用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs Joyful
go

York vs Joyful [複製鏈接]

想請問下York同Joyful,邊間學校會比較好呢,謝謝!

我哋小學目標主要係直資

另外又想參考下,如果券幼 大圍聖心又如何。

麻煩晒大家,最近因為幼稚園真係諗到頭都痛
   1    0    0    0

fe1p 發表於 22-10-31 18:35
想請問下York同Joyful,邊間學校會比較好呢,謝謝!

我哋小學目標主要係直資

Joyful vs york 比較

語境:
Joyful 一班有三個班主任。一個NET班主任,一個普通話班主任同一個英普都可以講既班主任。
York 雙語班=班主任無net,英文堂係分兩科由兩位net分開教。國際班=有net班主任,英文全由班主任教。
英文程度兩間差不多、普通話就一定係Joyful好d但Joyful全英普、廣東話你要屋企自己教。

師生比例:
Joyful 小班(1:7)
York大班(1:約15)

教學:
Joyful 活動教學、每個月都有主題、學校佈置刺激小朋友觀感
York 傳統坐定,會用電視做教學(其中一個好大嘅concern)

校園:
Joyful較大、但冇室外
York較細、但有室外

名氣:
Joyful新界區多人識
York42年校史,全港多人識

課程:
Joyful 可自選join不同類型課後活動
York MI Full course

利申,現joyful用家。

bearblair 發表於 22-10-31 19:33

語境:

多謝你呀

想請問一下 但Joyful interview嘅時候係唔係主要都係用英文面試,因為其實我英文真係唔係咁好

fe1p 發表於 22-10-31 21:36
多謝你呀

想請問一下 但Joyful interview嘅時候係唔係主要都係用英文面試,因為其實我英文真係唔 ...

我地上年N班係拍片,所以唔知佢interview 咩語言,你可以打去學校問下。不過我地拍片,除左指明親子閱讀要用英文,其他part用英粵普都得。
我估面見都係觀察小朋友,唔一定只講英文。

bearblair 發表於 22-10-31 19:33

語境:
其實九龍塘 York 好大 (小朋友讀緊第2年)都唔係坐定定,活動教學
國際班係3個班主任
一班收滿先30個,但通常28人左右
活動超多,而且課程係谷的
唔好諗住咩都靠學校,要溫書,如果唔係會跟唔上

Prefer joyful more .
語境,師生比例都好好,老師好有愛心好錫小朋友

邊間近屋企就揀邊間。
我幾鍾意joyful 英普語境。
York 又分咩國際,本地,又咩加錢…..joyful 簡單啲。

KokoroS 發表於 22-11-1 08:57
其實九龍塘 York 好大 (小朋友讀緊第2年)都唔係坐定定,活動教學
國際班係3個班主任
一班收滿先30個,但 ...

明白!我成日睇到York嘅評價成日都好參差,但見用家通常都讚。所以真係好希望了解多啲。
見到有人話校服又年年買,然後好多嘢都係錢錢錢,好似好誇張

Tongtai 發表於 22-11-2 13:48
Prefer joyful more .
語境,師生比例都好好,老師好有愛心好錫小朋友

Joyful我都中意。但係自己英文對話唔太流利,面試成功機會可能都比較微

fe1p 發表於 22-11-2 19:36
Joyful我都中意。但係自己英文對話唔太流利,面試成功機會可能都比較微
...

邊間joyful ?其實宜家真係好易入,加上joyful唔係in家長的學校,比啲信心小朋友,學校都係睇家長有冇心機培育小朋友,同埋願意配合學校教育,你英文唔流利冇咩關係,但小朋友讀完四年英文會好流利,仲有普通話。

fe1p 發表於 22-11-2 19:36
...

真係唔洗擔心,Joyful係好caring 既學校,自己英文唔流利係無問題

happymeme 發表於 22-11-2 15:19
邊間近屋企就揀邊間。
我幾鍾意joyful 英普語境。
York 又分咩國際,本地,又咩加錢…..joyful 簡單啲。

我都係好鍾意Joyful既語境同活動教學!

happymeme 發表於 22-11-2 21:36

我哋嚟緊11月5日去in火炭joyful。
好緊張。反而怕係自己表現唔好。
好多謝你呀,我哋都會好好準備定啲答案

bearblair 發表於 22-11-2 21:47
真係唔洗擔心,Joyful係好caring 既學校,自己英文唔流利係無問題

真係好多謝你哋。真係一支好好嘅強心針。
因為我成日怕自己表現唔好會唔會連累到小朋友

fe1p 發表於 22-11-3 04:06
好多謝你呀,我哋都會好好準備定啲答案 ...

火炭好呀,我朋友個女之前讀都話老師好好。

fe1p 發表於 22-11-3 04:06
好多謝你呀,我哋都會好好準備定啲答案 ...

火炭Joyful唔難入,放心。
有冇考埋樂基,也是很好的

happymeme 發表於 22-11-3 09:01
火炭Joyful唔難入,放心。
有冇考埋樂基,也是很好的

希望可以入到(emoji)

樂基我哋都有報呀

bearblair 發表於 22-11-3 08:46
火炭好呀,我朋友個女之前讀都話老師好好。

我嗰日去佢哋到參觀,都覺得好好
不過就少咗啲戶外活動

fe1p 發表於 22-11-2 19:35
明白!我成日睇到York嘅評價成日都好參差,但見用家通常都讚。所以真係好希望了解多啲。
見到有人話校服又 ...
校服應該係因為小朋友大得快先要買,應該就唔關學校事錢既話係課外活動,唔一定要參加,學校都唔會逼
我都冇比個仔參加,完全冇問題
但聽好多分校既都會轉九龍塘正校讀
因為佢地話正校升小成績好啲

我兩個小朋友york畢業,一個考到一線私校(正校),一個考到一線直資(分校)。我覺得學校幾好,有良好英文語境,老師有愛心有交帶,會鼓勵小朋友,教學有系統,近年中文同數學都加深咗,同埋學校唔會嫌棄細b。不過揀邊間我都係睇距離為主,所以如果你覺得兩間差唔多,揀間近屋企嘅方便好多,又多啲時間去興趣班。學費雜費其實可以查詢返學校,唔使估估下。校服我都係fb買二手,無咩問題,唔一定要著新款校服。雜費茶點興趣班可自由選擇。
‹ 上一主題|下一主題