用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦1st in完,大家覺得點?
樓主: mariko_chung
go

林文燦1st in完,大家覺得點?   [複製鏈接]

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-24 18:06
回覆 chole99 的帖子

校長講極都係d 學生成績幾勁幾勁,拎幾多獎,勁的學校係唔使甘講架其實 ...

我去個場沒有講。圓玄,SMC,wkf小一講座我有去/聽,校長都大講學生有好多獎,成績好等等,咁這是事實不用收埋,in case家長不知道。事實我認為不是神校的,可能會提多些以加強家長信心

講返林小,除左咩立場咩打針,仲有冇可取之處?
1,升中,升返九龍城區大部分中學。
2,語境,最近一兩年除左南亞應該無咩外國人,同學都係香港人,失去最大優勢。
3,交通方便,屯門至馬安山都可以火車就到。
4,社團,雖然話咩跳繩咩上央視,但依d野只係對學校有名氣有益,唔通可以寫上履歷表咩。
5,搵郭晶晶同鄧炳強話題做talk,第一反應係黑人問號,咪用學校做搞關係既工具。

Azzurro 發表於 22-10-25 09:10
保安局局長有爭議都邀請,說明研究過後,得多於失
學校點會冇研究過呢

係咪真係研究過得失?有時校長或立場決定左而唔係得失。
其實點解下跪奉茶件事咁多人講?唔係就係因為好多人唔認同咩?
結婚會同開學禮一樣嗎?

不過呢兩件事發生係兩間唔同學校,唔係撈埋黎講。

Philichak 發表於 22-10-25 13:08
講返林小,除左咩立場咩打針,仲有冇可取之處?
1,升中,升返九龍城區大部分中學。
2,語境,最近一兩年除 ...

交通方便,學費平,學生國藉以為多元化,
其實不是有這個post我不知道lmc是左的,我以為好國際西化的學校

tcdino 發表於 22-10-25 13:39
交通方便,學費平,學生國藉以為多元化,
其實不是有這個post我不知道lmc是左的,我以為好國際西化的學校
...
左有左既優點,無謂一面倒否決,愛國愛港有咩問題,我都唔敢講唔好。講真,我有報培橋,亦很想考到,身體好誠實,一條龍又近屋企,咁好條件之下我唔介意佢係紅底定藍絲。我想單從學校既優點去考慮,能否提供有利環境去升學和發展,先係我考慮因素。如我上面所說,我擔心優勢會減少左,最大吸引係平民收費既國際學校,但封關之下好可能同班同學都係一半港人一半南亞,放左學咪又係講返廣東話,空有國際之名,實際只係另一間地利亞。
校長講座亦都避重就輕咁帶過左升中學嘅問題,請問英小真係令同學們整體更加出色,進而考入神校,定係同津小一樣升普通中學?

Philichak 發表於 22-10-25 14:17
左有左既優點,無謂一面倒否決,愛國愛港有咩問題,我都唔敢講唔好。講真,我有報培橋,亦很想考到,身體好 ...
我都有報培僑,有得選我喜歡教會學校

如果要多白人的英文學校(免費,直資),可能港島的catholic mission school,有時是看所住區分是否多外籍人士

回覆樓主:

霍xx 係lmc 校董,返校做talk 其實冇乜問題..

Lmc 學生唔只南亞,金頭髮既都唔少,算係多國籍既學校環境。

piglover 發表於 22-10-24 19:09
其實,一sell英小,就大把家長仆去讀啦。

我見有d村校都sell英小嚟吸引家長。
題外話, 想問邊間村校sell自己係英小吸引家長?

回覆 yubaba 的帖子

其實d多寶校都係英小,11,12校網,英小都無人讀之前

回覆 Philichak 的帖子

其實父母ok 就可以,大家觀點唔同je,我只想小朋友做一個有良知,識分是非黑白的人,如果黎2樣野無左,佢學術幾叻都無用我覺得。甘如果家長覺得學術是最緊要的,咪去讀lo,其實真係無所謂,大家觀點唔同je,最緊要家長滿意。黎個post 只係比家長知道學校立場,應同就去馬lo

Driftwoodv    發表於 22-10-25 16:10
supervi    發表於 22-10-25 16:06
yubaba    發表於 22-10-25 16:01

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-25 15:54
回覆 yubaba 的帖子

其實d多寶校都係英小,11,12校網,英小都無人讀之前
大概明白~

yubaba 發表於 22-10-25 15:27
題外話, 想問邊間村校sell自己係英小吸引家長?

沙田有間水泉澳小學,而家改名叫東華三院蔡榮星小學。仲有間青衣寶校都係。

一sell英小,家長就會爭住讀。

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

piglover 發表於 22-10-25 16:22
沙田有間水泉澳小學,而家改名叫東華三院蔡榮星小學。仲有間青衣寶校都係。

一sell英小,家長就會爭住讀 ...
要轉埋直資先至有用

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-25 15:58
回覆 Philichak 的帖子

其實父母ok 就可以,大家觀點唔同je,我只想小朋友做一個有良知,識分是非黑白的人 ...
你咁樣二分法係好奇怪, 讀依間就會變成無良知, 讀你果間就有良知?仲要有人同意你先好笑.

beefu    發表於 22-10-26 12:49

Philichak 發表於 22-10-25 18:16
你咁樣二分法係好奇怪, 讀依間就會變成無良知, 讀你果間就有良知?仲要有人同意你先好笑.
...

佢有咁講嗎? 咁佢讀邊間?
你咁樣埋解會唔會仲好笑?

本來應該係討論緊林文燦, 有人就扯左去福小, 明明兩間唔同既小學都同化埋當成同一件事黎講, 偷換概念到呢.

如果要批評就應該舉出實際例子, 校方點樣教出無左良知, 是非不分既學生?

我上文都有批評校長刷鞋刷出面, 但一單還一單, 老師有否教育失當, 同學有沒有盲目的小粉紅?

其實現今香港做教師, 校長, 一早已經宣誓和企政府果邊, 滿口良知掛嘴邊不如考慮轉讀私立?

Philichak 發表於 22-10-25 18:35
本來應該係討論緊林文燦, 有人就扯左去福小, 明明兩間唔同既小學都同化埋當成同一件事黎講, 偷換概念到呢.
...
咁你答到佢讀邊間未?你應該先理解下咩叫偷換概念,由頭到尾都係講緊兩間學校而且係由唔同人出post, 邊個偷換又點偷法?
用你既logic 講良知既一定要讀私校?點解呢?
你咁講係指唔讀私校既都唔講良知?

Philichak 發表於 22-10-25 18:35
...

講來講去,都係因為政冶背景先唔中意,同教學質素冇關

beefu    發表於 22-10-26 12:51
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊