用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有滿意的offer在手嗎?
樓主: Cfwongthomas
go

大家有滿意的offer在手嗎?   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-10-27 06:53
選校語境略為重要 有無申請以下直私?

SMC 直資一條龍
呢幾間都有報,一半已reject/screen out

myhappylife 發表於 22-10-27 09:09
其實應該k1就部署定,如果語境對你咁重要的話。

正解,去到玩直私,如果小朋友吾係出類拔萃,就一早要唸定多個後路;另外,樓主也無須太擔心,結果都未出晒。

Cfwongthomas 發表於 22-10-26 15:15
雖然都仲有幾間有2nd/3rd Int,但都預期要讀IS了
你係有邊間IS offer 咁慘... 係無local school 收而無奈入果間IS?

如果間學校差..又貴(IS 多數唔平),就唔好入了. 浪費金錢.

回覆樓主:

預期要讀IS只有兩三個原因,父母是舊生,小朋友在IS面試遠遠優於直私。

香港IS 唔應該差,否則債券價格唔會企硬。

去到黎個階段,連二面都無,都唔知可以有咩back up plan

睇你自己嘅要求, 如果唔係一定要讀最top嗰幾間嘅話, 九龍港島都有好多私校有一定嘅質素~ 音樂椅後都應該有offer~
純粹想問下樓主, 係唔係投放好多資源培育小朋友去考直私, 譬如外補或者面試班?  因為有時我都覺得自己付出嘅同而家嘅結果未必係對等, 非常灰心失望~

yubaba 發表於 22-10-27 19:06
睇你自己嘅要求, 如果唔係一定要讀最top嗰幾間嘅話, 九龍港島都有好多私校有一定嘅質素~ 音樂演員都應該有o ...
就算幾努力都好,最尾收唔收都好多因素。
E.g, 小朋友當日狀態,臨場表現。
最重要係唔同嘅學校上想收唔同嘅小朋友。有啲要學術好勁,有啲要好合作性,有啲要創意好高

其實唔係家長好努力好努力好努力就一定想有得到嘅成果。所以唔好怪自己。

yubaba 發表於 22-10-27 19:06
睇你自己嘅要求, 如果唔係一定要讀最top嗰幾間嘅話, 九龍港島都有好多私校有一定嘅質素~ 音樂演員都應該有o ...

其實我都有同感。雖然都花左好多時間,但都感覺唔太識教自己個囡

gtg435i 發表於 22-10-27 19:16
就算幾努力都好,最尾收唔收都好多因素。
E.g, 小朋友當日狀態,臨場表現。
最重要係唔同嘅學校上想收唔同 ...

但依家好多學校第一round 都係玩學術,問啲野根本已經係小一、小二的程度

LittlemBB 發表於 22-10-27 19:22
但依家好多學校第一round 都係玩學術,問啲野根本已經係小一、小二的程度
...

這是香港教育制度的問題!小朋友由半歲開始參加playgroup,2歲返學前班,然後劍橋英語,普通話班,畫畫班,面試班等等,家長花上大量金錢打造優秀小孩入讀心儀幼稚園小學,學校在選學生要求也要提升。

結果,5歲小朋友能兩文三語,能跳能唱,練得一身好本領,再過五關斬六將考不同直資私小,你在揀學校時,學校也在揀小朋友。

如果你說學校面試重學術,倒不如說家長是希望學校用學術來評審小朋友。

LittlemBB 發表於 22-10-27 19:22
...
就係因為多家長願意報,啲學校覺得有得揀,所以就是越考越難。
只可以講一個願打一個願捱

LittlemBB 發表於 22-10-27 19:21
其實我都有同感。雖然都花左好多時間,但都感覺唔太識教自己個囡
今日嗰間男校揀900人2nd in都無, 好打擊。

yubaba 發表於 22-10-27 20:01
今日嗰間男校揀900人2nd in都無, 好打擊。

3、4000人揀900個都四揀一啦。剩係最大果幾間名幼夾埋都千幾人啦,無好出奇咩

tcdino    發表於 22-10-28 08:50

Jean1769 發表於 22-10-27 20:03
3、4000人揀900個都四揀一啦。剩係最大果幾間名幼夾埋都千幾人啦,無好出奇咩
...
讀所謂名幼,見身邊同學有, 自己無, 好hurt。之前出second in的幾間都有份, 所以自己都變得過份有信心, 看來要自己調節下心理

yubaba 發表於 22-10-27 21:06
讀所謂名幼,見身邊同學有, 自己無, 好hurt。之前出second in的幾間都有份, 所以自己都變得過份有信心, 看 ...

但你都已有offer了吧,放鬆啲…

讀所謂名幼,見身邊同學有, 自己無, 好hurt。之前出second in的幾間都有份, 所以自己都變得過份有信心, 看 ...

同感, 今日仲要三重打擊

manto216 發表於 22-10-27 21:44
同感, 今日仲要三重打擊
3重? 因為有間係拍片, 媽媽我感覺我責任好大, 好自責~ 連老師都好詫異我仔無second in~

名幼, 大B, 家長資源配合,太多因素

回覆 melodychui 的帖子

係,係香港教育,其實係鬥資源多,你有錢谷,就算小朋友唔叻都一定唔會差,起碼佢有錢可以讀好英文先,這已經是是一個selling point。相反,如果你無資源無錢,小朋友叻都好,佢英文差考直私已經輸左一半。我有fd 個小朋友,playgroup +n +k1,已經用左40-50萬,而家又repeat k1,即係你唸住k1 先開始谷小朋友咩,都遲了,其他小朋友已經學左2,3年野,但無錢又點谷呢,家長只能盡力

唔止你,好多人都係咁呀!
我仲搞笑呀,開頭都係好似有幾間2nd in 或offer 但唔係最心儀果d, 諗住都有點自信心啦

咁有間可以交10頁Portfolio 既學校,我落足心機去整(覺得可以整咁多就整盡佢最有心機整嗰間)得1500人左右報之嘛,但最後800個人shortlist都無我地份呀

我當堂大受打擊到不得了啊跟住就不停諗會唔會其他學校都唔得,過左一個星期搞到連我打開心儀學校網站check 2nd in 既時候,都有種不能言喻心都震埋既感覺,當見到有份既時候開心到好似覺得有2nd in 就已經收到offer咁。

自此之後,我諗返,就覺得自己根本唔係因為小朋友入唔入到間學校而唔開心,而係因為自己覺得2nd in 有成幾百人但小朋友都入唔到,點解學校唔揀我小朋友?自己同小朋友都做左咁多野,唔通真係差過人?但其實呢d叫做唔甘心。

所以唔甘心唔應該氣餒,反而應該等有機會黎就要繼續再做好d,機會係留俾有準備嘅人呀嘛!

最重要知道自己同小朋友盡左力就得,學校走寶,個天自有安排,Hurt都要繼續堅強帶領住小朋友行落去,小朋友最需要爸媽既指引架!

tcdino    發表於 22-10-27 23:22
‹ 上一主題|下一主題