用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求培道小學用家意見
樓主: Sameemum
go

求培道小學用家意見  

Starry-starry 發表於 22-10-22 21:37
我係現任初小用家~ 希望少少意見幫到你。

1)無錯,其實有textbook, 好難完全跳出既定框架。 所以主要都 ...
各位培道用家,不好意思,可否再問少少:
1)有用家題過學校有好清晰的默書測考範圍,可否舉個例子?是否即eg範圍列明默邊6個詞語,及背默範圍,佢就只會默那6個詞語及背默?
2)上年小一一般每次默幾多個詞語?
3)今年小二每次默書有幾多個詞語?

4)上到小二,d常識甘唔甘?eg小朋友自己讀卷d字應付到嗎?因為現在的學校,常識d中文比中文卷更深更多

我岩岩login先睇到你個問題~~

1)默書範圍真係好清晰,佢派嗰張默書範圍紙,跟住讀識哂就一定得,就算課外加分題都係事先俾埋題目,你起屋企跟住嚟教小朋友就可以。上年小一中文考默通常係2課詞語 +1段背默。詞語你睇返中文書下面既詞語表就知道有幾多。今年小二中文考默係2課詞語 + 1段課文讀默 + 1段課文背默。

2)之前去閱常識卷,我自己覺得有啲深,出既題目考得好仔細。不過我個小朋友一向最鐘意呢科,日日拎本書出嚟同屋企人玩問答比賽,所以佢閱讀呢啲字既能力就冇問題。

其實間間小學都會有啲要求,我冇特別同其他學校比較課程,唔敢講培道整體偏深定偏淺。但小朋友潛力好大,最緊要佢個心係喜歡學習,慢慢都會應付到學校要求,所以唔駛太過擔心佢應付唔嚟。好似常識嗰啲,真係佢發自內心喜歡學,結果就不知不覺咁學識哂啲字,靠逼真係逼唔來。

同埋岩岩返左全日制,選擇左導修課既日子,只要小朋友專心做,真係完全做得哂功課返屋企,呢樣真係好感恩。

Starry-starry 發表於 23-1-14 09:41
我岩岩login先睇到你個問題~~

1)默書範圍真係好清晰,佢派嗰張默書範圍紙,跟住讀識哂就一定得,就算 ...
我也是剛剛才看到你回覆,謝謝你回覆呀!
我明白了,即係默D咩,完全事先知道。那麼平時D默書默幾多?是否全部課文下的詞語?我知平時默書不計分,考默才計分,但我其實關注平時默書多D,我覺得重要的,反而考默是不值得駁命,因為平時默溫得好,考試就不用溫可以了。但我又知我女食唔落太多,所以想知,小一小二,平時中文默書,默幾多?就是一課課文下所有詞語嗎?還是只是課文下的其中e.g. 6個詞語?每次1段背默(2-3小句)?
你果個好叻呀,認到這麼多字!其實我女係鐘意寫中文字,但佢就無因為興趣認得D字了=)
不過我知,假以時日,她總能認到的。^^

Sameemum 發表於 22-10-26 08:22
對於我女來說,培道小一小二是非常適合,只是再上去同樣面對傳統課程,我要考慮自己能否接受…

國際學校 ...

八卦路過,見到你女女自我鼓勵嗰段,睇到心都up埋,好彩你係開明嘅媽媽,唔執著留喺名小。

我對培道冇認識,只係想糾正小小你對IS嘅印象,等你多條路諗下。

其實好多IS所謂返全日,都只係放1-3點,就算上埋學校ECA,都只係2-4點,而且小學嚟講,正常weekdays 唔會有咩功課,放學仲有好多時間做自己想做嘅嘢呀。

普通話方面你亦唔使擔心,小朋友學語言好快,讀IS正常亦唔使你support 佢啲咩學業嘢,放手交俾學校就可以了。如果想中文好,可以選擇相對冇咁國際嘅IS(多啲本地學生,對中文要求會高啲),同埋因為放學好多時間,就算你落重藥外補中文,小朋友都唔會好大負擔。

冇記錯 YMCA SWCS 係比較走IS路線得嚟,用local 中文同數學課程嘅private school (真係走IS路線,唔係話純粹用外國課程就當IS嗰種)。聽返嚟評價都幾好,而且有愛心,我知好多唔敢完全轉去IS嘅家長都鍾意呢間學校,你可以研究下。

melobi12 發表於 23-2-7 22:13

八卦路過,見到你女女自我鼓勵嗰段,睇到心都up埋,好彩你 ...
謝謝資訊!可否講多少少,YMCA SWCS 如何走真國際路線?

Sameemum 發表於 23-2-9 05:20
謝謝資訊!可否講多少少,YMCA SWCS 如何走真國際路線?

IS版都好常討論呢間學校,你可以去睇下(通常睇 “local school轉IS嘅post就會揾到)。

最近其中一個post:

基信小學定HKCA保良局國際好d https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873984

睇左大家既討論, 咁多位既意見都好有用!
今年輪到我幫小朋友選校. 我想問下培道小學既英文情況. 以高小而言, 小朋友既能力會唔會普遍已經可以係英文堂全英文對話, 甚至和NET teacher 可以自如傾談?

我知培小係中小, 但想知會唔會其實英文都做得OK? 謝謝!

回覆樓主:

請問培道係中文數學? 會有 science?  弦樂團有嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊