用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港兒童合唱團面試2022
樓主: mytaktak
go

[音樂] 香港兒童合唱團面試2022 [複製鏈接]

sumikogurashi 發表於 22-11-28 10:25
當有比較就知,無比較時我仲以為香兒好得,我小朋友係好鐘意唱歌,最初是香兒合唱團和學校合唱團也有參加 ...
我女唱到中三級, 下年高級地點時間都唔啱, 所以quit了~ 無錯香兒行精英制, 但身邊很多家長都根本唔知有極少數學生每年考核入精英班。其他學生真係學唔到D乜, 而表演亦沒有成就感, 教嘅嘢好少。

yubaba 發表於 22-12-7 19:09
我女唱到中三級, 下年高級地點時間都唔啱, 所以quit了~ 無錯香兒行精英制, 但身邊很多家長都根本唔知有極 ...

呢啲真係得我哋呢啲過來人先會明,而考入精英班的人亦唔少有私人聲樂老師私學,真係等香兒教囉喎,諗都諗到有冇可能入精英班,以平時教嘅嘢根本好少,我小朋友話學校老師訓練佢哋出比賽教的技巧比香兒還要多,咁我就明曬啦!

sumikogurashi 發表於 22-12-7 20:26
呢啲真係得我哋呢啲過來人先會明,而考入精英班的人亦唔少有私人聲樂老師私學,真係等香兒教囉喎,諗都諗 ...
係呀~ 所以佢哋從來都唔會講有甄選, 亦唔會講甄選準則。仲有, 你參與過表演就感受到如何不被尊重, 無一次係正正經經企喺度、唔會俾前面啲「大人物、重要演員」遮住, 買飛方法又一團糟~ 行政安排又混亂, 學生家長永遠last-minute先知道發生咩事~

yubaba 發表於 22-12-8 09:33
係呀~ 所以佢哋從來都唔會講有甄選, 亦唔會講甄選準則。仲有, 你參與過表演就感受到如何不被尊重, 無一次 ...

Choir 都係志在有D羣體活動,認真學技巧/個人表演機會不多。

yubaba 發表於 22-12-8 09:33
係呀~ 所以佢哋從來都唔會講有甄選, 亦唔會講甄選準則。仲有, 你參與過表演就感受到如何不被尊重, 無一次 ...

全中,和我們的感受一樣。所以我真係覺得唔參加香兒絕不是損失。
你哋玩到中三級已好高忍耐力,我哋quit 的時候,另外兩個同學也quit, 大家家長quit 的主因都係覺得嚟係浪費時間冇嘢學,唔值得繼續下去。

你哋所謂嘅精英組,係需要老師推薦去audition,如果不符合老師要求,又何來會有得通知去audition?

至於演出,咁多團員喺後台,好難會做到面面俱圓,至於演出時成日比人遮住,如果介意,我覺得退團都好,因為總會有啲團員企高啲,有啲團員企低啲,好難就到咁多家長意願。

hkparent88 發表於 22-12-9 19:23
你哋所謂嘅精英組,係需要老師推薦去audition,如果不符合老師要求,又何來會有得通知去audition?

至於演 ...
唔好意思, 可能你要睇一睇我哋講啲乜嘢~ 我唔係講每個家長都要收通知去audition .咁既然有一個Audition嘅制度咁公平公正, 係唔係應該公開地話畀所有嘅家長知道, 佢哋每一年都有一個audition嘅制度同埋audition嘅標準、準則?
至於你話畀人遮住嗰個point, 我唔係話團員之間有高有矮, 我係講佢哋嘅舞台編排~

我小朋友亦都參與過更大更多人嘅舞台表演, 有大群人、有小組、有獨自表演, 人哋都會編排得好好, 起碼唔會見到前面幾個表演者遮晒全部嘅學生, 即使hkballet、各大話劇團都唔會咁唔尊重小演員~

其實, 家長學生嘅感受係最直接, 有D人感覺OK、有D人感覺良好、有D人感覺不佳, 不用下下有負面comment就叫人退團~ (雖然我小朋友已經退團)

我覺得學習唔係一定係等老師教嘅,香兒係專業嘅兒童合唱團,咁大個機構,咁多位不同level老師,又有咁多人比佢揀,梗係揀又有軟實力,又有背景嘅精英出嚟表演。9月嗰次表演,我見高B都好勁,Apollo 教得好好,好impressive, 下面初級、中級太多班,做唔到班入面最叻、得唔到垂青,咪當享受下合唱嘅樂趣lor.  我見真係唔係只有跟私人學聲樂先可以入到中三A, 有才華又勤力認真嘅學生,唔會唔揀啫。時機未到,就自己努力下,家長不屑呢啲機構嘅運作,唔想勞氣就quit 都無妨。

合唱都係團體行先,唔係個別指導,唱咩歌又係conductor/老師選,其實好多野大家都control 唔到,莫講話企位啦,團員can take it or just walk away。

選小演員又真係有d政治嘢,咁邊個老師勁,有power, 有話事權,佢有preference 揀乜嘢人,任何學校、機構都係咁㗎啦,睇開啲,做唔到都無辦法。

yubaba 發表於 22-12-9 20:21
唔好意思, 可能你要睇一睇我哋講啲乜嘢~ 我唔係講每個家長都要收通知去audition .咁既然有一個Audition嘅 ...

唔好意思,我回msg,唔一定要睇你哋講過啲乜嘢,言論自由,鍾意講乜就講乜。

我又唔覺得香兒冇專重啲小演員,反而覺得比左好多機會比唔同團員。

退團係支持你說法,但又比你話,真可憐…..
‹ 上一主題|下一主題