用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK飲用硬水, 有咩方法可減少甩頭髮
go

[英國] UK飲用硬水, 有咩方法可減少甩頭髮 [複製鏈接]

已經見到頭皮反光
   9    0    1    0

回覆樓主:

針對甩頭髮,d人會在浴室花洒改用專用花洒頭,你上amazon 搵下呀。早大半年前,我孩子想買,但佢睇左好多用家comments,作用又唔係太大,於是無訂到。

飲用水方面,孩子用Brita Filter,你都可以考慮下。早排做特價,£13. xx有一個XL jug 和一個filter cartridge, 平時係£16至£20。

回覆 TTEE1819 的帖子

thanks!

TTEE1819 發表於 22-10-26 10:03
針對甩頭髮,d人會在浴室花洒改用專用花洒頭,你上amazon 搵下呀。早大半年前,我孩子想買,但佢睇左好多用 ...
我仔都係用有filter的水壼,但朋友推介食衛生烏絲素,食咗之後,亞仔話啲頭髮好似冇甩得咁多!可能係佢自我安慰!

connie3803 發表於 22-10-26 09:37
已經見到頭皮反光

咁可能要考慮搬去威爾斯住
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我女買樽裝水飲

阿女超緊張d頭髮, 所以最後買左個日本製既專用花洒頭過去, d人話有d用喎, 而且可直送外國, filter可換, 不過少少貴, 睇過amazon個d就好似流流地咁,所以最後都買日本呢款, 而飲用水係amazon買左Brita Filter水壺

參考下
https://item.rakuten.co.jp/ionac/a-002-01-o/?s-id=ph_pc_itemname

connie3803 發表於 22-10-26 09:37
已經見到頭皮反光

我女住studio,食水和沖涼花灑也加濾水器,佢話有用,舊年住學校宿舍,廚房加唔到就買樽裝水飲,沖涼花哂就加了濾水器,最初無加佢話d頭髮黏住一齊好唔舒服,仲甩了好多頭髮,後來加了話改善很多.

vincat 發表於 22-10-26 14:58
阿女超緊張d頭髮, 所以最後買左個日本製既專用花洒頭過去, d人話有d用喎, 而且可直送外國, filter可換, 不 ...

這款'個filter可用多久?thx

rubycourt 發表於 22-10-26 16:53
這款'個filter可用多久?thx

佢聲稱比普通個d過濾到多3-6倍,有30000L,即2-4人家庭4個月用量左右

vincat 發表於 22-10-26 17:49
佢聲稱比普通個d過濾到多3-6倍,有30000L,即2-4人家庭4個月用量左右

咁一個人可以用到耐d. 唔該晒你!

我仔飲樽裝水

rubycourt 發表於 22-10-26 16:49
我女住studio,食水和沖涼花灑也加濾水器,佢話有用,舊年住學校宿舍,廚房加唔到就買樽裝水飲,沖涼花哂就 ...

可介紹花灝濾水器甚麼牌子嗎? 我擔心香港買的唔fit英國水龍頭。

hkpapa852 發表於 22-10-26 12:50
咁可能要考慮搬去威爾斯住
威爾斯 是軟水?

bb1225 發表於 22-10-27 09:31
威爾斯 是軟水?

在google打 hard water uk map, 就見到全英國hard water輕重的區域。

我孩子讀書的區域,係hard water。wales那邊係好一點,北部都係好d。

bb1225    發表於 22-10-27 09:58

威爾斯 是軟水?
威爾斯不少地區都係軟水為主, 包括較多港人熟悉既Cardiff

bb1225    發表於 22-10-27 09:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

威爾斯 是軟水?
去呢度睇吓:https://www.aquacure.co.uk/knowledge-base/uk-hard-water-map/

基本上整個北愛爾蘭, 蘇格蘭同大部份威爾斯既地區, 都係軟水為主

英格蘭要去到曼城以北既地區 (紐卡素除外) 先係用軟水, 中部除伯明翰一帶外, 都會好少少

bb1225    發表於 22-10-27 12:07

wtcys 發表於 22-10-27 01:15
可介紹花灝濾水器甚麼牌子嗎? 我擔心香港買的唔fit英國水龍頭。

aquabliss 這個名,我想放相比你睇但E K唔比upload相片,不過我今年求其帶咗個韓國的比花曬用的過去,也安到,但如安裝廚房就留意,有d款的水嚨頭可能就會複雜d安裝.

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝. 又長知識了.唔講, 我真係以為成個英國都係硬水.

rubycourt 發表於 22-10-27 11:20
aquabliss 這個名,我想放相比你睇但E K唔比upload相片,不過我今年求其帶咗個韓國的比花曬用的過去,也安 ...

謝謝資訊。
‹ 上一主題|下一主題