用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Dse選4科
go

Dse選4科

請問現在通識科改為公民科,只有合格與否,是否多左學生會選讀4科?變相讀3科是基本會成為趨勢?

LeeCC 發表於 22-10-22 07:02
請問現在通識科改為公民科,只有合格與否,是否多左學生會選讀4科?變相讀3科是基本會成為趨勢? ...

基本上 4C + 2X + M1/2 較俱彈性
本地升學 ✓ 放洋 ✓

M1是否易讀過M2?

LeeCC 發表於 22-10-25 15:00
M1是否易讀過M2?

應該係嘅,大前提本身數學要幾好,否則M1或M2未必讀得掂。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

M1是否易讀過M2?
海外部分大學(UCL, St Andrews ) 只承認M2
M1 tricky位比較多,但點都唔會夠 M2深,好多學校M2校內試都會出得好深,預咗要肥佬

eit2003 發表於 22-10-25 19:56
海外部分大學(UCL, St Andrews ) 只承認M2
M1 tricky位比較多,但點都唔會夠 M2深,好多學校M2校內試都會出 ...

我暫時睇的海外大學要求都係M1 or M2

M1是否易讀過M2?

M1比M2淺,M2則比較多尖子讀,取高分不易。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-26 07:54
M1比M2淺,M2則比較多尖子讀,取高分不易。

明白,謝謝你

但學校選科組合,如果要選另外2科心儀科目,就只可以選M2,好頭痛

LeeCC 發表於 22-10-26 08:10
明白,謝謝你

但學校選科組合,如果要選另外2科心儀科目,就只可以選M2,好頭痛

數學好的同學,有時未必喜歡讀 Statistics ,可能會覺得好煩,M2須然深些少,但説不定可能會更合適。

回覆 LeeCC 的帖子

M2 微積分佔比列多,以後讀大學(尤其工程/理科)可能應用多D。

回覆樓主:

如果可能,讀 M2 啦。M1 欠缺 Mathematical induction, trigonometric function, linear algebra , limit 亦學得比較皮毛,上到大學 pick-up 極難,科大係要有一個 course 特別招呼佢。
相反statistics 嗰部份即使讀 M2嘅人上大學 pick-up 唔難,只佔business statistics 不足四份一。
個人睇 M1 比較適合諗住大學讀純文科嘅人錦上添花。由於程度相差太遠,如果大學讀多數學嘅科例如工程金融會極難跟(如果係科大即使商科或 quantitative social analysis 之類都未必夠用)。

YolandaTam 發表於 22-12-18 12:40
如果可能,讀 M2 啦。M1 欠缺 Mathematical induction, trigonometric function, linear algebra , limit  ...

如果大學只要求core+calculus,M1是否足夠?

YolandaTam 發表於 22-12-18 12:40
如果可能,讀 M2 啦。M1 欠缺 Mathematical induction, trigonometric function, linear algebra , limit  ...
M1 仲欠 Matrix,Vector

LeeCC 發表於 22-12-18 12:54
如果大學只要求core+calculus,M1是否足夠?
如果大學讀的不是工程科,M1 應該夠用。

2jkidsfather 發表於 22-12-18 13:23

咁又真係欠好多嘢

2jkidsfather 發表於 22-12-18 13:26
如果大學讀的不是工程科,M1 應該夠用。

就係想讀工程科目,但數唔係非常叻,只係排名中上,驚讀唔上M2

我唸既然大學只要求core+calculus, dse的M1or M2可以 fulfil要求,不如揀M1,易讀d,入到大學foundation course再揀返需要的math course

LeeCC 發表於 22-12-18 13:34
就係想讀工程科目,但數唔係非常叻,只係排名中上,驚讀唔上M2

我唸既然大學只要求core+calculus, dse的M ...
咁為入大學,選M1無問題,Department 接受便OK

入了才算。

LeeCC 發表於 22-12-18 13:34

我唸既然大學只要求core+calculus, dse的M ...
又不是你讀

2jkidsfather 發表於 22-12-18 13:43
咁為入大學,選M1無問題,Department 接受便OK

入了才算。

就係咁唸,因為science科目都要core+calculus, 入左至算

2jkidsfather 發表於 22-12-18 13:23

呢d以前好似只係Amath

無vector點讀physics的mechanics?

仔小學時常識讀force,有嘢唔明,我都只係識用vector方法教佢

2jkidsfather    發表於 22-12-18 14:48