用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校 SPCS 23/24 招生
樓主: SLHongkonger
go

聖保祿學校 SPCS 23/24 招生   [複製鏈接]

mmmandddy 發表於 22-12-13 14:13
回覆 woooiiii 的帖子

我女都系,已放棄

去年有同學唔想寫都係放棄。

woooiiii 發表於 22-12-13 14:03
好快截止但阿囡唔想寫report  ,呈二之後鬆哂,睇來要放棄。
各位加油!

佢地始終全in,若不是有小小關卡,就會似HYS 咁3000人報,而家要寫5份野都成700人報!睇你有冇心啦!.

朋友話上年ZOOM in,冇任何問題関於嗰4本書。我問佢交邊D書?佢话英文其中一本係Matilda,而中文其中一本係福爾摩斯(小朋友最鐘意嘅動物版)。我哦咗一声.......呢D書老師真係好難問感想,心得喎。

Rpp 發表於 22-12-13 14:24
去年有同學唔想寫都係放棄。
HYS同SPCS大家都係all in, 但報名人數差一截就知,四個book reports 絕對是誠意「報名費」,應該每年都唔少同學因而放棄,學校亦減少唔少面試工夫

lot888 發表於 22-12-13 14:35
朋友話上年ZOOM in,冇任何問題関於嗰4本書。我問佢交邊D書?佢话英文其中一本係Matilda,而中文其中一本係 ...
以往一定問會問到book report 問題,但上年似係有時間先問,應該係得zoom in一次見過,時間上安排可能問唔曬!今年好似回復兩次interview, 安排可能又唔同!大家都係準備好佢會問好啲

bettyay 發表於 22-12-13 14:39
HYS同SPCS大家都係all in, 但報名人數差一截就知,四個book reports 絕對是誠意「報名費」,應該每年都唔少 ...

呢間唔熟無了解過,其實我哋間間都無聽過簡介會,亞女仲講笑點解唔幫佢報埋,報漏咗呢間°

bettyay 發表於 22-12-13 14:45
以往一定問會問到book report 問題,但上年似係有時間先問,應該係得zoom in一次見過,時間上安排可能問唔 ...

以前會用個projector 射向牆,學生背向螢幕面向老師,老師可一面看book reports 一面問問題!

aptt    發表於 23-2-20 14:58

如果係咁就真係鬥策略,D人喺report內放幾個traps,引老師問問題,再帶老師走完個interview。

aptt    發表於 23-2-20 14:59

fatman69 發表於 22-12-13 15:35
以前會用個projector 射向牆,學生背向螢幕面向老師,老師可一面看book reports 一面問問題!
...
咩方法睇住問都好!總之就係會問囉!

lot888 發表於 22-12-13 14:35
朋友話上年ZOOM in,冇任何問題関於嗰4本書。我問佢交邊D書?佢话英文其中一本係Matilda,而中文其中一本係 ...

2個女經驗SPCS實體面試,1st in都有問book report 中英各一。

lot888 發表於 22-12-13 16:01
如果係咁就真係鬥策略,D人喺report內放幾個traps,引老師問問題,再帶老師走完個interview。 ...

真係會覺得老師咁多年睇咁多個小學生做嘅reports, 咁易放到traps, 帶到老師問問題?仲有佢唔一定問報告內容,仲會問書的內容、作者風格、有冇睇過同一作者的其他書等等等等

回覆 bettyay 的帖子

一試無妨,重嘅就係bonus。正如你去見工時,都會諗下點贏啦,这是中學老師時教的基本技巧。

lot888 發表於 22-12-13 20:23
回覆 bettyay 的帖子

一試無妨,重嘅就係bonus。正如你去見工時,都會諗下點贏啦,这是中學老師時教的基本 ...
不評論這是否一個好方法
我會簡單啲提議孩子揀自己喜歡睇有感受的書去寫,內容按自己的真實想法就行。至於要嬴,重點都唔係在閲讀報告上。因如果心儀SPCS的,大概都知道學校最睇重的是什麼。

回覆樓主:

請問下大家SPCS first in letter大概幾時會寄出?

bettyay 發表於 22-12-13 21:16
不評論這是否一個好方法
我會簡單啲提議孩子揀自己喜歡睇有感受的書去寫,內容按自己的真實想法就行。至於 ...

我可以好肯定先睇級排名,旗幟英文最重要,不是講你成績分數,係你個底,到去揀完級頭,剩返嘅就會選英文好既

mokimui 發表於 23-2-21 08:24
我可以好肯定先睇級排名,旗幟英文最重要,不是講你成績分數,係你個底,到去揀完級頭,剩返嘅就會選英文 ...

其次(emoji)語音寫錯字

mokimui 發表於 23-2-21 08:24
我可以好肯定先睇級排名,旗幟英文最重要,不是講你成績分數,係你個底,到去揀完級頭,剩返嘅就會選英文 ...

試過同一間小學級頭既無offer
反而後面既級十幾有

回覆 SLHongkonger 的帖子

如果級十幾都收,證明間小學了得。可能預咗級頭會去嗰兩間所以索性唔收。

Ciciokok80 發表於 23-2-21 18:40
回覆 SLHongkonger 的帖子

如果級十幾都收,證明間小學了得。可能預咗級頭會去嗰兩間所以索性唔收。 ...

我反而諗應該係級頭既面試唔ok 喎

請問大家收到面試信未?謝謝(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題