用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好多幼稚園已考小提琴/鋼琴四、五級?
樓主: Yanyan2003
go

[音樂] 好多幼稚園已考小提琴/鋼琴四、五級? [複製鏈接]

honeybibibibi 發表於 23-4-8 01:29
近排識個朋友,佢小朋友去左X氏學,只係幾個月,依家話要準備考8級。

咁驚?我仲考慮要唔要去葉X學

RGmama 發表於 23-4-8 11:42
咁驚?我仲考慮要唔要去葉X學

私人課,好貴一堂
加上會睇父母財力+背景

honeybibibibi 發表於 23-4-8 12:16
私人課,好貴一堂
加上會睇父母財力+背景

係咪要$800- 1千蚊堂?會唔會要求-星期兩堂?

boboapril 發表於 23-4-10 13:06
係咪要$800- 1千蚊堂?會唔會要求-星期兩堂?

我朋友個囡學緊900蚊堂,有好多係一星期上兩堂。
其他野我唔清楚,因為我都無心去了解。

honeybibibibi 發表於 23-4-10 13:20
...

明白

honeybibibibi 發表於 23-4-10 13:20
...

認真學學器個班好多都一個星期兩堂
我識得人一星期三堂每次2小時

佢係去外國參加世界賽個D
比賽前再加綀

964000 發表於 23-4-10 21:43

其實一星期一堂/兩堂都可以好認真。
但香港小朋友真係繁忙兒童,要顧樂器又要顧成績,世上無幾多個天才,要學一堂定兩堂,都係睇自己能力而定。

-星期三堂2小時,仲有travel time, 我會覺得係用錢同時間求成績,係堆砌出嚟。我意思如果小朋友根本冇時間自己練、自己研究,無咗老師咁樣陪法,其實練唔到野出嚟㗎?!又好似有d小學級頭,其實係父母堆砌出嚟,讀上去就搞唔掂。拉琴其實練得啱都係好緊要,當比錢陪練係可以的,最怕係依賴左老師。有時間,我會寧願小朋友學下其他樂器、音樂知識,唱歌聽歌、豐富下對音樂嘅興趣仲好。而且相信老師亦好有要求,上堂高強度又死,好折磨,真係有成績都叫有d甜頭,但係一山還有一山高,何必呢。

boboapril 發表於 23-4-10 23:39
-星期三堂2小時,仲有travel time, 我會覺得係用錢同時間求成績,係堆砌出嚟。我意思如果小朋友根本冇時間 ...

你講左我心果句
但我唔好意思講

honeybibibibi 發表於 23-4-11 01:21
你講左我心果句
但我唔好意思講

Haha, 其實我小朋友一星期都上好多音樂有關嘅堂。佢無perfect pitch, 但佢relative pitch 越嚟越好。最近除咗唱準空弦d音,佢聽完個chord, 可以講啱曬d letter names 出嚟,我真係好高興。把握好細個練好呢啲,otherwise 大個咗練唔到,就知道細個淨係練拉野係無用嘅。

boboapril 發表於 23-4-11 09:29
Haha, 其實我小朋友一星期都上好多音樂有關嘅堂。佢無perfect pitch, 但佢relative pitch 越嚟越好。最近 ...

我想知有關音樂訓練既課程,可否俾d資料我?謝謝你。
不過我小朋友唱合唱團,唱音階都幫到下,老師有提過要加強訓練。

964000 發表於 23-4-10 21:43

有的。認識一些小朋友,有些跟葉X的老師,也有些跟APA老師,確是有些會一星期上兩三堂,除上堂外,有些更會另外請助教陪練,不過也有很多一星期一堂,自己練習的孩子。不過年幼孩子很多時父母也要陪練陪上堂,真的要投入大量時間金錢精神。我覺得呢個已經唔係為咗考小學,而係想向專業音樂路發展。
這樣看著他們由四五歲到現在已經高中或大學,有的躍上國際舞台上發光發亮、有的在著名音樂大學進修、有的留在演藝學院進修、也有不主修音樂而選擇其他科目的孩子。
如果問值唔值得?我在這一刻覺得係值得的。起碼所見堅持下來的孩子都是走上正路,練習得多,毅力意志是比較強,比賽得多,有自信,思想眼界也比較濶。而且學術成績通常都唔會太差。不少唔讀音樂係去咗讀醫或者law。

我之前去一個 11歲小朋友的鋼琴音樂會,8歲開始讀 hkapa
我小朋友好 hea 都小二考到二級
同學之間好多人小二六級某樂器

從呢幾個事情我完全相信幼稚園畢業完全可以做到四級六級

點樣做到天時地利人和就考父母功力了

Azzurro 發表於 23-4-12 01:16
我之前去一個 11歲小朋友的鋼琴音樂會,8歲開始讀 hkapa
我小朋友好 hea 都小二考到二級
同學之間好多人小 ...

認識2個都係入小學前2樣樂器5-6級,共同點係媽咪係鋼琴老師,未出世就旁聽鋼琴課 ,識坐就已經坐大髀,玩下琴,3歲前正式學琴後,每日媽咪同佢地上課,陪練琴,5歲幾考到樂理(其中一個仲係10年前的舊制,係試場考筆試)

第二樣樂器係外面跟老師,媽咪一樣跟足陪練和伴奏

媽咪功不可沒,投入大量時間精神幫小朋友,減少學生(當年包括我小朋友)和收入

LeeCC 發表於 23-4-12 07:11
認識2個都係入小學前2樣樂器5-6級,共同點係媽咪係鋼琴老師,未出世就旁聽鋼琴課 ,識坐就已經坐 ...

講出重點,媽媽識得教又肯比心機時間,呢啲就係條件同優勢。我自己識啲啲,都係親教樂理、唱so-fa name、拍拍子。雖然唔係日日陪練琴,但係每次陪上堂寫notes,上堂老師未開口鬧我已經鬧咗佢先(比如佢曳或者駁嘴)、落堂後督促小朋友抽練,比佢聽好嘅recording,軟硬兼施。

LeeCC 發表於 23-4-12 07:11
認識2個都係入小學前2樣樂器5-6級,共同點係媽咪係鋼琴老師,未出世就旁聽鋼琴課 ,識坐就已經坐 ...

先天(家長是音樂人必有音樂基因)
加後天(家長有音樂底可以自細親教加陪練)優勢
效果當然與衆不同呢
你見好多出色的音樂家都是家長都精通音樂的。

964000 發表於 23-4-13 14:03
先天(家長是音樂人必有音樂基因)
加後天(家長有音樂底可以自細親教加陪練)優勢
效果當然與衆不同呢

所以我地呢d普通家長無得比,但那位當年因為要教女而減學生的老師話,她小朋友的成績是她每日上課陪練得出來,論領悟力不及我小朋友當年,還說如果我小朋友都有音樂家長教,成績肯定比她女兒好,可見有先天但缺乏後天機遇也難與眾不同

但另方面,也見過有先天,也有後天優勢,媽咪也是樂器老師的,一心要傳授自己專才給孩子,但小朋友死唔肯跟媽咪學,亦拒絕學其他樂器,媽咪已經放棄,只是覺得浪費了天份,有d可惜。直至上中學因為學校要求學一種樂器,才在學校上樂器班玩玩下,亦因為咁小朋友才發現自己的天份和發掘興趣,繼續學落去,長大了仍然享受音樂,經常拿起結他自彈自唱

家長或者要反思下,小朋友學音樂是為了5歲考到5-6級去考小學,還是享受音樂,讓音樂成為他們人生的一個重要元素?

我小朋友學樂器超過10年,我也曾有過迷思,也曾聽到有人話我不夠進取,浪費孩子天份。

這10年間,認識不同老師和音樂孩子的家長前輩,大家交流培育音樂孩子心得。最令我感受深刻的一位家長,孩子14歲考完FT,再領獎學金跟名師學習,每日努力練習。但中五時決定放棄音樂,行另一條路,自此未掂過家中的三角琴,已經差不多10年。家長說,唯一令父母安慰的是,孩子在10多年的音樂路上學會堅毅,不怕辛苦和困難,還有自動自覺,這是一生受用,也是今世代年輕人難得的特質,家中三角琴見證孩子多年努力,完成它的任務,也是一個紀念,所以無人彈都不覺得可惜。

音樂路係一條苦路,唔行嘅話父母反而比較寬心。但屋企個琴掂都唔掂,仲要10年,咁真係可惜wor, 即係-個認識10多年嘅朋友,決定唔同佢做朋友,以後連傾計都唔會。可能當係-件兒時玩具,回憶下以前玩佢時嘅高超技巧。。止於此。

考級真係舊派或者行外嘅人先覺得有d嘢比人睇下,我覺得可以係-個階段性嘅目標,有人為升學而考琴,有學生唔知怎樣以演奏質素彈好首歌仔,老師通過考試比佢知道,有老師係要鼓舞小朋友,明明已經有7-8級水平,要小朋友以高水準考5級,所以幾多歲考幾多級完全反映唔到彈樂器嘅實力。

先天又好後天又好,最後都係睇小朋友有冇興趣同努力先可以走得更遠。

LeeCC    發表於 23-4-14 08:57

LeeCC 發表於 23-4-14 06:54
所以我地呢d普通家長無得比,但那位當年因為要教女而減學生的老師話,她小朋友的成績是她每日上課陪練得出 ...

大提琴家Trey Lee 李垂誼先生係訪問講:佢中學時唔想再拉琴,屋企人覺得好可惜,佢之後去哈佛大學讀經濟,唔再掂個琴仲將個琴收埋冷宮。係華爾街工作了五年之後先發現深愛音樂,重回音樂學院學習,再次投入大提琴演奏之路。
學咗嘅嘢始終都係度,有時啲嘢好難講,可能個位孩子有一日會再彈返部三角琴。

四隻貓 發表於 23-4-14 09:09
大提琴家Trey Lee 李垂誼先生係訪問講:佢中學時唔想再拉琴,屋企人覺得好可惜,佢之後去哈佛大學讀經濟, ...

個大哥哥出外留學回來,工作幾年,最近聽佢媽媽講,呢排得閒都有開返琴彈下,享受音樂
‹ 上一主題|下一主題