用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教一下..南區轉東區會好蝕嗎?
樓主: Dad2012
go

請教一下..南區轉東區會好蝕嗎? [複製鏈接]

Dad2012 發表於 22-10-23 18:28
係囝囝呀,不過今年佢學校都原來有5個入左聖嘉勒
我一向認爲人的智力分佈是概率隨機的.主要基數有一定的數量,及在同等的競爭條件下,出來的優勝者是由無限可能的.(正如樓上有會員講二三綫級一很厲害).這裏的智力分佈指的是隱性,需要經過教育開發才可變爲顯性,即學習成績或工作表現.工作表現很難比較,因極難有同等的工作機會去平衡比較.讀書學習來講算是比較公平了,至少有公開考試(雖然有不同的公開考試,那是另外的話題或者講地區差別).
唔扯遠了.115人,即四個班,(可能轉走了幾個)而轉入的比較少,至少不是一綫吧.既然南區無B1中學可抽至少可認爲是B1位不足,導致B1生連年出走,又如何可以有本區的B1中學尼?那麽對於小學升中的B1率解讀可看高少少,同理,B1位過多的小學則需對小學的B1率看低少少.

至於級五,有乜中學自行機會大,真不好猜.不過尼,要求不高的話,自行東區非最top的中學,我估機會幾大.就算張祝珊,都認爲有機會.畢竟,望住張祝珊的自行表,連本區的小學都收那麽多個,可見,它區可選擇的似乎亦差不多了.難怪,除了觀塘將軍澳,還有邊一區會甘遠去?南區,沒錯,樓主正正就係.級五,男仔,已經很優秀!

回覆樓主:

東區最top男女中學是否民生,婦女會, 筲箕灣官立?

Dad2012 發表於 22-10-23 19:05
東區最top男女中學是否民生,婦女會, 筲箕灣官立?
張祝珊

回覆樓主:

不過我相信呢幾間相差都唔係太遠

筲箕灣官立有距離.

你不介意的話,報自行一,應該可買定校服

Dad2012 發表於 22-10-23 19:09
不過我相信呢幾間相差都唔係太遠

可参考以下個post #16。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869342

筲官是B1C,成績不及其他東區B1中學。

回覆樓主:

好似係..我見啲人將佢評1C-2A

Dad2012 發表於 22-10-23 19:21
好似係..我見啲人將佢評1C-2A

我上面post #60 的links ,值得你細心看再做決定。

回覆樓主:

其實我都心儀高主教或者聖若瑟不過我驚佢哋留番好多位畀佢哋啲小學

Dad2012 發表於 22-10-23 19:28
其實我都心儀高主教或者聖若瑟不過我驚佢哋留番好多位畀佢哋啲小學
高主教,見到超版話QC聯係官小約30名候補入去(算自行成功).我估計,樓主心儀的話,報自行一,九城九以上機會得.(是不是我太樂觀?).又見超版分享,高主教都算不錯,4+明確,在衆多名校的區已經了不起.

回覆樓主:

其實如果囝囝入到1C-1B我已很滿意..

Szetimmy0225 發表於 22-10-23 14:52
想問下, 如果有租約, 人是不是一定要在那裡住的。(只係通信地址可以嗎?)
...

按字面理解,有租約(打釐印),一般有租約開水電煤沒難度.
正如樓上有會員提到,打擊假住址的可能,那麽,思考一下如何打擊假住址便不難想通了.

轉灣仔抽QC?

Dad2012 發表於 22-10-23 19:36
其實如果囝囝入到1C-1B我已很滿意..

置富無記錯得一間小學

以我所知 你個間未至於三線

你個間 前一兩年 應該有個級十左右 自行入到聖公會鄧肇堅 你可以自己諗諗

建議 : 可以諗下1B 既

SLHongkonger 發表於 22-10-23 20:16
置富無記錯得一間小學

以我所知 你個間未至於三線

灣仔鄧肇堅雖然是B1C校,但每年報紙報道自行收表都超多。估計自行要B1B生才有機會。

假若級十是B1B生,也可用作估估吓級一到級九的學生Banding。

tpmon 發表於 22-10-23 18:23
張記自行的做法的確與其他中學不同,或許想比多點機會就讀不同小學的學生,不計較小學強弱。

就2021 年自 ...

小道消息! 基灣级前果D 張記吾係佢杯茶。 所以自行會少去張記。

medicine 發表於 22-10-23 19:44
按字面理解,有租約(打釐印),一般有租約開水電煤沒難度.
正如樓上有會員提到,打擊假住址的可能,那麽,思考一 ...

不是我囝囝, 是有位親戚剛馬拉 回流香港插小四(我囝間小學) , 佢哋聽人講可以甘,所以問下我哋意見. 謝謝解釋!

回覆樓主:

小心!今年是雙数! 東區張記只開4班。 聖馬可, 民生, 婦女會係開5班的。 所以今年東區B1 會易些入。 樓生可以考慮下。

tpmon 發表於 22-10-23 20:25
灣仔鄧肇堅雖然是B1C校,但每年報紙報道自行收表都超多。估計自行要B1B生才有機會。

假若級十是B1B生,也 ...

所以我咪建議佢 1B囉

南區要自行誇出去成功 不能太進取

佢穩打穩扎1B就應該有機

而且佢言語間 只係目標1BC

唔難 有機的

Szetimmy0225 發表於 22-10-23 21:05
小心!今年是雙数! 東區張記只開4班。 聖馬可, 民生, 婦女會係開5班的。 所以今年東區B1 會易些入。 樓生可 ...

你說錯了。

現在申請是2023年9月入學(屬單數),張記開5班,其餘3間開4班。

tpmon 發表於 22-10-23 22:04
你說錯了。

現在申請是2023年9月入學(屬單數),張記開5班,其餘3間開4班。

是哦!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊