用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好多幼稚園已考小提琴/鋼琴四、五級?
go

[音樂] 好多幼稚園已考小提琴/鋼琴四、五級?

識得有兩個小朋友讀緊九龍塘名校幼稚園,K2尾已經考左小提琴四級、兩個都跟同一個港島女老師,唔只識拉考試歌,仲識睇樂譜音符!
當然我知道家長同小朋友都好勤力練習。

但係講緊以前琴行六歲先比學小提琴,想問吓而家個學琴趨勢係咪K1前已經要開始學樂器,上小學之前一定要掌握好樂器?

純粹討論,希望得到已經升小的真實分享!

拉到唔啱音,難聽,四級合格唔係冇可能

你開新戶口,在不同區連發同一個post兩次,好有趣

Momobaba012 發表於 22-11-4 12:37

你又啱,唔知難唔難聽。
不過見好多幼稚園學生已經拎好多獎,上晒報紙。

因為唔知邊一邊先會得到回覆。
我見有人問學小提琴都開四個post。

Yanyan2003 發表於 22-11-4 11:31
識得有兩個小朋友讀緊九龍塘名校幼稚園,K2尾已經考左小提琴四級、兩個都跟同一個港島女老師,唔只識拉考試 ...

呢啲要睇番自己小朋友情況,
如果天份高小朋友又肯練下琴,又有夾的老師,學一年多輕鬆考三四級是可以的,尤其現在考試只錄影又不用aural/sight reading。
如果神童級的更早更快,大前提咁細個巳肯配合,所以叫得神童係有原因的,但呢啲只係少數人。
如果天份一般,或叫都唔肯練琴,就無謂強求亦冇得強求,隨自己進度學。
考小冇話一定要樂器好叻,咁細個得好少人做到,中英數講野叻淡淡定更重要。

Momobaba012 發表於 22-11-4 12:37

同意,如果只求合格,但拉得難聽,音色差又走音,個底唔好,再學上去五級以上就辛苦,弦樂最難係個音色。

Yanyan2003 發表於 22-11-4 11:31
識得有兩個小朋友讀緊九龍塘名校幼稚園,K2尾已經考左小提琴四級、兩個都跟同一個港島女老師,唔只識拉考試 ...
考小一,樂器不是必要的。也不重要!

如果小朋友係有興趣,唔會覺得辛苦

提子方包 發表於 22-11-6 23:17
如果小朋友係有興趣,唔會覺得辛苦

點樣可以引起學習動機呢?
其實係咪都係家庭環境,如果父母都冇學樂器,係咪難啲?

Yanyan2003 發表於 22-11-17 11:45

有啲人對音樂根本冇興趣
有啲小朋友懶惰
喺屋企播多啲音樂可能會有幫助

Momobaba012 發表於 22-11-17 13:19
有啲人對音樂根本冇興趣
有啲小朋友懶惰
喺屋企播多啲音樂可能會有幫助

係咪要播莫札特?

Yanyan2003 發表於 22-11-19 00:26
係咪要播莫札特?

唔一定,仲有好多作曲家

我姐小朋友細細個就對住部鋼琴叫佢學都提唔起興趣,但係到小3嘅時候先突然話要學。

豬QQ 發表於 23-2-3 18:03
我姐小朋友細細個就對住部鋼琴叫佢學都提唔起興趣,但係到小3嘅時候先突然話要學。 ...

有興趣有動機係咪會學得好好?

Yanyan2003 發表於 23-3-7 19:45

有興趣的至少唔洗要阿媽喊打喊殺先練琴

Yanyan2003 發表於 23-3-7 19:45

睇父母及小朋友嘅興趣、能力、條件是否配合到未夠3歲就學琴,加上有冇適合嘅老師。講真,小朋友有齊天份、條件、興趣學琴,但係父母無興趣、無能力幫忙、唔陪上堂、唔陪練琴、甚至唔聽小朋友彈成點,有乜可能學得好。慳番算啦,等大個d先。考小學前有5級,其實已經證明左both 父母及小朋友係有d條件同能力咁lor, 係 signal effect

天份 努力 家長支持 好老師 運氣
缺一不可

Yanyan2003 發表於 22-11-17 11:45

因人而異,小朋友天生應該喜歡學習,我哋應該將學琴變成一個遊戲、一個gift 或者bonus, 而唔係一件差事、一份功課、一個懲罰,咁佢地應該更有動機去玩琴。家庭環境對於幼兒當然重要,音樂係咪生活日常?如果唔係,點解要咁細個學樂器先,玩下其他嘢,唱下歌,聽多啲音樂先。

回覆 Momobaba012 的帖子

無錯...如果小朋友無興趣, 拉牛上樹, 大人細路都好痛苦..

回覆樓主:

近排識個朋友,佢小朋友去左X氏學,只係幾個月,依家話要準備考8級。

honeybibibibi 發表於 23-4-8 01:29
近排識個朋友,佢小朋友去左X氏學,只係幾個月,依家話要準備考8級。

我小朋友6歲都話準備考八級,不過預備左6年先考到