用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請開心分享經UCAS已收到的CO
樓主: 大食媽咪
go

[英國] 請開心分享經UCAS已收到的CO   [複製鏈接]

evacalbee 發表於 22-10-25 10:30

我睇嗰幾間一般都係11月通知,12月in,1月offer。個別科 ...

deleted

小曳人 發表於 22-10-30 15:07
可以講下係3年定4年master 課程?
我地係報Imperial 嘅4 年 master,早兩年問過,呢科17歲以下唔考慮...   ...

imperial Chemical Engineering 是否只有master ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

girl2016 發表於 22-10-30 20:51

imperial Chemical Engineering 是否只有master ?

唔好意思,因為我只負責8,唔係我落手搞ucas,所以唔係好清楚,只知阿仔報嘅,得一間係3年嘅degree,其他全部係master

我只係想俾多個理由自己,點解阿仔未收到面試通知.... 不過都係多數唔收架喇....

恐龍家

小曳人 發表於 22-10-31 03:29
唔好意思,因為我只負責8,唔係我落手搞ucas,所以唔係好清楚,只知阿仔報嘅,得一間係3年嘅degree,其他 ...

奇实点解中意报master呢?可唔可以分享下?

我自己咁想,bachelor 早一年畢业,如果只想做嘢,咁米多一年經驗羅,如果係想讀上去,叻既可直入PhD,唔夠可再讀個master先再讀PhD,而且彈性大d,例如Bachelor時响EEdept讀硬件多d,讀下讀下先发現完來中意軟野多d,咁master咪去CSdept讀羅。如真的讀得开心,成績夠,yr 2升yr 3時可申請从bachelor輯master的,点都好似bachelor彈性大d。

还有MEng同MSc是有本質上的分別,没有Bachelor的MEng是已professional為主,但bachelor 後的MSc是可選professional,或research為主(即選科是已滿足PhD的學科credits為主)。

係咪有d乜我唔知MEng的好处呢?請多多指正!

回覆樓主:

暫時大包圍方式报了如下學科(全是CS或CS+AI類)。
1. uk ucas: icl, ucl, man, soton, bristol
2. hk non jupas:ust, cuhk, polyu
3. canada:uoft, waterloo, ualberta, McMaster, queen

希望在3-tier (1. 如有奇積,有机会入唔到, 2. 正常应該有機會入到, 3. 如無甩錄,应該會入到)策略下可以幫仔仔入到合適佢的大學啦

唔好意思,因為我只負責8,唔係我落手搞ucas,所以唔係好清楚,只知阿仔報嘅,得一間係3年嘅degree,其他 ...

我見佢地Chem engineering 就好似都係MEng 見唔到有degree

girl2016 發表於 22-10-30 20:51

係,應該只有四年MEng

我見啲人講好似呢engine嗰啲
都要去Master才有受性定係嗰啲嘢。
其實我唔係好深入了解,以為engine都要Master先得

twhkleung 發表於 22-10-31 05:58
暫時大包圍方式报了如下學科(全是CS或CS+AI類)。
1. uk ucas: icl, ucl, man, soton, bristol
2. hk no ...

你好,non Jupas係幾時開始報?
我仔出年先報,想了解一下
英國 我個仔又係讀computer Science  加physics

chloe.k 發表於 22-10-31 13:13
你好,non Jupas係幾時開始報?
我仔出年先報,想了解一下
英國 我個仔又係讀computer Science  加physics ...

每年约十月初左右

twhkleung 發表於 22-10-31 13:30
每年约十月初左右

Thanks

醒目開學勳章 貢獻勳章

twhkleung 發表於 22-10-31 05:45
奇实点解中意报master呢?可唔可以分享下?

我自己咁想,bachelor 早一年畢业,如果只想做嘢,咁米多一年 ...
其實係一個個人原因,就係佢畢業時都好細,所以想佢遲d畢業,原本係想佢早d脫離佢唔鍾意嘅中學階段 (佢升中二已經合資格經DP修讀科大year 1 課程... 不過人大咗,諗法會變...)
專業資格唔係我地考慮嘅野,當然,所選大學課程都係合乎專業資格

呢個人,佢好細時我地已經覺得佢好可能會停留响大學一段時間,又或者,因為佢興趣多多,要佢揀科都好困難,所以已經同佢講好,其實可以畢業後再讀多個degree/master,考慮當中,包括父母背境,對某d科目意見多多啦...  e.g 唔想佢讀computer science/pure science,建議佢先學一門applied science 再讀AI , 讀4年科程後响英國足5年,如果edinburgh 收,足6年,換咗個passport 又有本事嘅,去頂尖大學做研究無國籍問題 etc...

twhkleung    發表於 22-10-31 20:44
恐龍家

小曳人 發表於 22-10-30 15:07
可以講下係3年定4年master 課程?
我地係報Imperial 嘅4 年 master,早兩年問過,呢科17歲以下唔考慮...   ...
4 年 MASTER. 咁我又唔知有無年齡要求

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ericau 發表於 22-10-31 15:52
4 年 MASTER. 咁我又唔知有無年齡要求
thanks~
年齡要求唔係公開訊息,係私下問學系職員嘅
祝 你仔仔面試順利!

Ericau    發表於 22-11-1 09:24
恐龍家

小曳人 發表於 22-10-31 18:34
thanks~
年齡要求唔係公開訊息,係私下問學系職員嘅
祝 你仔仔面試順利!
佢總會長大入到自己想去嘅大學。我鄰居女兒,-早考完A level因為年紀細入唔到佢想入嘅大學。佢自己搵佐份工,做到17歲之後入咗Oxford

Brianmommy 發表於 22-10-31 18:46
佢總會長大入到自己想去嘅大學。我鄰居女兒,-早考完A level因為年紀細入唔到佢想入嘅大學。佢自己搵佐份 ...

oxford乜原來有限年令的? 之前呀囝間中學有位師兄,跳两级,並s5后便拿了Oxford 比的4年schorship 入了,佢入ox果年应十五歲而已

HLE2005 發表於 22-10-28 20:46
回覆 dcba 的帖子

係Online Test 唔係 Interview

請问你囝囝几時交UCAS同几時收到做Online test呢?係咪test完之后先知有冇得interview?

twhkleung 發表於 22-10-31 20:50
oxford乜原來有限年令的? 之前呀囝間中學有位師兄,跳两级,並s5后便拿了Oxford 比的4年schorship 入了, ...
我諗睇吓報咩科,收唔收咁細個掛!

Ericau 發表於 22-10-28 09:31
多謝先, 問左阿仔, 佢話報時唔覺有得揀 online 定實體, 一收到 e-mail 就係叫佢去 interview  ...

請问你囝囝係咪唔洗做online test就直接有interview?

我仔上星期先交UCAS,我見到大家都开如收CO了,但我囝重未交UCAS,所以勁吹佢,結果上星期先交
两日后收到IC email問PG,我話老師唔肯比,只肯比現有成绩,跟往几日都音訊全無了,已為香左,点知今日收到話要做online test星期五,唔知係咪冇PG先要做哩個Online test呢?定係报親都要做哩個test呢?

係咪叻果d就直接interview,冇PG就要test 完先決定有冇得in呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Brianmommy 發表於 22-10-31 18:46
佢總會長大入到自己想去嘅大學。我鄰居女兒,-早考完A level因為年紀細入唔到佢想入嘅大學。佢自己搵佐份 ...
係,大大下唔再只講唔鍾意,同鍾意乜,開始知道每個選擇都有pros and cons
所以,計劃歸計劃,都係睇佢之後想點,我地預咗如果佢想,可以再响寄宿學校讀多一年
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題