用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大的大學收生dse 分數統計
go

[加拿大] 加拿大的大學收生dse 分數統計 [複製鏈接]

請問大家有無link睇到加拿大的大學收生dse分數統計(特別是西岸的大學)?

暫時我只搵到UBC網站有提到dse分數是average of 4

謝謝
   4    0    0    0

LeeCC 發表於 22-10-21 10:51
請問大家有無link睇到加拿大的大學收生dse分數統計(特別是西岸的大學)?

暫時我只搵到UBC網站有提到dse ...

請問知道IB的分數嗎?謝謝!

riddle 發表於 22-10-21 12:39
請問知道IB的分數嗎?謝謝!

https://you.ubc.ca/applying-ubc/requirements/international-baccalaureate/

LeeCC 發表於 22-10-21 10:51

暫時我只搵到UBC網站有提到dse ...

加拿大嘅大學未必有收生分數你睇,普遍都衹會話 DSE 有24分左右。
其實好視乎間學校有幾想收你,越想收你 你嘅 CO 就會越低越容易。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 11:36
加拿大嘅大學未必有收生分數你睇,普遍都衹會話 DSE 有24分左右。
其實好視乎間學校有幾想收你,越想收你  ...

明白,謝謝

LeeCC 發表於 22-10-23 11:38
明白,謝謝

如果打算過去升學,畀心機考好啲 DSE ,亦要攞高啲PG ,揾大學就唔會太難。加油  

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 11:44
如果打算過去升學,畀心機考好啲 DSE ,亦要攞高啲PG ,揾大學就唔會太難。加油  
...

請問Pg是什麼?我小朋友現在初中,所以我好多嘢都唔識

謝謝

加拿大的大學收生,一般睇唔睇中文科成績?使唔使要有3?定係唔睇中文科?

dcba 發表於 22-10-23 12:31
加拿大的大學收生,一般睇唔睇中文科成績?使唔使要有3?定係唔睇中文科?
...

我search幾間大學,視乎你咩program,有d大學的program要求language other than english

LeeCC 發表於 22-10-23 11:51
請問Pg是什麼?我小朋友現在初中,所以我好多嘢都唔識

謝謝

PG = predicted grade, 學校預測你dse成績越高,就愈大機會攞到 CO .(有條件取錄)

dcba 發表於 22-10-23 12:31
...

間間唔同但基本要合格,不過普遍幾重視 Eng & Maths ,由其Maths 好多要有附加數。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 14:59
PG = predicted grade, 學校預測你dse成績越高,就愈大機會攞到 CO .(有條件取錄)
...

thx

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 15:02
間間唔同但基本要合格,不過普遍幾重視 Eng & Maths ,由其Maths 好多要有附加數。
...

science,engineering這些program講明要有calculus ,即係M1 / 2

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 15:02
...

謝謝(emoji)不過唔係好明點解加拿大大學要中文合格,因為很看重second language ?(雖然讀大學用唔著)
如果Eng, Maths, M1/M2都5*或5**,中文攞2有機會入大學嗎?

dcba 發表於 22-10-23 15:20
謝謝(emoji)不過唔係好明點解加拿大大學要中文合格,因為很看重second language ?(雖然讀大學用唔著)
如 ...
加拿大比較出名既大學, 如UBC, UT 等, 一向係以原本既地區考試要求來收生.
如果DSE, 即係香港地區考試, 香港地區要求3322+33, 所以大學都係要考生達到3322+33
所以中文唔過3, 香港玩完的話, 加國都玩完. 比較多聽中文唔過3的去英國讀吧.

如果以英制AL 考, 加國比英國更"傳統". 加國期望AL 考生, 有GCSE / IGCSE 英文第一語言的B級/6 以上的成績. 因為英制的話, 英文是第一語言/母語. 考生得ESL 既成績係唔夠資格. 所以本地有D 直資只考AL, 而無考IGCSE 英文第一語言, 考加國大學都係唔得.

加國唔係因為大學用唔用中文而要求中文, 係原本地區既要求, 加國係一定跟足. 同樣, 英制以往一直要2A3O 包語文, 加國也一定跟足.

如 ...

你入去不同大學的網頁睇下,通常有general requirements +specific requirements

記得有大學science/engineering 要求除了要英,math和有關科目的specific requirements, 還要一科second language / human/social/business/arts,所以中文都算符合條件。除非你中文以外,還有一科文科或VA/music ,否則中文都要計

如 ...

其實你又唔駛太擔心,衹要你DSE 個PG唔差,通常好大機會會收到 CO,而CO好多時都未必要計算中文科。就以我仔為例,收到嘅CO全部都冇指明中文要3之類,都係果句,CO係視乎學校有幾想收你而出,果邊好彈性,佢越想收你要求就越低。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 18:52
其實你又唔駛太擔心,衹要你DSE 個PG唔差,通常好大機會會收到 CO,而CO好多時都未必要計算中文科。就以我 ...

請問CO的形式是怎樣?  會每科要求分數嗎?

其實你又唔駛太擔心,衹要你DSE 個PG唔差,通常好大機會會收到 CO,而CO好多時都未必要計算中文科。就以我 ...

請問如何令大學想收呢?

我search過幾間大學都無interview,應該如何吸引大學呢?

謝謝指教

謝謝你嘅資料!聽到你咁講,我就安心好多。我個仔除咗中文之外,其他科都好高分。請問你仔仔曾經報過邊幾間大學個CO係冇指明中文要3?
‹ 上一主題|下一主題