用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求培道小學用家意見
go

求培道小學用家意見   [複製鏈接]

女兒今年剛入傳統名小小一,教學太悶,班人數太多、功課太多,小朋友學校學習效果不佳之餘,又要每天應付功課,透不過氣。考慮儘快轉校,培道是其中一個option。雖然肯定轉培道必定比現在的學校少功課,師生比例,更好一倍,但因為培道也是用各類textbook,擔心都是textbook 主導之下,會教學同樣單向、刻板、重操練,etc;但又聽說他們的教學比較互動?,所以想求用家分享以下方面,讓我深入了解:
1)教學是textbook主導,單向、操練為主?還是老師能夠跳出textbook的框框,教學多有互動及活動?
2)好多人話培道淺,但有人話其實佢中文深、數學都刁鑽,IT也走得前。請問小一小二用家可否分享一下,小一中文及數學要求小朋友要學咩,做到d咩?
3)聽說今年小一不再默書、考試,培道近年校長也主張不用回家做功課,請問用家學校是否都能做到?
4)培道英文科的教學是聽得最少,是否傳統只跟textbook,學生字、grammar?
5)用家覺得,小朋友在學校學習的效果如何?eg有d學校,老師不會看小朋友接收如何,自有自教,小朋友唔識就外補或阿媽搞掂,呢d我認為是學習效果不佳。如果老師能夠因應小朋友的能力,設計不同教學方法/活動,幫助他們學得更明白,不是靠阿媽或外補,就能學到,咁學習效果就很好了。

不好意思,多問題,又刁鑽,因為轉校,不想再轉錯。

(我明白國際學校都可能是我杯茶,但因為國際學校用普通話學中文,培道是廣東話學中文,我小朋友是廣東話學比較得心應手,所以想了解培道多一些)
   13    0    1    0

Sameemum 發表於 22-10-22 07:54
女兒今年剛入傳統名小小一,教學太悶,班人數太多、功課太多,小朋友學校學習效果不佳之餘,又要每天應付功 ...

想請教班人數太多的意思係大概幾多人算是多呢?謝謝!

回覆 Carly0909 的帖子

42人一班

Sameemum 發表於 22-10-22 14:23
回覆 Carly0909 的帖子

42人一班

謝謝回覆(emoji)(emoji)

我係現任初小用家~ 希望少少意見幫到你。

1)無錯,其實有textbook, 好難完全跳出既定框架。 所以主要都係跟住書嚟教,然後做作業既模式。就算課堂中間有啲活動,最後其實都係要測考默。如果你期望係project based探究式學習之類,真係要考慮下國際學校。

2)學校唔算多功課,抄寫功課都好少,但其實都有要求。每隔一陣就會有啲唔計分既課堂評估,題目唔算難,但事先唔會話俾家長聽,考完派卷返嚟簽名先知,會俾你睇到小朋友既學習進度。
我自己覺得中文要求比較高,真係用左最多心力既一科。雖然平時啲小默書唔計分,剩係默詞語,但舊年小一計考試分既中默課文,係要背默的。中文考試都一定會考上堂教左既2篇古典詩詞,要識背同識解,仲有教過既課文同做過既練習,範圍都幾闊。連課外閱讀理解篇文都長長地。不過幸好考試範圍好清晰,同埋啲題目都會起課堂教過。
數學相對之下易應付啲,但都覺得個課程都有少少急。(不過全港都係用咁既課本,都冇辦法喇。)考試題目…我覺得合理再偏難少少,未算係最刁鑽既級別。
IT的確走得幾前,小一都會有少少coding既野學下。呢科我唔識教,佢自己上堂跟老師學,考試都考得好好。我反而好欣賞視藝既教學,老師設計課程好用心,而且全部作品起課堂完成,連我嗰位畫畫毫無興趣既小朋友,都學到好多野,好感恩。

3)對,今年小一生比較幸福,全年都唔需要考試,但運作既詳情唔清楚。近幾年沒有下午既課堂,其實冇可能唔駛帶功課返屋企做。如果能夠恢復下午既課堂,學校有功課堂既話,以佢地既功課份量,初小小朋友又肯專心做既話,應該真係唔駛帶返嚟做。

4)英文教學係你講既呢種傳統教法。一星期得一次NET teacher lesson 。

5)我既小朋友冇外補,去年考試都考得可以。上學期完全上實體課,知識既野掌握得幾好,媽媽主要幫佢練識平日默書啲字,同埋考試前俾佢做下練習,理解到題目就可以。但下學期有一半時間停課起屋企上zoom, 雖然學校已經完全跟返學時間表嚟上,但可能對住電腦好難專心,明顯知識上立即好多甩漏,我就要教埋知識層面既野。下半學期返到實體課,情況立即改善好多。所以我認為返到實體課,留心上堂就學得好好。不過認真講,初小學生要應付考試既話,媽媽好難完全甩身唔教佢。

JunGa_Feb    發表於 23-2-7 16:26

英文是場景教學

Starry-starry 發表於 22-10-22 21:37
我係現任初小用家~ 希望少少意見幫到你。

1)無錯,其實有textbook, 好難完全跳出既定框架。 所以主要都 ...
感謝你花咁多時間,詳細回覆!感動!

女兒今年剛入傳統名小小一,教學太悶,班人數太多、功課太多,小朋友學校學習效果不佳之餘,又要每天應付功 ...
可以分享一下以下嗎?
1)小一第一次及第二次中文考試,各教的兩篇詩詞,是哪首?如果唔記得,可以分享你記得的那些,告知是那個年級,那個學段都得呀,萬謝!
2)知道小一到現在10月尾,教了幾多課嗎?
3)中英數功課方面,除了textbook,textbook所提供的作業外,是否也要做其他補充練習、工作紙?
4)小一中英文都有作文嗎?如果有,是否同其他學校一般做法,即比個幾個問題你,答完當作完?
5)你記得半天上課情況下,小一每天一般有多少項家課?印象中最多幾多樣?

不好意思,問得好仔細。因為我發覺,一般討論時,大家說「多」、「少」、「幾分鐘內完成」其實也不太客觀,因為A家長覺得的「多」,可能在「B」家長覺得「少」;A小朋友15分鐘內完成的功課,可能B小朋友要1小時。所以我覺得問教了幾多課、什麼詩詞,幾多樣功課,更能讓我清楚我小朋友能否應付,因為我知道培道用邊套書。麻煩你了!

wejiyu 發表於 22-10-22 22:57
英文是場景教學
可否分享多d?是怎樣的?

其實wkf 咪好岩
點解當日放左….

回覆 alien_ho 的帖子

所以後悔莫及,其實放棄了當晚已經訓唔著,連續兩晚流淚訓不到…點解?因為父母溝通出問題,連累個小朋友lor,都係自己把持不住,自己覺得對個女最好應該堅持,不應顧慮其他… 利申:其實爸爸一開始係鍾意wkf,但毫無research,中斷經阿媽遊說,爸爸轉為覺得受吓壓力好,最後8月尾媽媽確定女兒不能承受長時間做功課的壓力,發現wkf更適合小朋友,但想遊說翻爸爸不果,又出於天時地利人和的因素下,沒有再遊說的時間機會,就很傻的,選擇了爸爸較喜歡的…

回覆 Sameemum 的帖子

考番插班WKF or 培僑,應該適合你小朋友

1)舊年小一兩測兩考,每次都要考兩首,即係舊年總共教左8首。我比較記得既有《靜夜思》《清明》《登樂游原》《憫農》

2)頭個幾月教左幾多課我真係冇咩印象…. 我剩係記得每次考試測驗詳考既課文,大約係4課書。

3)除左作業,學校會有自製既工作紙,同埋有啲網上練習要做。不過都係側重理解知識既能力,好少寫好多字,所以都好快做完。

4)舊年中英有作文,呢份卷要考試。中文作文工作紙係要看圖寫四素句+形容詞。英文作文工作紙就係有圖有問題嚟引導作答咁。

5)佢地小一冇常識科,中英數每日每科最多2個項目,即係每日3-6項不等,印象中通常都係4-5項。不過抄寫真係好少,中文全年一課書都冇抄過,剩係寫詞語,英文都係寫詞語,小朋友專心做既話,冇抄寫既日子,好多時大約半小時都能夠完成,有抄寫功課嗰日預一小時內。

不過要注意,今年學校轉左三考,唔再係以往兩測兩考,而且今年小一轉左完全唔需要考試模式,呢類關於課程進度既硬資料,未必再岩今年既小一生用。

多口問一句,小朋友係唔鐘意傳統坐定定學習模式,定係怕左學校既一大堆功課?如果只係怕功課可以考慮培道,如果唔想坐定定就可能要再搵更加活潑啲既學校。

我當年心儀培道,係因為知道自己小朋友性格好內向,會坐定定配合老師,去新派直資做好多project既學習模式未必適合,但又唔想去傳統小學日日做一大堆功課磨滅學習興趣,培道係比較平衡得到。

小一用家,从9月到现在,回家無作业;Happy School

培道我覺得她的聯繫中學很有潛力,成績上升中。請記住,培道中學是幾年前招的大部分B2學生入來,卻最後帶出了B1的成績,這個確實值得關注。

升中情況可以參考
https://www.ptps.edu.hk/CP/pG/20/21/29

功課唔少
測驗多..默書都多…
中文數學都應該比起津校深少少,中文小一開始算係比較要比力。學校懂得用別個分式引小朋友做沉悶既事..講起當年小一會作文,但頗外就不時要寫「感想報告」例如睇完奧運既感想….(最少150字、其實都係作文)。第一年無通識改為 創科。小一會開始學藝術史..
思維教育做得好好;值得欣賞係每個小朋友對校長對學校神奇地有份歸屬感。小朋友好自動自覺做功課溫書。課外活動都多野玩

英文就的確要睇..小朋友自己本身能力,學校英文同普通津校差唔多。

當年有兩間英小offer ..
但因為小朋友中文比較差,英文能力較佳;而且小朋友自己本身對自己有要求,所以揀咗間比較輕鬆啲。
唔係想像中Happy 🥹功課唔少,默書算多…唔計分小測都密

但學校有能力令小朋友好鍾意返學自己會積極溫書,見到今年最新升中成績都有接近一半band 1..再者見到今年去到三年級課程明顯感覺谷左..暫時覺得第時女考中學盡可攻退可守。

(小學用家、成績級內算前頭10-12%)

請問培小有幾多人可以升返去培道中學的?我上網見話得好少,請問係咩原因?Thx

不過我fd 個囡讀緊,佢話Wkf 都好紅了,唸住幫個囡轉校而家,所以唔使後悔

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-23 23:45
請問培小有幾多人可以升返去培道中學的?我上網見話得好少,請問係咩原因?Thx ...

因為佢係中文中學
同埋近呢幾年先上到band 1C
以前一直都係band 2

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊