用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 崇真(英文部)vs 音小
樓主: shing418
go

救恩 vs 崇真(英文部)vs 音小  

Marris 發表於 22-11-1 13:48
其實而家很多直資中學已經是用普教中
好多?
直資學校中:
DGS, SPC, SPCS, HYS 等都係粵教中

官津學校中:
QC, LSC, BPS, QES, YWGS, MCS, MSS, 各間真光,都係粵教中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

每個人家庭背景不同教導小朋友方式也不同所以揀學校其實係好睇個人要求

”揀學校係揀一間最合適嘅學校並唔係揀一間最好嘅學校”

到最後自己點解會揀T T,其實最主要係以下幾點:

品格培育 :有宗教背景學校,立場比較中立,而且品德教育及關愛度會比較好

語境:我要求有良好英文同國語(中文)聽講寫讀能力,廣東話只要識講就可以 (語文能力是需要從小培養,所以希望小學階段能夠接觸越多越好)

日後選擇多樣性:讀TT並不是一定要讀基崇(直屬中學),成績好學校也可推薦入沙崇(關聯津貼中學),有良好英語基礎亦都可以選擇日後可讀國際學校,就算外闖能力也高,每年也有不少人中途或中一取得神校Offer(TT網址每年都有公布)所以我不需要揀龍校,但我需要保底.

4)小朋友從小就接受英普國際幼稚園活動教學,想找一間與幼稚園教學理念相近的小學,令小朋友學習更容易適應,事半功倍

Cfwongthomas 發表於 22-11-1 13:56
坦白講,今時今日先唔好講有無打算移民或外國升學,但係呢個世界村,到小朋友長大後肯定唔會只留在一個地方 ...
語文既用處係無可否認,但大家要面對中短期現實:點樣行升學呢條路
如果一心唔考 DSE, 不如直接去報國際學校 (依家應該多咗好多位,易入好多),再唔係有資格咪直接移居去英國囉!

係香港讀住小學先再算? 得,但如果後最終決定繼續上去玩香港學制,到時先嚟後悔就太遲了

認真的,有心走早D走,小朋友早D係外國生活,日後適應會更好

記住,香港原本既教育制度都係來自英國,唔好以為係英國讀書會輕鬆好多。英國一直都係奉行精英制,無求讀書咪輕鬆囉,有要求的話,其實同香港一樣要努力讀書
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-1 14:19
好多?
直資學校中:
DGS, SPC, SPCS, HYS 等都係粵教中

你講嘅係舊有傳統名校,我講嘅係近代新派直資
12年後回歸都接近40年,國語係香港嘅認受性只會越來越高

hkpapa852 發表於 22-11-1 14:26
語文既用處係無可否認,但大家要面對中短期現實:點樣行升學呢條路
如果一心唔考 DSE, 不如直接去報國際學 ...
其實讀英小嘅同學, 普遍中文成績也不會畀人低, 相信香港語境好的小學中文成績也是不差的

tcdino    發表於 22-11-1 15:05

Marris 發表於 22-11-1 14:22
每個人家庭背景不同教導小朋友方式也不同所以揀學校其實係好睇個人要求

”揀學校係揀一間最合適嘅學校並唔 ...
呢點絕對需要糾正:
推薦入沙崇(關聯津貼中學)

沙崇同崇小只係屬同一辦學團體, 升中沒有任何 "官方認可" 既位係留俾任何小學。崇小學生只係可以攞住封"學校推薦信"係升中自行階段去考沙崇 (當然可以叩門),要同街外人一齊爭
咁當然,沙崇呢方面會唔會俾分高D呢? 我就唔知啦!

至於所謂補底...... 基崇好似只會保証收崇小 Top 70% 既學生,有30%都係無 "保証"

Marris 發表於 22-11-1 14:29
你講嘅係舊有傳統名校,我講嘅係近代新派直資

點解 "傳統名校" 同官校都唔用 "普教中"?

hkpapa852 發表於 22-11-1 14:32
呢點絕對需要糾正:
推薦入沙崇(關聯津貼中學)
其實你糾正啲咩? 人哋咪就係講推薦囉, 佢冇話過學校有位留呀

hkpapa852 發表於 22-11-1 14:33
點解 "傳統名校" 同官校都唔用 "普教中"?

依家唔用唔代表12年後唔用,12年後香港已經回歸接近40年普通話喺香港嘅認受性只會越來越高,小朋友面對嘅係未來,我哋成人講緊嘅係現在

其實普教中或粵教中,適合自己小朋友,跟得到便可以。基本上好多公司請人都需要懂流利普通話,至少我出來工作都已經要3個語言面試,所以語文底子好好緊要。

以前讀中學都沒有普通話語境,靠入大學時上興趣班和出面學,所以如果小學中學有語境都幾好,省去出面補的時間

manto216 發表於 22-11-1 14:38
其實你糾正啲咩? 人哋咪就係講推薦囉, 佢冇話過學校有位留呀
正式嚟講, 只可以話係 "推薦去沙崇"
"推薦入"感覺上係"推薦就必定收", 呢點係多年嚟崇小簡介會一直有意無意去誤導家長既事情,所以必需要糾正

shing418 發表於 22-11-1 12:38
大家傾傾下 變左想當年系列
會唔會再有其他用家分享下救恩同音小

係啊,大家都係怕大家收到錯誤資訊
所以知既咪講返出黎分享下…

如果個校長真係將間學校由Band 3 上到 1 尾到宜家應該再勁左,咁個校長又真係堅勁既!

利申:我地都有音小offer所以先留意呢個post

hkpapa852 發表於 22-11-1 14:45
正式嚟講, 只可以話係 "推薦去考沙崇"
"推薦入"感覺上係"推薦就必定收", 呢點係多年嚟崇小簡介會一直 ...
可能轉咗校長唔同咗, 今年個簡介會我都有去, 校長講係推薦小朋友自行嘅時候去考沙崇, 而大部分推薦嘅小朋友都能入讀

Carly0909 發表於 22-11-1 14:48
係啊,大家都係怕大家收到錯誤資訊
所以知既咪講返出黎分享下…
我都係, 但係我地的音小冇留位,留左崇小

路過見到普/粵教中的討論。粵教中或普教中嘅效果, 其實而家應該都有好多研究 ,如果特別care嘅話, 其實可以自己去搵啲研究再睇下~ 就算我當普通話係大勢所趨, 有冇必要用普通話作為中文科, 甚至其他科目嘅教學語言, 係另外一個命題, 將來需要用唔代表佢係一個最好嘅教學語言。

yubaba 發表於 22-11-1 14:54
路過見到普/粵教中的討論。粵教中或普教中嘅效果, 其實而家應該都有好多研究 ,如果特別care嘅話, 其實可以 ...
認同。

manto216 發表於 22-11-1 14:11
其實三間都係好學校,睇下自己需要加強小朋友啲咩, 成績可以靠小朋友努力, 我自己就比較prefer語境難培養,  ...
認同

很多人視音小為水泡,但他們學生DSE 成績其實又不錯

小朋友面對嘅係未來,6年後先小學畢業,12年後先考DSE,12年後2035 年好多嘢可以改變得好緊要:

12年前港同得幾百人報名,SMC只係Band 3學校, TSL 好易入,WKF, 培僑更加唔知係乜,直資學校得唔得㗎?

到而家呢我相信考小一冇人會唔知

我哋家長係幫小朋友面對未來世界的挑戰,並不是要他們面對現在處境

bbyummy 發表於 22-11-1 14:59
很多人視音小為水泡,但他們學生DSE 成績其實又不錯
我諗主要係佢比較難外闖~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊