用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦1st in完,大家覺得點?
樓主: mariko_chung
go

林文燦1st in完,大家覺得點?  

回覆 yubaba 的帖子

我見近先報,點知聽完個講座,係紅到黑🙄

回覆樓主:

我都有聽各學校講座,我覺得係偏左學校,但又未致於紅到黑
福附個校長好直接承認
培kiu 先叫好紅...

回覆 LucyMacymama 的帖子

我覺得學校紅到我個人按受唔到je,我見好多人個日聽完校長個偉論後都決定唔讀了,但我覺得甘都好的,校長講到甘白,你真係覺得佢個理念你接受到先好讀。校長話其他國家唔想中國強大係唔岩,又話自己會教到d 小朋友好持平,所以好似russia and 烏克蘭打仗,佢地會教兩邊都有錯,因為兩邊都有打(我覺得如果我小朋友被人打到出哂血都唔還手,我接受唔到),又話佢地學校理念好多人認同,校長話你睇由2019到今年都甘多人報名,人數仲上升,就知我地理念無問題,好多家長接受。校長只係不停講學生幾叻幾勁,上到中學完全無問題,仲好多人讚,我完全feel 唔到學校的以小朋友為本。

聽完校長偉論,我就知黎間not my cup of tea,家長覺得同你理念想同的話說去馬啦。

回覆 celinechan117 的帖子

係呀,我欣賞佢甘直接呀其實,唔好哂大家時間。培x 都大把人考,大把人搶住讀講真,有d 父母都唔care 黎樣野,只care 學校叻唔叻,你見好多人話收佢小朋友就得就係好學校,話之佢紅到黑,但我自己接受唔到係甘的環境讀書。我只想搵間岩理念,適合小朋友的學校。

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-24 01:15
回覆 LucyMacymama 的帖子

我覺得學校紅到我個人按受唔到je,我見好多人個日聽完校長個偉論後都決定唔讀了 ...

嘩,好彩我呢間同福附都冇報。福附之前下跪單新聞後就冇報了,林文燦就見到佢地invite 鄧炳強講座估到少少。但講烏克蘭就已經唔係愛唔愛國咁簡單了,係是非對錯問題,咁既校長我真係唔會俾小朋友入去讀。

回覆 steven0212 的帖子

邊間小學講座講烏克蘭?

培Q紅就一早知,唔係靠背後支持間校舍點會起到咁大咁靚。福小就睇孝道日...就知佢咩料。所以我2間連申請都冇。

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-23 23:41
回覆 poonhome 的帖子

係,好似福附,我聽完個校長講野就知間學校唔岩我了,我覺得聽緊d 膠官將歪理當真理 ...
同意!依間學校紅到黑,我聽到一半已經想離場!最後仲會不停播片狂谷針,我諗入左去唔打針絕對會比人歧視。

呢間野畢業禮請鄧炳強局長去做嘉賓喎,大家想下啦

回覆樓主:

招唔招得到學生係次要。佢地言論唔系比家長聽的。所以都唔系咁激動。
依家點學校都有新境界,重點都唔系辦學

回覆 Driftwoodv 的帖子

係呀,我都想離場聽左一半,我睇佢d 防疫措施就知佢一定谷針,唔打個d 小朋友真係唔好入,一定比學校歧視

回覆 Siusiu5 的帖子

福附

Jean1769 發表於 22-10-24 09:21
呢間野畢業禮請鄧炳強局長去做嘉賓喎,大家想下啦
講緊林文燦定福附?

回覆 gtg435i 的帖子

林文x

gtg435i 發表於 22-10-24 10:35
講緊林文燦定福附?

https://www.wenweipo.com/a/202207/23/AP62db8b65e4b033218a59268e.html

嘩真係好彩冇報到, 其實一開始已經對呢間唔感興趣

我都有去聽福附校長嘅偉論, 老實講我覺得個校長本人係叻嘅,

不過好似你地咁講, 佢似乎係將心機放係點樣提升福附多過關愛學生,

佢用左一半時講個成個面試會點樣無限輪迴 (.e.g 唔得1st in 又點樣等第二次, 跟住又唔得點再waiting 之類),

但最搞笑亦令我最impressed係佢好盡力不斷幫"福附" 洗底. 有意無意暗示好多人唔鐘意間學校個名同作風. 話福建人一直好叻乜乜乜. 同埋以前都已經一直有做升旗. 話中美矛盾佢唔會只幫一一邊 (其實就係暗示出面家長覺得呢間學校企邊一面)

佢係叻女係presentable, 但同其他校長(關愛學生個種)係唔同

gtg435i 發表於 22-10-24 11:03
我都有去聽福附校長嘅偉論, 老實講我覺得個校長本人係叻嘅,

不過好似你地咁講, 佢似乎係將心機放係點樣提 ...

福小一睇到單下脆新聞已經唔會考慮,講啲嘢都唔係以小朋友為本,其實點解仲咁多人報

回覆 haa1160 的帖子

因為佢有15個net,又Sell 全英環境,係吸引的,所以都報下名睇下咩料,但去完就發覺自己真係接受唔到佢個套,但我知好多家長會因為佢語境好而跪住去讀

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-23 23:41
回覆 poonhome 的帖子

係,好似福附,我聽完個校長講野就知間學校唔岩我了,我覺得聽緊d 膠官將歪理當真理 ...

對,你同我睇法好似,但好多家長會覺得福付校長講得好有道理
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊