用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有滿意的offer在手嗎?
樓主: Cfwongthomas
go

大家有滿意的offer在手嗎?  

tcdino 發表於 22-10-28 08:47
我小B,私幼,學術中上,活潑外向,校長話好bright,尤其英文非常好,又考到成堆中英cert,因為屋企人是外籍 ...

我個女係超大,女神都無揀我小朋友

但我反而鬆左一口氣,我認同我同個女都付出咗好多心機同埋時間,但我考前做左好多Research,我都幾肯定其實就算入到去女神都唔係適合我同小朋友,入到去辛苦,幾年又出返嚟我驚仲大反效果。
呢個唔係因為入唔到圍所以咁講,而係的而且確佢哋要嘅特質我女無乜,最起碼平時小朋友係禮讓型開,叫佢入去變爭取型已經唔夠班… 我亦都唔想佢因為要迎合神校而改變…

但事實上,其實好多學校,自己明知唔適合小朋友都會去考,因為除咗係想比小朋友多嘗試機會,更加係覺得係小朋友實力証明。

最後入唔到圍,其實自己都知未必係小朋友能力唔夠,只係學校喺面試過程入面真係睇唔到小朋友適合學校嘅特質,或者唔夠… 再或者學術唔夠,不過個人認為,神校學術就緊要有,但特質更重要,勝過超大中小B。而講得出唔係最心儀嘅話,自己都心裏有數小朋友未必適合呢間學校,更加唔使為咗咁樣唔甘心或者唔開心呀!

繼續操fit自己同小朋友,識咗嘅係自己袋,唔會學校唔收就冇咗,機會一到就可以表演啦!

tcdino    發表於 22-10-28 10:59
gabejang    發表於 22-10-28 09:56

Carly0909 發表於 22-10-28 09:40

但我反而鬆左一口氣,我認同我同個女都付出咗好多心機同埋時間,但我 ...

你的態度真是superb,家長咁識諗,又不會怨天怨地怨自己不是誠哥。小孩一定會有好學校收!

其實神唔神校也只是個名,好多入左去啞子吃黃蓮

但我反而鬆左一口氣,我認同我同個女都付出咗好多心機同埋時間,但我 ...
「其實自己都知未必係小朋友能力唔夠,只係學校喺面試過程入面真係睇唔到小朋友適合學校嘅特質,或者唔夠… 再或者學術唔夠,不過個人認為,神校學術就緊要有,但特質更重要」

講得好好

Jean1769 發表於 22-10-28 09:52
你的態度真是superb,家長咁識諗,又不會怨天怨地怨自己不是誠哥。小孩一定會有好學校收!

其實神唔神校 ...

多謝祝福

神校同男神女神一樣,見識過就夠,唔一定要擁有
如果小朋友長大後真係有能力,相信佢自己都會識得為自己爭取

Jean1769 發表於 22-10-28 08:50
咪係囉。講到學校剩係睇出生月份揀人咁。超大考得好就老鳳,咁考得唔好點呀,駛唔駛撼頭埋牆?

與其話人 ...

我都識幾個普通卷幼小朋友,冇外補冇其他活動,都一樣有2nd in or 3rd in,小朋友愛閱讀同主動,我覺得中意睇書都好重要~

a23859829 發表於 22-10-28 10:01
我都識幾個普通卷幼小朋友,冇外補冇其他活動,都一樣有2nd in or 3rd in,小朋友愛閱讀同主動,我覺得中意 ...

絕對係,我頭先講漏了呢班細路共通點都有好鍾意睇書

認同,我覺得除左學術,特質都非常重要(emoji)(emoji)

Jean1769 發表於 22-10-28 10:03
...

係牙,愛睇書真係好有幫助,無論係面試同將來學習!

Jean1769 發表於 22-10-28 10:03
...

認同的而且確呢個先係入場券

好多學校亦都講到明培養孩子閱讀興趣好緊要。

鍾意閱讀都係一個特質。

Carly0909 發表於 22-10-28 10:01
多謝祝福

神校同男神女神一樣,見識過就夠,唔一定要擁有

認同
有能力,同樣能發光發亮

回覆 Carly0909 的帖子

你說得很好!哈哈,俾你講到我心入面想的。
是的,不是最心儀但都報名,是試下實力,另外有個原因我其實想參觀一下男神學校見識下,我不甘心報完名原本話第一輪面試變了拍片,還要那個weekend有3場面試要不足48小時內拍片,覺得學校安排不體諒...小朋友完成已經覺得他好乖

至於小朋友將來我覺得就算2,3線都有band 1生,自己實力和學習態度長遠最重要。

我小孩每天書不離手,有這學習態度已經好感恩

Cfwongthomas 發表於 22-10-26 15:15
雖然都仲有幾間有2nd/3rd Int,但都預期要讀IS了

國際學校唔係backup
如果係esf就係要上年報
其他國際學校如果唔怕貴都應該過左報名期

其實直私就係backup 啦

我同意~ 我尋日收到嗰兩個Reject第一個嘅感覺都係鬆了一口氣, 因為都覺得嗰間真係唔適合我個仔同埋我哋嘅家庭。咁當然有一些擔心, 雖然自己嘅心儀學校一定冇呢兩間咁熱門, 但係入到second in唔代表最後有offer, 都會擔心。發現最大鑊係之後俾老師話佢覺得阿仔應該有, 畀佢弱嘅小朋友都有second in, 講到我反而之後就迷失咗~ 發覺除了注意處理小朋友同埋自己嘅情緒之外, 身邊嘅人或者身邊環境嘅壓力反而令自己迷失~

tcdino    發表於 22-10-28 11:13

tcdino 發表於 22-10-28 08:47
我小B,私幼,學術中上,活潑外向,校長話好bright,尤其英文非常好,又考到成堆中英cert,因為屋企人是外籍 ...

我個小朋友都係咁! 活潑外向學術好, 老師成日讚有禮貌, 所以我覺得係因為唔夠成熟....

tcdino    發表於 22-10-28 10:56

tcdino 發表於 22-10-28 10:32

係呢一間真係殺個措手不及, 舊年都冇停過實體面試, 今年居然話要拍片~ 佢一出咗話要拍片我都講咗句:死啦! 可能其他小朋友真係好犀利、超曬班, 不過我個仔嗰個禮拜係由星期五至星期六去咗幾間學校, 跟住係背攰到拍片嗰日隻眼係腫起咗~
Btw, 我仔都係鍾意睇書~

yubaba 發表於 22-10-28 10:43
我同意~ 我尋日收到嗰兩個Reject第一個嘅感覺都係鬆了一口氣, 因為都覺得嗰間真係唔適合我個仔同埋我哋嘅 ...

發現最大鑊係之後俾老師話佢覺得阿仔應該有, 畀佢弱嘅小朋友都有second in,

你意思係沉日reject果兩間?

yubaba 發表於 22-10-27 22:15
贊成~ 但英文嗰part, 其實in直私唔係好用得著~ 佢地問嘅英文好淺, 淺到完全無發揮機會。我仔英文近Native, ...
我地英文情況差不多。就算所謂英文native,班中好突出,到面試好像沒有優勢。我孩子還是外向的。你是否選英文為面試語言?後來我發現有南亞同學入到,可能同ncs排了另一條隊變了機會少了

我同意~ 我尋日收到嗰兩個Reject第一個嘅感覺都係鬆了一口氣, 因為都覺得嗰間真係唔適合我個仔同埋我哋嘅 ...

老師話有啲同學畀我個 小朋友 仲弱嘅竟然有second in不過係大小小,咁仲更加唔開心...

tcdino 發表於 22-10-28 10:32

非常好呀!小朋友學左既野係唔會白費的!有好既學習態度,上到小學已經勞少好多氣

tcdino    發表於 22-10-28 11:40

我一開始拍WKF就係唔夠活潑同順𣈱…(揀2000都無好傷心)..點知今年全部男校(SPB,DBS. YW(拍家長又唔太算)再加培僑都係拍片..
我地再根據學校…檢視拍片要求…
最後呢幾間拍片都成功….
我覺得男校同WKF唔同係-
佢地要淡定自信咬字清楚 ….可容許有少量道具/slide背景…總之唔駛浮誇…唔駛郁黎郁去..