用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦1st in完,大家覺得點?
樓主: mariko_chung
go

林文燦1st in完,大家覺得點?  

haa1160 發表於 22-10-24 13:58
福小一睇到單下脆新聞已經唔會考慮,講啲嘢都唔係以小朋友為本,其實點解仲咁多人報
...

今日收到荷花 Group 既宣傳email, 福附係荷花賣廣告招小一新生, 應該唔多人報

supervi 發表於 22-10-24 16:05
今日收到荷花 Group 既宣傳email, 福附係荷花賣廣告招小一新生, 應該唔多人報
...

咁又唔關事,當宣傳下學校唧。三大神校年年都登報招新生

supervi 發表於 22-10-24 16:05
...

唔會,佢哋甘多年都係長期都落廣告係其他雜誌.

LucyMacymama 發表於 22-10-24 00:33
我老公帶小朋友去面試,佢有講話校長有演說,但佢其實實際講左d咩?好紅的?
...

我自己覺得有點洗腦,話西方教育點吾好……

LucyMacymama 發表於 22-10-24 00:33
我老公帶小朋友去面試,佢有講話校長有演說,但佢其實實際講左d咩?好紅的?
...

Deleted

小野花 發表於 22-10-24 16:54

西方教育唔好,點解又係英文小學嘅,學好中文先啦。

小野花 發表於 22-10-24 16:54

人哋意思係西方教育比較自由,唔需要講求學術,慣常什麼都可以上網查.

但校長認為知識,學術係好重要.

回覆 chole99 的帖子

感覺校長當小朋友是工具,學校只係谷小朋友成績,幫學校拎獎拎成績,升banding,但真心叻個d 學生唔會choose 黎間講真

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-24 17:53

感覺校長當小朋友是工具,學校只係谷小朋友成績,幫學校拎獎拎成績,升banding,但真 ...

甘偏激當工具

校長講極都係d 學生成績幾勁幾勁,拎幾多獎,勁的學校係唔使甘講架其實

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-24 18:06

校長講極都係d 學生成績幾勁幾勁,拎幾多獎,勁的學校係唔使甘講架其實 ...

咁要上位係要講下呢d既,而事實上福小在呢幾年上位中,校長功不可沒,佢的確幾識做marketing

Jean1769 發表於 22-10-24 18:12
咁要上位係要講下呢d既,而事實上福小在呢幾年上位中,校長功不可沒,佢的確幾識做marketing
...

係,自從佢上任的確多人認識左呢間學校,佢係有心做起間學校同其他直資睇齊.

chole99 發表於 22-10-24 18:28
係,自從佢上任的確多人認識左呢間學校,佢係有心做起間學校同其他直資睇齊.
...

其實,一sell英小,就大把家長仆去讀啦。

我見有d村校都sell英小嚟吸引家長。

回覆樓主:

咁其實三私ㄧ直都係好academic, 其實走academic 嘅學校就唔會話乜愛心學校,D名校神校都係咁,只不過人地history 長,又有校友,冇話邊個利用邊個,唔通收叻人又話收叻人利用人?有D人唔啱讀,所以實有人轉校,有D人中意academic又讀得好, 又有乜所謂
福附個校長講野好直
總好過一D口裏sell 學校用愛要栽培,但揀人in個D

Philichak    發表於 22-10-25 12:52

保安局局長有爭議都邀請,說明研究過後,得多於失
學校點會冇研究過呢

關於福建開學孝道禮,你唔 buy,好多人好 buy 呢
不知道大家結婚的日子,請問大家有沒有奉茶呢?

Azzurro 發表於 22-10-25 09:10
學校點會冇研究過呢

老實講真係冇跪低奉茶。阿媽阿爸好開明又教得好,孝順唔係一定要跪低先等於孝順。個個月攞錢返去買野比佢哋尊敬佢哋。佢哋已經好開心。

而家啲人教仔女都係希望好似朋輩咁樣,小朋友自己有critical thinking。唔係所有嘢父母講完就一定啱。唔係一定要小朋友跪低鞭佢兩野逼佢服從

當然福附可以做佢學校想做嘅嘢,佢呢幾年係升得好快。要buy嘅家長實buy. 唔鍾意嘅家長就唔揀。豐儉由人

Azzurro 發表於 22-10-25 09:10
學校點會冇研究過呢
咪就係囉. 其實個活動都只係想推廣下考道, 奉荼只不過係個儀式. 相信個問題係出左喺"福建"兩字上, 而唔係個活動本身. 正如你所講, 結婚當日好多人都會跪低奉茶俾長輩, 其實都係尊敬嘅表示. 如果連呢樣嘢都要叫"奴性", "愚孝", 咁跪低同女朋友求婚又叫做乜? 浪漫?

tcdino    發表於 22-10-25 13:41

回覆樓主:

其實跪低奉茶係有種submissive的意思,有D人唔中意,覺得要平起平坐,考順好難做,唔同尊敬

回覆樓主:

揀人in果d……直至自己小朋友全部玩過嗮甘多間學校之後,我就真係深有體會……話就話全部會in,會見,會公平,但其實入到去就知道有分別,係報名時候已經分類左……呢個真係事實黎,名校神校,小朋友或許未能全部講嗮出來,但有無做過就一定知道……未安排面試已經睇嗮報名資料啦,住址重唔重要?家長職業重唔重要?小朋友邊間幼稚園重唔重要?其實好重要架?揀人in果d學校,咪睇呢d分類囉……甘其實所謂既全部學生都會面見,其實都只係一個煙幕彈……同日入去面試既,可以有d有卷做,有d齋玩(完全無卷做)……所以已經明嗮……,唔揀人點keep到學校成績?全愛心唔谷,點出狀元?甘既然已經揀嗮最叻果d人,已經係超班學生,自然教得輕鬆,自然對學生態度又會好d,因為學生校外都有努力(補習),實在拉拔唔到果d,咪勸退囉(美名其約,唔想學生有壓力),甘咪無差生囉……其實就係一個閉環環境甘……你地試下想象,如果神校無左勸退,無左揀人,真係甘公平既,成績會係點……所以有時候果得,真實d既,反而都幾好,係呀,我地為谷啊,要成績啊,甘佢地既底氣咪因為自己校本課程有料到,可以整體提升學校成績……

celinechan117 發表於 22-10-24 19:44
咁其實三私ㄧ直都係好academic, 其實走academic 嘅學校就唔會話乜愛心學校,D名校神校都係咁,只不過人地hi ...

其實福附校長咁直接幾好,不認同就不用花時間入讀,可以選適合自己的學校。我自己其實就覺得成日提愛國就好像成日sell宗教的學校,有人buy有人不buy。
我見兩日面試有好多場,她若每場都花時間同家長會面和歡送家長都好有心好親民(我只去了22號的)。
我有去其他學校都好少有校長在面試日出現,有的我都覺得很好很親民。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊