用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉小朋友係咪讀國際學校會好D
發新帖回覆
go

自閉小朋友係咪讀國際學校會好D [複製鏈接]

我仔仔4歲星期五去完CAC confirm 左係自閉症, 想問吓有冇d 媽媽小朋友而家大左, 佢地當初有冇d 揀學校心得? 會唔會係揀國際學校對佢地來講會開心d?
   0    0    0    0

pear000 發表於 22-10-24 14:19
我仔仔4歲星期五去完CAC confirm 左係自閉症, 想問吓有冇d 媽媽小朋友而家大左, 佢地當初有冇d 揀學校心得? ...

我都有呢問題,我仔仔3歲,想知國際學校包容度會唔會好d,同埋我知香港係有一間專門比自閉小朋友讀嘅私小

回覆 johnbmama 的帖子

邊間私小咁好?

回覆 pear000 的帖子

應該係愛培(之前報紙有做過訪問),不過學費好貴,學校環境又唔係特別好,讀國際學校有SEN support都只係差唔多呢個價錢。

sonokosy 發表於 22-10-27 11:10
回覆 pear000 的帖子

應該係愛培(之前報紙有做過訪問),不過學費好貴,學校環境又唔係特別好,讀國際學校 ...
又真係幾貴喎

ESF 有間專比special needs 的,不過details 我唔清楚,你可以explore 下

或者anfield都可以,唔同程度係唔同校舍

回覆樓主:

睇下小朋友的程度,如果小朋友係智能正常,甚至係叻o固類,可以揀翻普通學校。

原因係A仔通常對社會則範的理解力低,成日想做就做, 國際學校係包容d,唔會投訴家長,但相對地,對小朋友守規則的要求低,咁小朋友就學唔識教規則,讀書時有老師包容,但出社會就冇啦。。

以上只係個人意見

親子童讀樂

回覆樓主:

如果負擔得到,當然係好啦,但就算入讀輕度既學校,都一樣可以讀得開心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊