用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有滿意的offer在手嗎?
樓主: Cfwongthomas
go

大家有滿意的offer在手嗎?   [複製鏈接]

Carly0909 發表於 22-10-27 23:37
我中英小都無所謂,想搵着重品德又有點學術性既學校比小朋友,小朋友會比較合適
...
I see I see good luck to u 🙏

Cfwongthomas 發表於 22-10-27 23:42
I see I see good luck to u 🙏

多謝祝福希望你小朋友都可以搵到間最適合既學校!

其實我見身邊好多叻仔叻女入到神校或1線中/高小或初中都轉去國際學校或出國,有時想開頭咁辛苦入到都放棄繼續高中的本地課程,咁個本地課程出了什麼問題吸引不到他們繼續讀落去
唉,我都覺得拍好多片報名辛苦,如果中途/最終轉跑道不知為乜花那麼多時間

呢個遊戲基本玩完第一 round, 真係叫人氣餒,考直私真係好難!小朋友學術已經算幾好,係慢熱同怕羞…唉😮‍💨 輸晒…

我地都係讀所謂名幼 今日都係幾重打擊 連2nd in都無 又點有call waiting 係真係有點氣餒 不過唔可以係小朋友面前表露 要正能量 我都相信總有間學校睇到小朋友既好

Carly0909 發表於 22-10-27 23:21
佢話可以五頁十版,我就用左九版,我連交比其他學校都唔會寫嘅自薦信都寫埋
...

我用中文做
4版紙only
過到關去到final in(emoji)

cheermonkey 發表於 22-10-28 00:19
我地都係讀所謂名幼 今日都係幾重打擊 連2nd in都無 又點有call waiting 係真係有點氣餒 不過唔可以 ...
抱抱~ 我~ 所謂名幼、超大、唔怕醜... 唉~ 完全搵唔到藉口(原因)~ 有個藉口個心都好過D呀~ 係~ 小朋友唔知, 我都係夜晚老公安慰我時先喊咗出嚟~

raymondtse 發表於 22-10-28 00:31
我用中文做
4版紙only
過到關去到final in(emoji)

祝你成功過關

而我… 往事只能回味…
Let it go let it go……

回覆 gtg435i 的帖子

可能樓主講緊d唔熱門既新校….咁都容易既

yubaba 發表於 22-10-28 00:34
抱抱~  我~ 所謂名幼、超大、唔怕醜... 唉~ 完全搵唔到藉口(原因)~ 有個藉口個心都好過D呀~ 係~ 小 ...

唔好唔開心,小朋友盡力唔驚就已經好叻了,我見有d 小朋友真係喊住話唔想再面試,見到都心痛,點解1個5歲人仔要in 甘多間學校。所以我上年決定搬一年去港島,搏抽學校,我唔想大家都甘大壓力

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-27 23:38
回覆 Cfwongthomas 的帖子

邊幾個間呀請問?
我都報左好多間……就算1st round basic(除神校1St round 已經唔簡單)2nd 繼續考學術的 都已經唔簡單…
當然有d final in/2nd 已經係輕鬆傾偈咁.…
呢個時候小朋友特質就比較重要

leekungtse 發表於 22-10-27 22:03
名幼, 大B, 家長資源配合,太多因素

呢樣先係主要原因
一定要大B,名幼
如果想入名小,ㄧ係大B或超大
今年已見識過,中細B就算學術超班,都係唔收!名小係點都令原要大B!因為成熟!

今年直資,好多其實只係考淺學術,考咁多間只有石門嗰間反而好學術

celinechan117 發表於 22-10-28 04:57
呢樣先係主要原因
一定要大B,名幼

所以唔使唔開心! 而家知遊戲玩法! 雖然太遲, 但至小知道小朋友好勇敢好叻, 係每個面試對住唔同既老師都完成任務出黎!

家長有時比左壓力小朋友可能唔知! 其實小朋友都好大壓力!而家大部分都放左榜, 就去玩下, 放鬆一下, 讚多d我地既小朋友

回覆樓主:

好老土,但一定要講:而家只係開始,漫漫長路,總有得失,父母一定有開心同失落,但要學識欣賞自己小朋友

yubaba 發表於 22-10-28 00:34
抱抱~  我~ 所謂名幼、超大、唔怕醜... 唉~ 完全搵唔到藉口(原因)~ 有個藉口個心都好過D呀~ 係~ 小 ...

我仔都係超大,都係幾間2nd in都冇,都失落左一輪,依家唯有寄望未出結果既有d機會(emoji)‍(emoji) 心好累

celinechan117 發表於 22-10-28 04:57
呢樣先係主要原因
一定要大B,名幼

我識8月同11月小B都入到不同神校喎。

至於名幼,好合理,人哋父母每年駛多近十萬,就係buy人哋個課程、師資、語境。如果讀學券都一樣考小咁好,佢哋憑咩每個月收幾千學費?

名幼生當然會有人零offer,但大部分要拎一兩個直私offer唔係咩難事。

Carly0909 發表於 22-10-27 22:09
唔止你,好多人都係咁呀!
我仲搞笑呀,開頭都係好似有幾間2nd in 或offer 但唔係最心儀果d, 諗住都有點自 ...

我小B,私幼,學術中上,活潑外向,校長話好bright,尤其英文非常好,又考到成堆中英cert,因為屋企人是外籍回流,咁幾個拍片過到,突然神校過不到,真是好驚訝。正如你所說不開心是不甘心,雖然其實不是最心儀神校

a23859829 發表於 22-10-28 07:51
我仔都係超大,都係幾間2nd in都冇,都失落左一輪,依家唯有寄望未出結果既有d機會(emoji)‍(emoji) 心好 ...

咪係囉。講到學校剩係睇出生月份揀人咁。超大考得好就老鳳,咁考得唔好點呀,駛唔駛撼頭埋牆?

與其話人考到因為乜月份、乜家底,不如努力培養小孩啦

利申:識得唔少細路非常普通的背景滿手offer。佢哋共通點係活潑開朗、淡定,講野清楚同埋同大人(即老師校長)能夠流暢交流

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-28 00:46
唔好唔開心,小朋友盡力唔驚就已經好叻了,我見有d 小朋友真係喊住話唔想再面試,見到都心痛,點解1個5歲人 ...
我覺得如果面試搞到小朋友喊,咁要諗下邊個位出左問題,小朋友面試可以好開心,視乎家長怎樣包裝...如果去幾場面試搞到喊就話唔去面試,咁對個小朋友本身都唔係好事

muimui125 發表於 22-10-28 08:58
我覺得如果面試搞到小朋友喊,咁要諗下邊個位出左問題,小朋友面試可以好開心,視乎家長怎樣包裝...如果去 ...

好同意 若小朋友喊或或好唔想去面試 大人反思一下係咪無形中比太大壓力小朋友面試前同小朋友講去參觀一下另一間學校 仲有老師同佢玩小遊戲 引導一下他們 其實佢地可以唔抗拒甚至鍾意去
佢地表現會更好 面試完唔需要問太多details ,簡單問剛才玩得開心嗎 邊part 另你最開心之後帶佢地去玩 令佢有些開心回憶

‹ 上一主題|下一主題