用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMCC(聖瑪利)WYHK(香港華仁)福建中學(FSS)三校報告DSE解 ...
go

SMCC(聖瑪利)WYHK(香港華仁)福建中學(FSS)三校報告DSE解讀與猜想

近日,港華(WYHK)報告DSE熱話,引起對聖瑪利(SMCC)報告DSE的思考,觀察(參考)福建中學(FSS)校網近7年詳盡的DSE數據,思考三校在校人數和參加DSE畢業生人數變化,以及引發的猜想.港華(WYHK)2021年報告部分截圖:
聖瑪利(SMCC)2021報告部分截圖:
福建中學(FSS)校網近三(四)年的DSE截圖:

以上三間中學,學校報告(SMCC和WYHK)或校網(FSS)所顯示DSE資料不相同,只有福建中學非常詳盡地顯示了各年(合共過去7年)的DSE資料,包括5+,4+,3322,學校各單科成績,最佳學生獲取星星等等.有興趣可去該校校網查看比較,校網是2019 | 福建中學 (fms.edu.hk)
而WYHK和SMCC分別采用了(best 5 subjects)和(best six subjects)這兩個概念.
WYHK2021閙高:Annual-School-Report-2020-21-Final-for-Upload-version-2.pdf (wahyan.edu.hk)
SMCC2021報告:School Annual Report 202021.pdf (smcc.hk).

如何解讀這兩所中學的報告所顯示的藝術尼?隔離個post已經喧嘩了多日,有會員質疑,有鋼粉力撐.
有SMCC的忠實鋼粉已經解讀了SMCC的校務報告内容的4+代表咩.(有圖有真相)截圖下個回復補充(來源是港華2022post的留言截取).

以上全部是事實(部分截圖,有來源).歡迎有識之士指點錯漏之處,亦歡迎各位討論.謾駡,詞語亦攻擊無拘.(有乜風浪未見過?).有事實支撐的反駁更妙,或以事實進行猜想/推論算不算抛磚引玉?

以福建中學的校網的真實數據為藍本,我設想了一所虛構的中學,其表達的方式是(best 5 subjects)
因數據詳盡程度不一,選取2020年的數據來計算:此時選取下列7科作爲的(best 5 subjects)或(best six subjects)的備選科目:
                5*+(%)             5+(%)                  4+(%)  
數學         11                        26.9                   63.2   
經濟         10                        35                      75      
會計           7.4                     22                      96.3   
歷史         13                        34.8                   65.2      
中史         13                        39.1                   78.3                                                                     
中文         12.6                     24.6                   49.7      
商管         16.7                     33.3                   77.8  

依據以上選取(best 5 subjects),可以是4+的最佳五科,或5+的最佳五科,配以柱形圖,會是咩效果?
如選取(best six subjects),配以圖片説明,會是咩效果?

medicine 發表於 22-10-23 09:41
近日,港華(WYHK)報告DSE熱話,引起對聖瑪利(SMCC)報告DSE的思考,觀察(參考)福建中學(FSS)校網近7年詳盡的DSE ...
有圖有真相:  
這是SMCC的家長對於SMCC的校務報告的4+的解讀.

近日,港華(WYHK)報告DSE熱話,引起對聖瑪利(SMCC)報告DSE的思考,觀察(參考)福建中學(FSS)校網近7年詳盡的DSE ...
根據以上解讀,選取最佳五科配以柱形圖來注解(我極懶惰,網上截圖一個足已):

如按照(best six subjects)選取六科,配以圖片説明(我極懶,網上是但截一個已經相差無幾):

可見,對於吹噓DSE,無詳盡數據,原來可是這般~~~

唯一,虛構的中學數據.是3322低了.這點待有足夠討論再加以解讀或推理.

medicine 發表於 22-10-23 09:58
可見,對於吹噓DSE,無詳盡數據,原來可是這般~~~
從這個角度,假如福建中學僅僅采用(best 5 subjects)或(best six subjects)來進行報告,並隱藏其他數據的話,是可以和SMCC或WYHK相提並論,比肩齊飛.
恭喜又增多了一所B1A中學,大家唔使感謝,應擊掌相慶.

medicine 發表於 22-10-23 10:05
從這個角度,假如福建中學僅僅采用(best 5 subjects)或(best six subjects)來進行報告,並隱藏其他數據的話, ...
借用資深會員的傑作,以便大家認識更多的報告藝術
【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

medicine 發表於 22-10-23 09:51
如按照(best six subjects)選取六科,配以圖片説明(我極懶,網上是但截一個已經相差無幾): ...
圖片的(all subjects)是選取的(best six subjects).這在法律角度,亦無問題,即就算被搬上堂,亦立於不敗之地:同一份文件,前面已經注解了(best six subjects),再加以計算他們六科的"ALL'的平均值.

假如不是該位SMCC家長如此解讀的話,我貌貌然這般解讀,一定會被該校家長或友好(鋼粉)追擊.如今,倒好了,有人替代擋了

回覆樓主:

福建中學份DSE報告真係做到好好, 公開透明 一目了然! 值得其他中學參考!                           

利申: 本人不是以上三所中學家長.

Szetimmy0225 發表於 22-10-23 13:25
福建中學份DSE報告真係做到好好, 公開透明 一目了然! 值得其他中學參考!                           

利 ...
是的,福建中學是值得尊敬的.

PS:我是懶得整圖.如果福建中學每年使用(best 5 subjects)這一概念的話,整到和"神校"港華一樣,一啲難度都沒.(注:這裏的"神"校,是"神秘"的"神")

唉... 其實你又何必要窮追不捨呢... 正所謂"甲之蜜糖, 乙之砒霜" 咁有啲人確實係對某啲名校情有獨鍾, 又或者覺得仔女讀呢啲所謂既名校好有光環呢, 你咪由得佢地囉 你寫咁大堆嘢佢地都唔識睇ga la, 不如你慳返啖氣暖下肚仲好 我始終覺得, 呢個世甲無最好既學校, 只係最適合既學校, 又有啲阿媽迷戀啲所謂男子名校咁咪乜都唔理都要個仔入去讀囉.  算啦, 我對呢度都已經意興闌珊, 有啲會員係講唔聽, 你咪由得佢地囉...

medicine    發表於 22-11-4 19:42

PuffyBobby 發表於 22-10-24 09:57
唉... 其實你又何必要窮追不捨呢... 正所謂"甲之蜜糖, 乙之砒霜" 咁有啲人確實係對某啲名校情有獨鍾, 又或 ...

啱呀,港華歷史悠久,校友眾多,有d人甚至因為自己舅父、姨媽姑姐(個老公)係港華old boys而嘈埋一份 (註:真港華家長係好有修養嘅),佢哋死硬撐港華嘅一切,no matter what 㗎。
有啲嘢,講解清楚就箅啦。
其實,反轉思維,可能港華就係有咁嘅魅力,唔理點様都會有B1A嘅學生願意去讀,呢個係超越所有理性計算嘅。如此,學校點樣公佈,甚至乜都唔公佈,其實分別不大。

回覆 DD仔 的帖子

利申: 我唔係港華舊生 而我亦無仔讀呢間學校既.
又咁講, 好多歷史悠久既學校都係在乎"全人發展"而唔係要個學生死讀書既, 學校會教到啲學生成績好之外仲要入水能游, 出水能跳, 又識呱呱叫, 又識琴棋書畫既, 所以只睇DSE成績去定斷一間學校好與壞咁又未免武斷咗啲.  同埋有啲人確實係對"名校"呢兩個字好迷戀, 好有光環, 甚至有啲學校根本唔係名校但唔知點解又會吹噓到係名校, 我除咗之外都唔知講咩好.  算啦, 人人諗嘢都唔同, 大家咪當笑話睇咪算囉, 可能某啲人生活上實在太悶, 要上網發洩下呢

CMMANDY    發表於 22-10-25 07:45

PuffyBobby 發表於 22-10-24 10:36
回覆 DD仔 的帖子

利申: 我唔係港華舊生  而我亦無仔讀呢間學校既.

啱,其實我從來冇話過港華教學質素有乜問題,因為唔知道。我所focus嘅只係可以俾人在學校與學校之間比較,又冇乜水份嘅資料,ie 主科5+.
不過,算啦,其實我都估唔到呢種咁common sense嘅嘢,可以討論咁耐

回覆 DD仔 的帖子

18頁... 我都嚇咗一跳.
其實間學校好唔好自己心中有數, 況且人人要求唔同, 好似我咁, 我唔需要間學校成績好勁因為我女都唔係讀書好勁既人, 反而想搵間學校係愉快學習, 又有運動玩, 女校啲同學又乖既, 咁就ok.  依家我女讀得好開心吖, 為母就至開心 不過有啲人話間學校差呀, 中中呀我就睇唔過眼囉, 不實報導就唔啱啦.

PuffyBobby 發表於 22-10-24 12:13
回覆 DD仔 的帖子

18頁... 我都嚇咗一跳.

對於講啲唔講啲的校務報告或DSE成績公佈方式,係好多藝術架.
之前在港華post,用了"虛構的中學"這一假設,被人詬病全凴臆測.這無問題,現在引用真實的中學數據以証點解需要更多的數據去証有無"藝術".

下面兩圖,第一張是福建中學的2020DSE數據,如果選用"best six subjects"這一概念,來計算4+的話,用藍筆圈的正是該年最佳六科.

假如配以圖標及文字的話,用下面的第二章圖,畫去藍色部分,或將學生人數改為該校數字(包括2021等字樣),那麽這圖表在法律上有無問題尼?需知道,上面的文字已經注解了最佳六科,那麽圖表的"ALL"是指該六科,僅僅這點是立於不敗之地.

仔細看下,原來福建中學的2020年最佳六科是比SMCC的2021年最佳六科的4+數字更好.(71.4%to96.3%)對比圖中文字(68.2%to89.7%)

至於其他年份就不重新post了.

藝術的偉大呀.當然,這是質疑,或許SMCC真的是整體4+有這麽個數字亦是可能的,但如何釋除疑慮尼?

medicine 發表於 22-11-4 19:13
對於講啲唔講啲的校務報告或DSE成績公佈方式,係好多藝術架.
之前在港華post,用了"虛構的中學"這一假設,被 ...
如果有用腦去思考,最佳六科的低值,已經是68.2%,那麽剩餘的約十科(無從考究該校一共考幾多科目),應該不會高於68.2%了吧?唔通真係"甘岩得甘翹,飛機撞紙鷂",全部其餘科目的4+是非常地接近68.2%?從而使整體4+的水平維持在約72%?
這一可能唔係無,只是概率幾大咯.

所以,假如福建中學全面隱藏其他數據,僅僅引用"best six subjects"這一概念的話,配以文字及圖表(3322唔夠好?一樣隱藏),福建中學是與SMCC和WYHK平起平坐.

恭喜又多了一間B1A.

見到小學版有人留言話:

"如果你知道SMCC/SMCS/天神點解堅持一條龍, 你就會明白
學校從冇打算放棄任何一個小朋友"

_______

兩間小學分別是個班和三個班,學額都係每班25人.即如果滿額175人.

看看下列四個表,分別是最近四年的校務報告的班級人數,看看有乜啓示?

提示:從中一幾多人,中六幾多人,再考慮2019年的各班級人數和最近三年的班級人數有乜變化?
(有時間的話去對比一下其他的官津中學,普遍如何?)

PS:如果真係"學校從冇打算放棄任何一個小朋友".那麽.各級人數應該是趨向於2019年還是另外的三個年份?.
是不是入了龍小,就可以順利12年畢業?當然有"自願"轉校離開.

medicine 發表於 22-11-4 19:13
之前在港華post,用了"虛構的中學"這一假設,被 ...
你好彩喎, 係"福建中學"改版前cap到佢幾年DSE成績
福建中學 校網已改版, 依家只得番 2022 年既DSE成績

以前既......俱往矣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-30 09:59
你好彩喎, 係"福建中學"改版前cap到佢幾年DSE成績
福建中學 校網已改版, 依家只得番 2022 年既DSE成績
哦,沒留意改版啵.
莫非從善如流,從此將以"best 5 subjects"示人?