用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Kv 同York 比
go

Kv 同York 比 [複製鏈接]

學術趣味性
語境
   0    0    0    0

回覆 88Whiterabbit 的帖子

York for sure , 因為kv 英文系超唔得(完全無英文語境,唔好期望小朋友可以學好英文)york 英文好因為多english native speaker 因為好commercial 所以好多課外活動同資源比到小朋友

ashash123 發表於 22-11-5 01:50

York for sure , 因為kv 英文系超唔得(完全無英文語境,唔好期望小朋友可以學 ...

KV學生好多名小offer,不論直私,津小。其實英文佔考小一少部分,其他學術嘅嘢KV教得好。

ashash123 發表於 22-11-5 01:50

York for sure , 因為kv 英文系超唔得(完全無英文語境,唔好期望小朋友可以學 ...

Are you sure?

小女是York pn. 覺得幾好。但係剛in 完Kv. 小女表現都唔錯。希望有offer 再講

My boy’s from KV and finished primary application last year, can share more on this.

KV builds strong base on chi and maths, for eng, i self taught phonics and my boy could read on his own since k2. Overall, KV teachers are experienced and low turnover rate, not much parent involvement so it’s good for working parents.

Cons is there is not much interview preparation, so my boy attended interview class outside to get familiar with the formats.

So far, KV suits my family and my boy was lucky to have not bad offers.

Hope my info helps.

回覆 Jean1769 的帖子

Y Need to lie ? 就係因為kv 英文實在教得太差(完全冇英文語境)冋埋冇乜親子活動所以先轉去SC

ashash123 發表於 22-11-6 02:32

Y Need to lie ? 就係因為kv 英文實在教得太差(完全冇英文語境)冋埋冇乜親子活動 ...

而家唔係kv vs sc喎。起碼我識的kv畢業生,無論在名校定神校,好多時都係名列前矛

ashash123 發表於 22-11-6 02:32

Y Need to lie ? 就係因為kv 英文實在教得太差(完全冇英文語境)冋埋冇乜親子活動 ...

kv的確係無咩英文語景~佢地英文教得唔深但絕對教得非常有系統~
我個人唔認同無英文語景=教得差~~因為講基礎~佢地真係教得好~
佢地係很重視基礎~一開始先配以英文量詞教小朋友基本字~例如a cup of xxxx / a bottle of xxxx
然後教短句融入教過的字~句子再慢慢加長~
對於英文底子基礎麻麻的小朋友其實咁樣先係好吧~~

我小朋友剛讀緊小一,更加感受到kv有幾幫到手~班入面突出果幾個kv係有份的

學校多唔多親子活動係好定唔好真係因家庭而異~我好慶幸佢無咩親子活動~
大時大節或有d大事件要做親子勞作我地都係hea交~

回覆 ashash123 的帖子

認識嘅小朋友中, Kv 攞到名校嘅Offer多好多……(對比York)

兩個級數,一間水泡學校,係人都收.  一間名幼,根本冇得比較

多谢各位的回答。

Nutcraker 發表於 22-11-7 20:19
兩個級數,一間水泡學校,係人都收.  一間名幼,根本冇得比較

York雖然係人都收但學校交足貨比你,讀過York都知,英文出嚟見得下人,KV唔外補,英文真係唔掂。中數就ok,KV,GH,SC大部分家長外補加料,你去一轉補中文好出名果間唔記得叫咩名,九龍灣有分校,大部分呢幾間學生

先說york,york的特點是樣樣都要錢,但只要錢不是問題,york就會交足貨。
kv中文強,學費差價拿來補英文也非常見使,比起york來講,性價比更高,但係家長要跟好足。

都係個句,冇得揀先揀York

I vote York too

回覆樓主:

KV中文好, York英文好,如果想平均就KM / SC 。

回覆樓主:

想英文好就york

西瓜包 發表於 22-12-4 12:43
York雖然係人都收但學校交足貨比你,讀過York都知,英文出嚟見得下人,KV唔外補,英文真係唔掂。中數就ok ...

唔明呢度啲人點解咁鍾意踩York
好老實唔係個個細路仔都考到果幾間呢度指定必讀嘅幼稚園, 考唔到但又想保持競爭力就唯有讀其他私校啦, 只要俾得起錢, 學校又俾到課你就冇問題

利申: 非york用家/前用家

lovelovebabe 發表於 22-12-8 12:34
KV中文好, York英文好,如果想平均就KM / SC 。
Agree!
‹ 上一主題|下一主題