用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英華小學
go

英華小學 [複製鏈接]

想問讀緊嘅家長,想了解下英華小學係點嘅學校?你哋小朋友係咪好自律同主動睇書?如果唔太鍾意睇書,係唔係會追得辛苦?
   0    0    0    0

chantelle321 發表於 22-10-26 17:43
想問讀緊嘅家長,想了解下英華小學係點嘅學校?你哋小朋友係咪好自律同主動睇書?如果唔太鍾意睇書,係唔係 ...
圖書館有好多岩男孩子既書借, 亦有漫畫類既知識書, 小朋友會自然地好喜歡睇書, 初小 英文 reader 亦係用男孩子喜歡既類型去教, 唔係用 classic 或者 traditional story 去教, 小朋友會感興趣的

DevilPig 發表於 22-10-29 14:41
圖書館有好多岩男孩子既書借, 亦有漫畫類既知識書, 小朋友會自然地好喜歡睇書, 初小 英文 reader 亦係用男 ...

謝謝回覆,都知道學校好多活動,如森林課程等,係咪同時每星期都有默書評估小測?整體來講,課程算深定適中?

chantelle321 發表於 22-10-29 15:34
謝謝回覆,都知道學校好多活動,如森林課程等,係咪同時每星期都有默書評估小測?整體來講,課程算深定適 ...
初小功課少, 有時候一星期裏面會有中文默書和英文默書, 有時又會一兩個星期都冇默書, 小一、二我覺得功課都深, 但考試都係跟返範圍出, 不過可能因為我小朋友係細b, 我見其他同學都考得好好
‹ 上一主題|下一主題