用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英鎊儲存在香港或英國銀行?
樓主: 3b
go

[英國] 英鎊儲存在香港或英國銀行?

ctslhkc 發表於 22-11-2 18:00
請問如果HSBC做定期高唔高?

我剛登入HSBC 用£10000 睇,最高得0.3%

wong55 發表於 22-11-2 17:36
可以,轉$時小心啲揀返英鎊,入返渣打的英鎊或multi currency 戶口。自己網上轉收Hk$50 手續費

亦可以到H ...

如果香港其他銀行轉英鎊入香港渣打,是不是只收手續費?會否當海外匯款?我英鎊在東亞買

raytong 發表於 22-11-3 00:38
如果香港其他銀行轉英鎊入香港渣打,是不是只收手續費?會否當海外匯款?我英鎊在東亞買
...

應該係當滙款,會收手續費,如果係理財戶口,有啲可以waive, 你問一下東亞銀行會清楚啲

6x6=36 發表於 22-11-2 22:46
請問如果定期完成後,係咪可以網上轉英鎊去滙豐?手續費多少?謝謝你!
...

渣打要到分行做滙款轉$走,手續費理財戶口可waive, 其他戶口收費唔清楚

wong55 發表於 22-11-3 12:25
應該係當滙款,會收手續費,如果係理財戶口,有啲可以waive, 你問一下東亞銀行會清楚啲
...

問咗東亞和渣打,兩邊收手績費,另外一間英國中轉銀行都會收,大約$130+$33+20pound。本來已到東亞分行過鎊到渣打,東亞話問過內部做到個rate給我,所以今天在東亞做咗定期,真的好多謝大家分享資訊,否則都以為香港做英鎊定期仍是很低

raytong 發表於 22-11-3 20:01
問咗東亞和渣打,兩邊收手績費,另外一間英國中轉銀行都會收,大約$130+$33+20pound。本來已到東亞分行過 ...
可否透露東亞做到個rate係幾多呀?有最低門檻嗎?如不方便, 請pm我,因為我的英鎊都是主要放在東亞, 謝謝!

lamb2003 發表於 22-11-3 21:09
可否透露東亞做到個rate係幾多呀?有最低門檻嗎?如不方便, 請pm我,因為我的英鎊都是主要放在東亞, 謝謝!
...

4.1%,沒有問最低門檻,我做咗50000 pounds,早期對換的,所以計番現時匯率都是lost

wong55 發表於 22-11-3 12:33
渣打要到分行做滙款轉$走,手續費理財戶口可waive, 其他戶口收費唔清楚
...

謝謝你

raytong 發表於 22-11-3 21:47
4.1%,沒有問最低門檻,我做咗50000 pounds,早期對換的,所以計番現時匯率都是lost
...
Many thanks!

wong55 發表於 22-11-2 17:28
我係HSBC HK 網上轉 渣打,即日到渣打

Hsbc 收50蚊, 咁渣打收到錢有冇扣手續費?

raytong 發表於 22-11-3 21:47
...
請問係香港呢邊定英國O個邊做?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-11-5 23:00
請問係香港呢邊定英國O個邊做?

香港東亞,但是我已經做到轉走啲錢那一刻,customer service 才建議問東亞內部可唔可以做到這個rate給我,我才在香港東亞做定期

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問有無家長在滙豐或恒生做英鎊定期?

回覆 3b 的帖子

恒生2.6釐做半年HSBC 1.7

見到星展 £5000 以上定期 3M 3.0%, 6 M 3.2%

raytong 發表於 22-11-6 16:20
香港東亞,但是我已經做到轉走啲錢那一刻,customer service 才建議問東亞內部可唔可以做到這個rate給我, ...

請問要新資金嗎?

失暈爸爸 發表於 22-11-7 14:21
請問要新資金嗎?

不是新資金,做定期的英鎊一直放在東亞

raytong 發表於 22-11-7 16:43
不是新資金,做定期的英鎊一直放在東亞

啱啱東亞覆我,一年定期先得3厘 (emoji)‍(emoji)

回覆 失暈爸爸 的帖子

渣打一年好像有4厘

HSBC新資金1Week定期13.88%