用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告! ...
go

女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告!  

剛剛開學兩個月(本區女名校),F1同班就出現幾個在群組愛講人是非的女仔,話人矮,話人傻,話人肥,幫人起花名,等等,仲系群組統計全班最討厭十大之人。她們這是否已屬網絡霸凌❓已觸犯法❓可否提告❓最後她們仲另外建一個專講人是非的群組。請問大家遇到這種情況應該點應對?要不要話比老師聽❓

金耳朵 發表於 22-10-29 03:54
剛剛開學兩個月(本區女名校),F1同班就出現幾個在群組愛講人是非的女仔,話人矮,話人傻,話人肥,幫人起花 ...

一定可以。

Rpp 發表於 22-10-29 07:04
一定可以。

你講一定可以是(emoji)❓

金耳朵 發表於 22-10-29 08:01
你講一定可以是(emoji)❓

一定可以講俾班主任聽。

金耳朵 發表於 22-10-29 03:54
剛剛開學兩個月(本區女名校),F1同班就出現幾個在群組愛講人是非的女仔,話人矮,話人傻,話人肥,幫人起花 ...

區B1A男女校都有此情況,以前我細仔都係S1時侯,仲要精英班嘅女仔係IG群組爭仔,男仔同女仔接觸超過三次就有謠言,有個出位嘅女生帶頭杯葛其他女生,講人哋有幾衰幾衰,因為成績叻過佢,好麻煩。牽涉到我仔嘅情況,我寫了郵件將事情一五一十講俾班主任聽,叫佢處理。

此後,我還要打電話俾個女生,叫佢認真去學習,唔好造謠中傷另外啲同學,如果再牽涉某.我會睬取其他行動。

b3410    發表於 22-10-31 18:17

回覆樓主:

睇來我都要試下同班主任講,唔該你的分享!

一定要班主任先處理, 班主任完全唔跟進的時候, 就要同校方講。最好係白紙黑字

回覆樓主:

好的,我預佐如果學校不處理,我就將個學生樣send上fb,公開她的所有資料,比人公審,讓這種人冇臉返學。

金耳朵 發表於 22-10-29 11:28
好的,我預佐如果學校不處理,我就將個學生樣send上fb,公開她的所有資料,比人公審,讓這種人冇臉返學。
...

又唔駛咁激,始終小朋友處事方式幼稚可以願諒,除咗叫班主任處理之外,我當年選擇直接打電話俾同學溝通,佢家長未必承認自己個乖女有問題的,所以此策有用。

...

https://m.facebook.com/lawyershk/posts/144642683599083

群組欺凌定網絡欺凌嚴重?

...
你咁樣做會倒轉被人告侵犯私隱

Rpp 發表於 22-10-29 12:17
又唔駛咁激,始終小朋友處事方式幼稚可以願諒,除咗叫班主任處理之外,我當年選擇直接打電話俾同學溝通, ...

就是有很多咁家長,不會教女,教出咁冇家教的小朋友。

rsx 發表於 22-10-29 12:38
https://m.facebook.com/lawyershk/posts/144642683599083

群組欺凌定網絡欺凌嚴重?

照咁講,就由佢地群組欺凌❓太自由了吧!太開心了吧!有的時候,不用手段是解決不了。因為很多時候都是旁觀者,不知身在其中人的感受!等身同感受左就知其中的憤怒!曾經有個媽咪講佢的仔比人撞到頭,縫左三針,賠禮道歉佢都不滿意,直接揾個機會,跟住人地,後來堵住人地的媽咪和仔系公共廁所內,爆打,之後才解氣。後來個媽咪報警,但最後都不了了之。當時我都覺得佢的行為過激,得饒人處且饒人。但有些事發生在自己孩子身上,才明白那種憤怒不是用言語可以形容。

2jkidsfather 發表於 22-10-29 12:50
你咁樣做會倒轉被人告侵犯私隱

就系有太多咁D人,佢地做的出,就不要怕被人公審。

金耳朵 發表於 22-10-29 15:08
照咁講,就由佢地群組欺凌❓太自由了吧!太開心了吧!有的時候,不用手段是解決不了。因為很多時候都是旁 ...

有啲小朋友係屋企係乖乖女,係外面又係另外一面人.又自大又自卑,到處拉幫結黨,仲壞過B3 中學的行為。先讓班主任處理,再睇情況。唔建議起底放上網去公審,解決唔到問題的,會增加仇恨,件事會更棘手。

Rpp 發表於 22-10-29 15:20
有啲小朋友係屋企係乖乖女,係外面又係另外一面人.又自大又自卑,到處拉幫結黨,仲壞過B3 中學的行為。先 ...

哇,你講得太對了,就系咁,特別多,喜歡講人是非,喜歡拉幫結派就系這種女仔,講得太對,可能佢地太自卑了。我女話尼個愛講人是非的女仔滿額頭生痘痘,但佢又笑另外一個女仔矮喔。佢上堂又唔識答老師問題,人地如果答錯了,但佢又取笑人地答錯問題喔,真系好無恥。

金耳朵 發表於 22-10-29 15:31
哇,你講得太對了,就系咁,特別多,喜歡講人是非,喜歡拉幫結派就系這種女仔,講得太對,可能佢地太自卑 ...

都係同原生家庭成長有關的,父母可能忙于工作無乜時間理佢,也同性格有關,樣樣都想贏,或者小學嘅時候成績較差,中學叮努力勁過佢,就有好多小動作騷擾。唔駛太在意,正面教育自己個女即好。

...

乜你咁恐怖㗎.....以暴亦暴?我唔覺得你咁做會令人企係你果邊。人地衹會話佢細個唔識野,又或者無家教,但一個成年人做啲咁既野就會話你無品,都唔好得去邊。

Yanamami 發表於 22-10-29 20:44
乜你咁恐怖㗎.....以暴亦暴?我唔覺得你咁做會令人企係你果邊。人地衹會話佢細個唔識野,又或者無家教,但 ...

會唔會佢係嬲先咁講,因為正常嘅人唔會咁做,同埋佢講有家長曾爆打報復番另外一家長,係香港應該唔會發生。警察又不了了之更加無可能,好似黑社會咁,未至於咁差。
間間學校都有出位嘅學生,靠老師同家長溝通好啲。

Rpp 發表於 22-10-29 22:08
會唔會佢係嬲先咁講,因為正常嘅人唔會咁做,同埋佢講有家長曾爆打報復番另外一家長,係香港應該唔會發生 ...

係,正常人係唔會咁做。以暴亦暴,以暴力解決問題既多似北邊人常用手法,香港人真好少見,除非係精神出現左問題既人。香港人多數告上班主任,訓導主任,校長,教育局,再唔係上埋東張西望?

"將個學生樣send上fb,公開她的所有資料,比人公審,讓這種人冇臉返學。"其實如果真係咁做,自己個女都可能會搞到無面番學,或者俾同學孤立,怕鬼左佢。呢啲言論係BK果邊可能好受歡迎,但係EK呢邊係唔得㗎。