用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由LS 轉 IS interview 需要準備事項
go

[小學] 由LS 轉 IS interview 需要準備事項 [複製鏈接]

如題

是否小五要準備考IS 中學
因為IS year 6中學

英文PET certificate 有參考價值?

音樂體藝是IS 收生考慮因素?

有過來人轉IB 難適應嘛?

Interview是否按priority / apply 就有得考?
   0    0    0    0

MLPW 發表於 22-10-28 02:17
如題

如果你可以講下自己小朋友嘅情況再針對性提問會容易答啲。因為每個學校要求不同,問題嘅回答視乎你想申請咩學校同小朋友嘅英文水平。
一般嚟講,轉IS越早越容易適應,受歡迎嘅IS到小六或者S1先有mass intake,增加多一班加位嘅情況,所以呢個時候比較容易考入IS;
PET冇咩用,都係睇筆試成績;
IS考慮音樂體藝,但除非呢方面好出色,否則不會係好重要嘅考慮點;
我大女小六轉IS,需要2年時間提高英文先可以攞到滿意嘅成績;
每間IS對面試嘅安排唔同,英基有priority都要排隊等位,有啲睇筆試成績+priority一并考慮,有啲每個申請都有機會面試。

MLPW 發表於 22-10-28 02:17
如題

我小朋友 P6 考 Grade 7。唔算複雜,不外乎 reading, writing comprehension、 discussion。數學程度 LS 一向應付到,如果小學用中數就要做d準備功夫。

有 passport 相對排高少少。

音樂體藝,係考慮因素,我有朋友係學校免學費請佢小朋友讀,但非常例外。

nervousmichelle 發表於 22-10-28 08:40
如果你可以講下自己小朋友嘅情況再針對性提問會容易答啲。因為每個學校要求不同,問題嘅回答視乎你想申請 ...

感謝回覆,小兒LS成績中上,並不名列前茅,英文較突出。沒有passport 的。

只是在資料蒐集階段(emoji)

993rs 發表於 22-10-28 10:22
我小朋友 P6 考 Grade 7。唔算複雜,不外乎 reading, writing comprehension、 discussion。數學程度 LS  ...

英數是跟 LS 程度 就可以了?因IB課程有分別嘛?

MLPW 發表於 22-10-28 11:46
英數是跟 LS 程度 就可以了?因IB課程有分別嘛?
間間 IS 未必一樣,但普遍 LS 數學程度都足以應付。如果用開中數,主要問題係睇唔明條英文題目。
同埋都要睇返你考邊間 IS, grace 6 甚至未必要做 written assessment
‹ 上一主題|下一主題