用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC 海外戶口
go

[澳紐] HSBC 海外戶口

想問下有無人去紐西蘭讀中學有开?

HSBC在NZ的網點不知道有幾多,不過澳新銀行網點就一定好多。
https://www.anz.co.nz/promo/moving-to-new-zealand/

這個給你參考,可以提前在這邊開戶,去到后再激活Account。

2jkidsfather    發表於 22-12-31 13:19

mama78 發表於 22-10-27 12:25
HSBC在NZ的網點不知道有幾多,不過澳新銀行網點就一定好多。
https://www.anz.co.nz/promo/moving-to-new-z ...

我估都係因HSBC個global transfer方便。我女係澳洲讀,我都係開左HSBC加佢有個Child account黐住,而佢自己到步再去當地Commonwealth Bank開個私人戶口,我tran錢去佢HSBC戶口,佢自己online tran去自己Commonwealth戶口,就唔怕HSBC係果邊少分行唔方便。如果ANZ可以好似HSBC既global transfer咁方便,就直接開ANZ戶口仲好。

Yanamami 發表於 22-10-27 12:54
我估都係因HSBC個global transfer方便。我女係澳洲讀,我都係開左HSBC加佢有個Child account黐住,而佢自 ...
Sorry 我唔係好明,其實我都揀緊開邊間銀行account好,請問唔係間間銀行都可以online transfer入錢咩?HSBC轉錢有咩唔同?HSBC唔使手續費?

mama78 發表於 22-10-27 17:14
Sorry 我唔係好明,其實我都揀緊開邊間銀行account好,請問唔係間間銀行都可以online transfer入錢咩?HSBC ...

Global transfer(由你自己香港個HSBC 戶口轉錢去你自己外國HSBC戶口)無收費。你做TT梗係去邊間銀行都可以,不過有費用之嘛。

我都係用hsbc global transfer, 香港戶口兌澳元,再用global transfer 去澳洲HSBC 戶口, 我同阿女各有一張debit card, 阿女用debit card 在當地消費,仲有消費回贈,有時會提款轉存入commonwealth bank

wyh:) 發表於 22-10-29 12:12
我都係用hsbc global transfer, 香港戶口兌澳元,再用global transfer 去澳洲HSBC 戶口, 我同阿女各有一張de ...

去總行開立這個服務,要預早,要時間處理,到時澳洲HSBC會寄卡到香港。
Global transfer 真係好方便,無手續費,24小時都做到轉帳,仲即時入帳。

2jkidsfather    發表於 22-11-22 21:48

yanmmm 發表於 22-10-26 20:45
想問下有無人去紐西蘭讀中學有开?

呀女去nz 嗰陣因為太遲問hsbc HK,開唔切HSBC NZ,去到之後學校帶咗佢去開ANZ,反而之後爸爸響香港開咗HSBC NZ,可以網上轉錢入呀女戶口。HSBC NZ響紐西蘭冇乜分行及提款機,不過張提款咭可以響另一間當地銀行ATM提款,但唔記得咗係邊間。
8-)

anitawong21 發表於 22-10-29 18:26
呀女去nz 嗰陣因為太遲問hsbc HK,開唔切HSBC NZ,去到之後學校帶咗佢去開ANZ,反而之後爸爸響香港開咗HSB ...
我都怕HSBC到時太少地方提款。

yanmmm 發表於 22-10-29 18:44
我都怕HSBC到時太少地方提款。

我反而擔心佢戶口或卡有咩問題,如果銀行響屋企附近對於小朋友方便D,我女當初都唔識點樣download 銀行app及整apple pay,佢可以落分行搵職員幫手搞,HSBC NZ吓吓要靠打電話。其實你好似我哋咁,家長開HSBC NZ就算,小朋友去到先開,反正HSBC NZ轉去其他nz 銀行都冇手續費,你唱多咗嘅NZD又可以存入去備用,我老公話HSBC nz定期利息高過HSBC HK紐元定期。
8-)

anitawong21 發表於 22-10-29 19:10
我反而擔心佢戶口或卡有咩問題,如果銀行響屋企附近對於小朋友方便D,我女當初都唔識點樣download 銀行app ...
都係嘅!thanks

回覆 wyh:) 的帖子

HSBC 有無最低存款要求?

HSBC 有最低存款要求?

yanmmm 發表於 22-10-29 19:33

HSBC 有無最低存款要求?

澳洲戶口沒有最低存款要求
如要2%cashback, 每月要累積存入$2000澳幣

你個mindset應該係:

家長+仔女開個HSBC 離岸戶口,咁家長就受惠HSBC個Global transfer之便,隨時隨地免費轉錢入仔女個戶口。而仔女衹要係當地開多個ANZ戶口,佢地亦隨時可以透過online banking,將自己係HSBC個戶口既錢轉去ANZ戶口用,咁就唔怕HSBC既ATM少而唔方便。

Yanamami 發表於 22-10-30 14:37
你個mindset應該係:

家長+仔女開個HSBC 離岸戶口,咁家長就受惠HSBC個Global transfer之便,隨時隨地免費 ...

我個仔喺澳洲,我同老公都係exactly 用呢個方法俾錢個仔。

我開咗兩張debit card 俾仔,一張ANZ 一張HSBC。通常阿仔用ANZ 果張,因為人人都用,HSBC 果張做後備。我自己都有ANZ 戶口,可以網上直接轉錢俾仔,依家澳洲定期三個月都有3%(高過香港),收息俾仔用都唔錯。

Debit card 可以好似credit card 咁用,只要戶口有錢就可以碌。唔會俾credit card 俾佢,唔想佢未識搵錢就先洗未來錢,佢要就自己賺錢申請。

Activehealth 發表於 22-10-30 14:57
我個仔喺澳洲,我同老公都係exactly 用呢個方法俾錢個仔。

我開咗兩張debit card 俾仔,一張ANZ 一張HSBC ...
我女係澳洲都係咁做法。好方便。

Activehealth 發表於 22-10-30 14:57

我開咗兩張debit card 俾仔,一張ANZ 一張HSBC ...

你好叻,識做澳洲定期,請問係咪喺嗰App(我係HSBC有埋AU HSBC)就搞到定期,可否分享點個step?
謝謝先

爸爸豬 發表於 22-11-5 06:11

你好叻,識做澳洲定期,請問係咪喺嗰App(我係HSBC有埋AU HS ...

應該要係laptop/ desktop上HSBC AU個網,login做。手機唔得。

Yanamami 發表於 22-11-5 11:35
應該要係laptop/ desktop上HSBC AU個網,login做。手機唔得。

(emoji) thx