用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有滿意的offer在手嗎?
樓主: Cfwongthomas
go

大家有滿意的offer在手嗎?   [複製鏈接]

zaba 發表於 22-11-25 13:30
只係 apply to 唔介意甚至偏好女校
否則冇乜關係  
(利申:我個係囡而唔想佢讀女子小學)
選擇喺度但係唔揀,咁真係冇辦法~ 而呢D女校都係成績好~

yubaba 發表於 22-11-25 14:34
其實邊啲係2線?

私立小學 38間
--------------------------------------------------------
有本地中學 23間
--------------------------------------------------------
男校 2間
津校
直屬 聖類斯(男) SJAC(男)

女校 9間
直資 3間
龍校 DGS(女)
直屬 SPCS(女)
關聯 德望(女)

津校 6間
直屬 聖心私(女) 聖嘉勒(女) 聖母(女)
聯繫 坑真^ 九真^ 培道^ ^小學男女校

男女 12間
直私 7間
龍校 ICQM
直屬 赤提
聯繫 救恩 [神召第一]
關聯 崇真 [基信] 啟思

津校 5間
直屬 高主教 培正 民生
聯繫 玫瑰崗 聖三一堂

無本地中學 15間
蘇浙
SFA 禮賢 德雅 啟基 地利亞
APS KTS 聖若望
啟信 英藝 激活
[德萃 (×3)]

[不包括在小學概覽]

https://www.chsc.hk/psp2022/sch_list.php?lang_id=2&frmMode=pagebreak&district_id=0&sch_type=Private&sch_name=

yubaba 發表於 22-11-25 14:34
其實邊啲係2線?

直資小學 21間
男校 3間
有中學 3間
DSE+IB DBS
DSE+AL SPC
DSE 英華

男女 18間
有中學 12間
DSE+IB SPCC 優才 真道 宏信
DSE+AL SMC 王錦輝
DSE+IFY 培僑書院
DSE 港同 福附 播道 陸慶濤 漢華

無中學 6間
陳守仁 嶺小 林文燦 地利亞(閩僑)
圓玄 李宗德

Poyau 發表於 22-11-25 14:57
直資小學 21間
男校 3間

英華書院出年開IB了
相信英華小多左人要

暫時交左一間番位費only,大家咩情況?

fmf903 發表於 22-11-25 19:10
英華書院出年開IB了
相信英華小多左人要

請問喺邊度睇到呢個消息呢?

kwanli 發表於 22-12-9 13:50
請問喺邊度睇到呢個消息呢?
港聞[size=0.75em]2022年11月13日星期日

港聞二在囚青年進修 周守仁:政府資助不足 料港復原路漫長 冀籌款伙政府NGO助釋囚  指國安法紅線不清 籲勿退縮  團進團出有自由時間 掃街料可「行埋一邊食」  大灣區西醫來港 12人獲提名超早前公布  「懷舊日」重現屋邨昔日面貌  3官自認 特首辦曾認12官 憂起底拒再確認 27官曾審國安案 12未確認指定法官  涉屯元兩宗謀殺襲擊案 9人被捕  16歲輟學少年涉兩電騙收錢被捕  英華書院擬辦國際課程 稱無關移民潮  漁署一年殺278野豬 傷人不減反增 出沒滋擾報告跌逾半 署方:市區聚集明顯減少  前狩獵隊長:從前不殺孕豬幼豬  元朗淨水設施 污泥、太陽能產電自給自足 另引入省電處理污水技術 2027首階段落成  免疫屏障足 孔繁毅倡3針密接者撤檢疫 指旅客核酸檢測不必要 應着重本地監察  國藥科興Omicron針 料明農曆年供選擇  稱西方3疫夾擊 專家促老幼打針 京主流BF.7 港現本地首宗  勞顧會換屆 公務員代表剩一  同志遊行續改市集 「同待破曉」  搗公屋工廈毒中心 檢8000萬元貨拘6人 

[size=0.8125em]下一篇
[size=0.8125em]上一篇

英華書院擬辦國際課程 稱無關移民潮[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]

[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]
[url=]
[/url]

【明報專訊】傳統直資名校英華書院昨日舉行中一收生簡介會,逾1300人出席。校長陳狄安會上宣布擬開辦國際課程,正與校董會商討,冀今年內完成程序,再待教育局審批。他強調開辦國際課程並非為應對移民潮或為「賺錢」,旨在給學生多一個選擇。

亦非為錢 旨在多給選擇

本港不少直資學校兼辦國際課程,包括國際文憑大學預科課程(IBDP)、英國國際普通中學教育文憑考試(IGCSE)及國際高級程度考試(IAL)。陳狄安昨向本報稱,校方正在籌備,尚未能公布擬辦哪個國際課程和推出學年。他強調並非因財政壓力、為「賺錢或搵錢」才構思開辦國際課程,旨在給學生有多一個選擇,揀選適合自己的課程。

陳否認是希望在移民潮、學生流失的情况下,以國際課程吸引學生留下,「如果真是(為了應對)移民潮,這個(國際)課程救不到多少……移民潮不是一個人,是一個家庭,並非一個國際課程可留住他們」。他又說,上學年全校約二三十名學生退學,與過往相若,未有急增,今學年整體學生人數維持在千多人水平。

英華書院為英華小學的「一條龍中學」,在預留學額取錄英華小學學生之外,英華書院正開放80學額供申請。有意申請的小六生須達指定學術成績,即中英數常及操行最少達B級,否則將不獲面試機會。家長可於本月26日或之前遞交申請表,校方明年初安排面試,同年3月公布取錄結果。英華書院現時學費每年2.4萬元,分10期繳交。

陳狄安說,在複雜的時代下,校方希望取錄有志服務社會的學生,培育他們成為實而不華的「英華仔」,希望學生將來透過知識和技術回饋社會。

Carly0909 發表於 22-10-27 23:24
死因有共通點
唔理啦,當係了
1500 揀800果間我都有加好簡短嘅自薦信。
portfolio 4版,自薦信一版,加成績表2版 ,有得in,但撞期去唔到 :(

Cfwongthomas 發表於 22-12-9 13:34
暫時交左一間番位費only,大家咩情況?
我女4個offer  4個waiting

我仔1個offer,其他唔係waiting就reject

offer 唔洗多,只要係心儀已經足夠

Siusiu5 發表於 22-12-9 15:05
offer 唔洗多,只要係心儀已經足夠

我都好想係心儀(emoji)

唔記得有幾多reject+waiting, 但已經有多間offer~ 一間因為貴之前無諗過讀嘅(宜家反而最心儀), 有教育理念好好但擔心中學要再玩過直私遊戲的, 有超級傳統Band1比率極高的。其實有D連second in都無的, 真係會好懷疑自己, 但後來真係諗, 一切自有安排。

yubaba 發表於 22-12-9 16:28
唔記得有幾多reject+waiting, 但已經有多間offer~ 一間因為貴之前無諗過讀嘅(宜家反而最心儀), 有教育理念 ...

有多間offer已經好好啊

yubaba 發表於 22-12-9 16:28
唔記得有幾多reject+waiting, 但已經有多間offer~ 一間因為貴之前無諗過讀嘅(宜家反而最心儀), 有教育理念 ...

Which one?

mavis222 發表於 22-12-9 14:55
我仔1個offer,其他唔係waiting就reject

但你仔有spcc second in? 呢間學校揀人有時估佢唔到,話唔定中最大獎。

DengCK 發表於 22-12-9 18:47

但你仔有spcc second in? 呢間學校揀人有時估佢唔到,話唔定 ...
唔需要多, 一個就夠

Siusiu5 發表於 22-12-9 14:37
1500 揀800果間我都有加好簡短嘅自薦信。
portfolio 4版,自薦信一版,加成績表2版 ,有得in,但撞期去唔到 ...

之後先發現…

唔知佢轉咗新校長,我封自薦信,寫咗親愛的舊校長

回覆 Carly0909 的帖子

請問介唔介意講邊間?

jbbmom 發表於 22-12-9 21:53
回覆 Carly0909 的帖子

請問介唔介意講邊間?

赤堤
‹ 上一主題|下一主題