用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 WHG half term arrange
樓主: lwi
go

[英國] WHG half term arrange

lwi 發表於 22-10-22 10:06
我九月開學前已提出half term 要單人房,但今日去到三個女仔屈係一房,似籠屋,跟本房內沒有落腳地方。guar ...
我仔之前5年都係用WHG, 換過幾次guardian, 頭幾個都好好,每次安排都合阿仔要求同好快回覆。最後一個就唔得啦!試過貨不對版,去到雖然係單人房但衛生情況欠佳同相片唔同。阿仔即時作出投訴,仲同學校負責留學生嘅職員講,個幾鐘後安排到去另一家佢滿意嘅家庭但車費就蝕左。我諗都係睇你遇上咩人,每間公司都有人投訴。

lwi 發表於 22-10-22 15:40
原來WHG不像其他公司有emergency call line, 我大女那一間有人陀機on call解決急事。WHG只是飛去留言信箱
...

學校有無要求 Emergency contact?
普遍要 within approx. 1hr drive

lwi 發表於 22-10-22 10:06
我九月開學前已提出half term 要單人房,但今日去到三個女仔屈係一房,似籠屋,跟本房內沒有落腳地方。guar ...

我用左WHG幾年,很好回覆快,住宿家庭不錯,食用及節目也安排得好。區域個負責人亦很用心,有次緊急決定要住宿,佢四小時內幫我搵到並比埋地址我又cc email同學校好邊個負責出車,結果學校負責一架的士兜哂同區學生,家長們可以慳錢。

我想同local guardian 個別行為有關。我打算唔換guardian 公司都要換local guardian.我女學校在中部,你在哪,如果近我想跟你個local guardian.但WHG沒有像其他公司一樣有總部有職員可以解決突發local guardian 不當行為是事實。而local guardian 昨晚又失聯6小時

lwi 發表於 22-10-22 12:06
我問了二次要準確地址及門牌,只給我區名,不給門牌號。我只在iPhone 追蹤到大嘅位置。
...

咁又差d woh, 當年用過WH, 又係好「忟」先通知住邊度, 亦試過臨時host family縮沙要改住處。。但都有電郵exact 地址給我。

lwi 發表於 22-10-22 18:06
我想同local guardian 個別行為有關。我打算唔換guardian 公司都要換local guardian.我女學校在中部,你在 ...

原來俾咁多層唔同嘅人賺錢

經過12小時交涉爭取,終於安排到另一正常的家庭,昨天小朋友睡了一覺安樂的。謝謝各位比的意見(emoji)

lwi 發表於 22-10-23 17:43
經過12小時交涉爭取,終於安排到另一正常的家庭,昨天小朋友睡了一覺安樂的。謝謝各位比的意見(emoji)
...

咁最後單人房?是否同一個host family?你會唔會重提出轉local guardian?

lwi 發表於 22-10-22 18:06
我想同local guardian 個別行為有關。我打算唔換guardian 公司都要換local guardian.我女學校在中部,你在 ...

我仔第一年系用比較貴既P公司,佢地個監護人好好,所有野安排妥當回覆亦快,不過Host Family麻麻,得一間好細既房連一張書台都無,得一盞好暗既燈,中午多數食公仔面,屋主得個爸爸有車,所以平日只可以起屋企間細房,住左2half term頂唔順,問左監護人,佢話無地方可換,話阿仔果區Host Family唔多,當時我仔有幾個同學系用WHG既,阿仔話佢地既Host Family比我仔好,所以阿仔話要轉去WHG

甘第二年就轉WHG(年費比P公司平2千幾鎊),個監護人都好好,平時系直接同我仔Whatsapp聯絡,我用郵件問佢野回覆好快,安排host Family同交通亦非常有交帶,用左一年後我仔轉另一間學校讀Y12,地區唔同左,suppose guardian都唔同,不過甘岩監護人住起我仔學校不太遠,系可以繼續做我仔Guardian,甘我就無轉監護人。新學校我仔都有幾個同學系用WHG,但佢地個監護人超級衰,最後佢地全部無再用WHG,得我仔一個用WHG

所以,我覺得其實問題在於監護人同附近有無好既Host Family

用左 WHG 年幾, 每次都係單人房喎. 食用方面, 當然有好有差, 整體都 OK.

lwi 發表於 22-10-22 15:40
原來WHG不像其他公司有emergency call line, 我大女那一間有人陀機on call解決急事。WHG只是飛去留言信箱
...
一定有比 Guardian 個聯絡電話你喎, 月初阿仔睇完波, 火車罷工, call 左好耐 Uber 都無車返學校, Guardian 夜晚 9 點專登開個幾鐘車去接佢, 當然會另外收費.

有local guardian 的電話但晚上去八點到host family 見到三人位一房,有人仲要打地舖,即刻想聯絡她找不到,直到第二朝早八點才聯絡上,WhatsApp email 電話都找不到。好彩最後都可以自己出車費轉去另一family,都算ok了

Ericau 發表於 22-10-24 09:45
用左 WHG 年幾, 每次都係單人房喎. 食用方面, 當然有好有差, 整體都 OK.
同意

我都用左WHG 3年,也覺得很好回覆快,住宿家庭不錯,食用及節目
整體都 OK。區域負責人很用心. 身邊幾個用WHG 都沒聽到有不滿意.

回覆 caracol 的帖子

WHG真係好唔掂, 上年聖誕,明明話單人房, 入住 前一 晚 , 都 仲 confirm係單人房,  點知突然要share room, 更可怕係, 原來host family唔知有兩個小朋友同住, 住咗一晚 就要轉另外一個host family, 勁差的service

只可説平,服務就麻麻,host family選擇少而且不太好

lwi 發表於 22-10-24 10:23
有local guardian 的電話但晚上去八點到host family 見到三人位一房,有人仲要打地舖,即刻想聯絡她找不到 ...
WHG幫你book車嘅report應該有寫host family 的地址 同postal code.
我之前WHG嗰個Local Guardian 好好,我每次會問清楚有什麼人住,會講清楚一定要single room.
而家轉咗地區,呢個Local Guardian 好差,喺WhatsApp問佢嘢唔答,要用email問先覆,都唔係覆得快。
有日唔舒服又落大雨,想佢幫手book的士,佢同小朋友講book車要好耐,叫佢自己出去截的士。跟住我再send WhatsApp 比佢又唔覆,所以我都想轉Local Guardian。

飛過去英國,要佢book的士去機場接機, 佢話搵唔到有呢班機,但係見到前一班,都係香港嚟㗎,於是 book咗嗰班機的時間,仲Send埋SMS比小朋友confirm時間,之後我俾埋張機票去睇,係後面嗰班機先啱,佢都話冇,結果我要用几個鐘打去CX問班機係咪有問題,係咪cancel 左冇通知,CX回覆冇問題. 於是同WHG Local Guardian 喺email來來回回問來問去,佢終於瞓醒咗,搵到班機schedule, 但結果佢都冇話俾我聽咩原因佢搵唔到班機,莫名其妙,好冇交帶。

我用WHG local guardian ok, host family 睇彩數。阿女頭一個唔得,之後嗰啲(emoji)。最後一個做埋朋友,放假指定去嗰度。有次阿囡返到學校唔舒服,揾唔到guardian . 結果host family 車返佢返屋企.
每次都係單人房,我request 單人房有書桌。