用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB的 IA , 係咪好多人都會畀錢人幫手睇下先交畀tutor? ...
go

IB的 IA , 係咪好多人都會畀錢人幫手睇下先交畀tutor? [複製鏈接]

6    0    0    0

拜神燒香求心安。
就算老師睇完去到external examiners面前都有機會甩轆,
補習哥哥姐姐又何得何能?

IA門面野,唔好花太多時間落去, 唔好標其立異。

到最後其實係exam paper主宰個grade。

我見個仔每科嘅IA都會同學校老師好多溝通,每個階段都會submit準備好嘅materials 俾老師, 而學校老師也會俾feedback 佢。
所以由Y12到Y13開頭果兩三個月都會好忙咁處理IA 同IO。
而搵補習哥哥姐姐睇一睇,真的作用不大。

PG 是從Y12開始,每份功課、Quiz、exams都計,而IA只是其中一個factor 。

至於另外果篇巨作,應該是EE (extended essay), 咁點解唔搵多學校的專責老師幾次?

oooray 發表於 22-10-26 12:25
拜神燒香求心安。
就算老師睇完去到external examiners面前都有機會甩轆,

何謂門面野?

oooray 發表於 22-10-26 12:25
拜神燒香求心安。

IA對最後個grade都佔一定%,由20-30%不等;我唔會覺得唔重要。
不過的確校內老師覺得好,external examiner 當係草,時有發生。呢個就係考校內老師功力之處。所以補習姐姐哥哥極其量只做到「同儕互評」的level。

回覆 poonseelai 的帖子

年晚煎堆, 人有我有。如樓上講, 佔20-30%, 話多唔多話少唔少, 交足貨就有分。其實個個做ISA都係"參考"前人, 唔值得花太多時間諗D前無古人嘅topic;老師欣賞external examiner又未必buy;

(舊年經驗係有D好似好有心機做, 有D hea做(science呀math呀 D爛topic,  我自己讀chem,幫手諗個topic出黎唔可以太低能又唔可以太advance, 最後個topic因為syllabus改左cut埋唔洗考, 做完都唔知做D咩出黎;但老師話good), 出黎結果同你有冇信心,投入多少好似完全冇關係。

重點係去到最後, 我已經唔關心IA部份高分定低分。9月玩到7月由填UCAS考external assessment等interview prepare interview考mock等CO溫書考IB, 玩到放榜果陣總分過到grade boundary個大grade meet到手上CO, 已經係以結果為目標, 其他野都冇去分析。
當然人人經歷唔同, 以上係我個女個人體驗。

回覆 Radiomama 的帖子

呢個睇個別情況, 如果考試冇甩轆, 大grade應該遠超過grade boundary,IA多少影響唔大;如果小量失手, 僅僅到grade boundary, 1分2分好關鍵。

回覆 Cherryville 的帖子

你理解冇錯。

PG間間學校做法唔同, 我個女IA未開始做PG已經出晒黎(當然學校有權按學生表現最後一分鐘去上/下調。)學校其實派PG做係按你以往成績(Y12 或之前)斷估; 難聽D講, 派PG都係按學枚track record去派, (如果舊年有30% 42+, 今年就按比例派); 加上呢幾年grade inflation好厲害, 出名嘅大學更會睇埋PS, interview/external assessment result, 有D拖到4月先派彩。

所以我唔係話IA唔重要, 但唔值得花太多時間去做research D人冇我有嘅野。為左做IA到時唔夠時間執PS唔夠時間溫書meet唔到個CO仲痛過冇CO.

如果你花D時間研究下個別科目grade boundary(其實應該Y12揀科前做晒), 你會明我講咩。

Yes.

ibo官網有, 是但google ib grade bourdaries唔同年份都有; 可以睇埋statistics bulletin.

‹ 上一主題|下一主題