用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SWCS YMCA基信小學vs 英文活動直資私小
樓主: tcdino
go

[小學] SWCS YMCA基信小學vs 英文活動直資私小 [複製鏈接]

我比較關心這學校是否都好注重品行,其實我喜歡有宗教信仰的學校多過esf等,感覺會比較注重這方面的培育

tcdino 發表於 22-11-9 08:56
我比較關心這學校是否都好注重品行,其實我喜歡有宗教信仰的學校多過esf等,感覺會比較注重這方面的培育 ...

**以下純粹個人睇法,如有冒犯請見諒**

我相信每間學校都有自己的品德教育,宗教信仰其實與品德教育可以分開。我仔由一間有信仰的國際學校轉去ESF,其實我覺得兩間學校都重視品德教育。反而轉去ESF我覺得輕鬆咗,因為唔駛花時間參與學校的宗教活動,可以早啲放學,搞活動嘅時候亦唔會受宗教限制(例如某些宗教的學校不支持萬聖節活動),對小朋友來講係多啲體驗。我屋企對宗教抱開放態度,我同老公有不同信仰,我們亦希望兒子自己去找自己的信仰,而且感覺品德教育與是否有信仰是沒有關係的。

回覆 mandy_ng207 的帖子

謝分享,那麼esf的品德培育都很好。
因為我自幼稚園已經在教會學校長大,好喜歡自己學校的品德培育,所以都prefer教會學校,不論是天主還是基督,起碼不用自己教宗教故事

其實都會考慮esf讀中學,如果入到或無其他offer

回覆 pkjanel 的帖子

是,我去admission briefing和報名時是原來西人校長,後來in之前發現轉了dgs舊生校長
in那天見到新校長好親切的

tcdino 發表於 22-11-9 08:56
我比較關心這學校是否都好注重品行,其實我喜歡有宗教信仰的學校多過esf等,感覺會比較注重這方面的培育 ...

學校用「CARES 」理念去教導小朋友
- Christian faith and caring
- Act with integrity
-Respect oneself and others
-Enjoy learning
-Serve with love
表現好/有進步同學會有Star of the week/star of the term etc,另外每班都有behaviour ladder,有全班同學既名, 表現好既同學會調高一格,如果當日升到去Gold 老師會響handbook吸印仔加鼓勵銳話!如果上堂有什麼issues, class teacher 或者EA會在課堂後同小朋友傾計,或者會refer 去STRIVE team for student support.

總括嚟講學校是用比較「正向」方法去教導小朋友!

多謝你的詳細分享。希望有offer,好緊張

排緊ESF…..想問下讀住YMCA等有位……英文足夠嗎?

Background:小朋友K3…英文native就唔係..…中文水平就唔錯…唔想讀local中小….只考慮英小/IS with ESL program (KIS/DSC)

nhtnth 發表於 22-11-9 23:56

Background:小朋友K3…英文native就唔係..…中文水平就 ...

學校一定夠,但始終要睇小朋友同家長配合,例如多看英文書!

通常聽講pick up得最快,reading都取決於小朋友閱讀量,學校鼓勵睇書,除左響學校睇書,返到屋企都要睇書(中英文書),老師會定期單對單做reading assessment!Writing 就課堂上有大量寫作,日積月累都一定有進步!

nhtnth 發表於 22-11-9 23:56

Background:小朋友K3…英文native就唔係..…中文水平就 ...

我本身讀住YMCA等ESF, 最後ESF 有位都冇去loo , 個女enjoys the school so much

tcdino    發表於 22-11-13 18:58

Swcs ymca 師生比倒好過ESF, 中文繁體又比IS深!我都識人讀開,ESF 有位都唔轉!

多謝以上分享。因為自己沒有讀國際學校的經驗,請問需要擔心升中的學術水平嗎?我孩子剛收到有一線傳統英文學校offer和YMCA,真是好開心和感恩,好像兩個極端,好難比較

讀一線傳統學校轉國際中學會否浪費和難適應

回覆樓主:

我應該知道你講緊邊間, 我哋當年也有offer, 學校都有部份同學仔來自那間,其實兩間學校學習模式完全不同(硬背填鴨vs 英式啟發教學)要問自己那間較適合自己小朋友!

谢谢,主要好担心中学入不到alevel stream
或者入不到ymca中学

其實每年得幾個% 同學入唔到,所以不用擔心,就算入唔到,見到其他IS 例如ESF 都會收!

tcdino    發表於 22-11-13 18:12

回覆樓主:

至於A level, 入到機會已經唔算低,因為不會全級選AL,  又或者到時轉也可以,都有同學去RC, STC!

回覆 ol_bb 的帖子

好多谢您解答!安心好多!

回覆 tcdino 的帖子

請問之前有face to face admission briefing 嗎? 我之前報了9月24日的admission briefing, 最後也改了做online briefing. Online briefing 也沒有見到校長. 到10月interview當日, 也沒有見到新校長啊.

我是參加online briefing ,最早的1輪好像在暑假。我in 那天新校長有說話,但好像她沒有介紹自己,會否你沒留意她就是校長?

你收到offer了?

是的, 想找同路人交流下. 但這裡不許另開GROUP
‹ 上一主題|下一主題