用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 崇真(英文部)vs 音小
樓主: shing418
go

救恩 vs 崇真(英文部)vs 音小   [複製鏈接]

如果小朋友變成"native English speakers", 上到中學準備考DSE的話, 應該會好擔心中文科成績
重英輕中就唔好諗住日後考DSE
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

piglover 發表於 22-10-31 19:21
沙崇從來都不是Band 3,以前嘅年代,5個Banding時,都係Band 1尾。

利申: 以前在沙田讀書。
可能大家所指嘅「以前」有D 唔同
我個年代,沙崇係band 1 尾

gabejang 發表於 22-11-1 11:42
可能大家所指嘅「以前」有D 唔同
我個年代,沙崇係band 1 尾

Same here, 我個年代,沙崇係band 1 尾

利申:當年頭三志願其中一間黎

回覆 hkpapa852 的帖子

中文卷係咪DSE死亡之卷?

大家傾傾下 變左想當年系列
會唔會再有其他用家分享下救恩同音小

shing418 發表於 22-11-1 12:36

中文卷係咪DSE死亡之卷?

現實中, 就算係3C1D中話最重英文個間, 不少學生上到B1中學都要年年惡補中文先勉強過到關
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我小朋友雖然仍在幼稚園階段,我已經覺得教她中文難過英文好多

shing418 發表於 22-10-30 16:53
大家好 小兒暫時有幸得到上面3間offer,如果唔比較學費同地點, 只考慮升中和學校課程應該點簡好, 3間都係 ...

救恩:
預咗升中好大機會都要續俾錢讀書, 因救恩多數學生都係去俾錢既中學讀書, 可以考入/派入免費學校人數不多, 而且普遍入到既官津中學都唔係最top個堆
男仔升中你都知, 係中西區係絕對蝕底, 所以合理地目標係入到匯基東九會好D

音小:
預咗俾12年錢讀到畢業, 因中途離場較難 (不過多年嚟都有人升中時轉入匯基東九), 但中學部成績俾不少幾千人去爭位既龍校更理想

崇小:
無乜comments, 但唔好高估佢地學生既實力, 事實上認識多間港九B1中學既朋友/後輩, 佢地都話無認識來自呢間小學既畢業生. 至於關聯中學基崇係咩水平呢? 3年前仲有成績公布時係B2頭囉, 但轉校長後就收收埋埋

香港大多家長都係"重英輕中"咁去訓練小朋友, 如果小學唔開始糾正番, 學番好D中文, 上到中學其實好難救.
除非一早打算唔考DSE有其它出路

其實好看個人,中英文好不是mutually exclusive。我自己傳統名校畢業,當年中文英文會考都A的大有人在,
不過我認同現在dse中文深了,而且英文好的孩子可能閱讀中文書的時間比較英文少。
出來社會做事大國際機構都喜歡請native English plus putonghua,所以我都覺得TT提供native語境很好

多謝你hkpapa詳盡既分析, 我暫時諗法都係take救恩offer, 6年後先再考其他直私中學。因為音中都係而2年突然先公開返DSE成績,我擔心12年後又唔知咩環境,加上佢冇呈分試,想跳船都難。所以個諗法係讀住救恩, 到時再睇情況。
崇真方面Marris都提供左好多寶貴既意見,我都認同學校既升值潛力同語境確實係吸引,但對於未來仍然有未知數,所以我都會傾向選擇救恩先。

希望大家可以再深化下,如有錯請更正我。謝謝大家無私既分享同討論。

tcdino 發表於 22-11-1 13:27

其實好看個人,中英文好不是mutually exclusive。我自己傳統名校畢業,當年中文英 ...

都係呢句: 除非唔諗住考DSE, 否則自己諗

更現實既係, 英文再Native, 其實係職場幫助不大

另一現實, 香港大部份中學, 尤其係B1中學, 暫時為止都係粵教中

shing418 發表於 22-11-1 13:35

多謝你hkpapa詳盡既分析, 我暫時諗法都係take救恩offer, 6年後先再考其他直私中學 ...

無呈分既龍小, 其實升中時有個 "隱藏優勢"

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別

Haha 而個我之前睇你既分享都有留意到,感謝。

我和朋友在不同國際機構做管理層,基本上請人language是很多機構看重的,尤其是presentation skills。所以除非你自己家裡有好語境,否則選好語境的學校其實幫助很大。ps 中英大量閱讀很重要,自己當年都是會考滿分都不用補習中文。
我不了解音小和救恩語境,只知道TT語境好,因為我親戚讀TT

hkpapa852 發表於 22-11-1 13:36
都係呢句: 除非唔諗住考DSE, 否則自己諗

更現實既係, 英文再Native, 其實係職場幫助不大
其實而家很多直資中學已經是用普教中

坦白講,今時今日先唔好講有無打算移民或外國升學,但係呢個世界村,到小朋友長大後肯定唔會只留在一個地方發展(除非做啲落地生根或者機械模式既職業),否則你只要工作上要同外國機構、同行交流,Eng & PTH 絕對非常重要。

我現在問番大家中學某啲科既知識,相信大家都未必記得,亦未必要在生活中用到,但語言可以說係跟你一世。考試成績係重要,因為佢某程上可以決定你將來讀邊一科、做咩職業,但語言對我來說在未來社會發展肯定應該會更重要。

tcdino    發表於 22-11-1 13:57

shing418 發表於 22-11-1 12:38
大家傾傾下 變左想當年系列
會唔會再有其他用家分享下救恩同音小

或者唔好諗得咁複雜
想小朋友係一個點嘅環境同學習氛圍中成長
放學時間去三間學校觀察下或者亦有得著

其實都好多身邊朋友跳船不想考dse,除了因為之前重英輕中,怕了中文,還因為通識改革

回覆 zaba 的帖子

而個都係一個好好既建議 ,實地感受下。

其實三間都係好學校,睇下自己需要加強小朋友啲咩, 成績可以靠小朋友努力, 我自己就比較prefer語境難培養, 所以三間計我會比較傾向崇真, 我大仔已經中學b1a-b, 成績也是名列前茅, 但叫佢用英文或者普通話講嘢就係甩甩咳咳, 所以我先會覺得培育語境比培育成績更困難
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊