佢做得好,佢知道小朋友有練琴,但唔係佢心目中嘅練wor.  呢啲老師堅持做自己,可能大部份嘅佢哋冇咁frustrated.  
‹ 上一主題|下一主題